preinake

Izrael mijenja tekst pjesme da bi osigurao sudjelovanje na natjecanju za Euroviziju

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Izrael će izmijeniti tekst pjesme s kojom se kani natjecati na Euroviziji da bi poništio sve što bi se moglo shvatiti kao politički element i da bi zajamčio svoje sudjelovanje, objavila je u nedjelju Izraelska radiodifuzna korporacija (KAN).

Nakon što su prvobitno zaprijetili da će se povući s natjecanja ne bude li izraelska pjesma prihvaćena takva kakva jest, iz KAN-a su na kraju objavili da su se u konačnici složili s mišljenjem izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga koji je "predložio potrebne prilagodbe".

"KAN je kontaktirao tekstopisce dviju odabranih pjesama, 'October Rain', koja je odabrana kao prva, i 'Dance Forever', koja je bila druga, zamolivši ih da tekstove prilagode, a pritom zadrže umjetničku slobodu", objavila je korporacija.

'October Rain' ne spominje eksplicitno krvavi napad koji je na jugu Izraela 7. listopada izveo Hamas, no po pisanju izraelskih medija i neovisnih promatrača tekst pjesme ne ostavlja mjesta sumnji.

"Ples u oluji/Nemamo što skrivati/Odvedi me kući/Ostavi svijet iza sebe/I obećavam da se to više nikada neće dogoditi/Još sam mokra od ove listopadske kiše", stihovi su pjesme.

Nakon što dobije izmijenjene tekstove javna radiotelevizija će "odabrati pjesmu koju će poslati" organizatorima "da bi oni mogli odobriti sudjelovanje Izraela u natjecanju", dodao je KAN.

Do 10. ožujka znat će se koja je pjesma odabrana. 

Izraelsko-ruska pjevačica Eden Golan (20) trebala bi predstavljati Izrael na ovogodišnjem natjecanju koje će se održati u svibnju u švedskome Malmöu.

Nekoliko je zemalja pozvalo organizatore da Izraelu zabrane sudjelovanje na Euroviziji u znak prosvjeda protiv velikih žrtava rata koji se vodi u Pojasu Gaze.

Izrael je prva neeuropska država kojoj je dopušteno sudjelovanje na natjecanju za pjesmu Eurovizije godine 1973. godine. Izraelci su pobjedu odnijeli četiri puta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini