zimski praznici

Skijanje u Austriji opet poskupljuje

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Zimski praznici ove bi godine za brojne ljubitelje snijega i zimskih snježnih sportova mogli predstavljati još veći luksuz, s obzirom na to da su inflacija i sve veće cijene energenata ostavile traga i na najpopularnijoj europskoj skijaškoj regiji - Austriji.  

Austrijske skijaške regije će u sezoni 2023./2024. naplaćivati osjetno više naknade ljubiteljima zimskih sportova.

Čini se da će cijene karata za žičare najviše rasti - po podacima austrijske novinske agencije APA-e u prosjeku između 7 posto i 10 posto.

Najviše cijene i najveće poskupljenje očekuje se u Arlbergu u Tirolu, gdje dnevna karta već sada stoji 75 eura, što je 12 posto više nego u prošloj skijaškoj sezoni, piše agencija.

Odlazak na skijanje za vrijeme zimskih praznika oduvijek je skup sport, no ovogodišnja povećanja cijena bit će dvostruko bolnija nakon sličnih povećanja cijena uvedenih već prošle godine, kada su cijene karata za žičare u nekim skijaškim regijama porasle za 8 posto zbog povećanja troškova energije.

Turistički radnici i tvrtke koje održavaju žičare kao razlog poskupljenja karata navode inflaciju, ali i više cijene energenata i poreza koje je uvela država.

No sukladno nedavnim istraživanjima Austrija će i ove godine imati svoje stalne ili nove goste, a čini se da turističkim zajednicama veća opasnost prijeti od - manjka snijega.

Klimatske promjene imat će goleme posljedice kada je posrijedi europski skijaški turizam, rezultati su novih znanstvenih istraživanja.

Stručnjaci za ovo znanstveno područje upozoravaju da su skijališta "vrlo podložna sve manjoj količini snježnih padalina u zimskoj sezoni zbog klimatskih promjena".

Uz globalno zagrijavanje od 2 Celzijeva stupnja iznad predindustrijske razine, postoji i "vrlo visok rizik" da će se polovina skijališta u 28. europskih zemalja ove godine suočiti s manjkom snijega.

Projekcije su to koje se temelje na studiji objavljenoj u kolovozu u znanstvenom časopisu Nature Climate Change.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of