EUROPA PRED RATOM

ŠTO ĆE UČINITI VLADIMIR PUTIN? Rusi stalno ponavljaju da nemaju namjeru vojno intervenirati u Ukrajini, a Washington navodno ima dokaze da invazija "samo što nije počela"

Ako dođe do rata u Ukrajini, posljedice će osjetiti cijela Europa. Pa tako i Hrvatska. Brojna su hrvatska poduzeća prisutna u Ukrajini, a stav hrvatske vlade je da treba čvrsto stati uz tu zemlju. Kako smo uspjeli čuti, s Pantovčaka su došli drugi tonovi, ali to nema mnogo veze sa službenim stavom koji bi Hrvatska zauzela ako dođe do napada na Ukrajinu. Uostalom, Europska unija će bar u početku biti jedinstvena, a drugo je pitanje što će i kako odlučiti NATO

| Autor: Jurica Körbler
(EPA)

(EPA)


Slijedi li već ovaj tjedan invazija na Ukrajinu? Obavještajni podaci koji dolaze iz Washingtona ukazuju baš na to, pa se čak barata sa srijedom kao mogućim danom kada bi ruske vojne snage ušle u tu zemlju. To bi značilo da Putin ne poštuje neki prešutni dogovor s kineskim vođom Xi Jinpingom da do intervencije ne dođe za vrijeme Zimskih olimpijskih igara. I dok se, navodno vrše posljednje pripreme za vojni sukob, veliki broj zemalja povukao je i povlači svoje diplomatsko osoblje, te preporuča svojim građanima da hitno napuste Ukrajinu. Poziv da hrvatski građani odu iz te zemlje uputilo je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, a onima koji to ne mogu preporučeno je da se jave veleposlanstvu u Kijevu.

Obavještajne tajne

Slijedi li rat u Europi? Ni nakon telefonskih razgovora američkog predsjednika Joea Bidena i francuskog šefa države Emmanuela Macrona s Vladimirom Putinom ništa nije jasnije u odnosu na prošle dane. Rusi stalno ponavljaju da nemaju namjeru vojno intervenirati u Ukrajini, a Washington navodno ima dokaze da invazija "samo što nije počela". Zapad upozorava da bi to značilo tisuće i tisuće mrtvih, a navodno ni svi ruski časnici nisu sretni što njihovi vojnici sudjeluju u ovoj operaciji koja bi donijela rat Europi.

Ulje na vatru je dolio Jake Sullivan, Bidenov savjetnik, koji tvrdi da intervencija samo što nije počela. Amerika se koristila javnim objavljivanjem obavještajnih podataka, a cilj je navodno odgoditi upad u Ukrajinu, pa su mnoge obavještajne tajne ekspresno bile dostupne javnosti.

- Zapamtite, Vladimir Putin je tip iz KGB-a. On ne razmišlja kao Biden. Putin dolazi s Marsa, a Biden s Venere. Vladimir Putin igra svoju igru i njegove partije šaha mogu biti malo drugačije od naših, tvrdi Daniel Hoffman, bivši šef ispostave CIA-e u Moskvi.

I Rusi igraju svoju igru, pa i nakon telefonskog razgovora čelnika SAD-a i Ruske federacije ostaju otvorene sve opcije. Putin je doduše rekao Bidenu da će razmotriti nove prijedloge, a na konferenciji za novinare dužnosnik Kremlja Jurij Ušakov je optužio Zapad da se tamo širi histerija koja ne odgovara pravom stanju na terenu.

- Biden je, kako smo i predvidjeli, spomenuo moguće oštre sankcije protiv Rusije u kontekstu napete situacije u vezi s Ukrajinom, no one nisu bile u fokusu njegovog prilično dugog razgovora s ruskim čelnikom, kazao je ruski dužnosnik.

Očito se razgovaralo i o mogućim rješenjima koja bi zadovoljila Moskvu, a odnose se prije svega na zaustavljanje širenja NATO-a prema ruskim granicama. Uskoro se očekuje i odgovor Moskve, ali malo tko vjeruje da će to donijeti mir na ukrajinskim granicama. Dođe li do intervencije, u srijedu ili poslije toga, za Europu bi to bila katastrofa. Sada je teško procijeniti koji su uopće ciljevi Moskve, da li oteti neke gradove u kojima živi mnogo Rusa ili okupacija cijele zemlje. Sigurno je samo to da bi svaki upad ruskih snaga donio otpor, a to znači brojne žrtve na obje strane. Povijest uči da takve okupacije nikada ne završe dobro za one koji ih poduzimaju i da je teško održati okupirane teritorije. Ali, primjer Krima ukazuje i na druge scenarije.

Zapadni mediji pišu da ”car, Putin, živi u paranoji" i da je napad vjerojatan.

- Nešto će učiniti, to je poput vožnje bicikla, ako se ne pomakne, past će, tvrdi talijanski dnevnik Corierre della Sera.

Diplomatska izolacija

Biden po tko zna koji put ponavlja da Moskvi slijedi strašna odmazda, prije svega kroz brojne sankcije, ali to sigurno nije dovoljno da se Putina, ako je odlučio da napadne Ukrajinu, spriječi. Uostalom, on ima plin, a Europi bi trebalo dugo vremena da nađe alternativne izvore odakle će nabavljati plin. I Putin ima adute u rukama kada je riječ o sankcijama, a 'svoj' plin može lako prodavati drugima.

Sada se zna i što konkretno Biden prijeti Rusiji ako dođe do intervencije. Derek Chollet iz State Departmenta je otkrio da će Amerika jačati snage u zemljama koje okružuju Ukrajinu i diplomatski izolirati Rusiju.

U kojem god obliku bi slijedio napad na Ukrajinu, od zračnih napada do kopnenog upada, bojimo se da će okolnosti za tu zemlju biti duboke i opasne, tvrdi Chollet.

Sve je više prijedloga da Ukrajina hitno zatvori svoj zračni prostor, ali savjetnik šefa kabineta predsjednika Mihajlo Podoljak u izjavi za Reuters smatra da to nije potrebno.

-To bi bila glupost, tvrdi Podoljak, dok diplomati odlaze i povlače svoje obitelji. Sve je napetije i u Kijevu, neke se stvari više ne mogu kupiti u dućanima, ljudi se pripremaju na najgore. Na van se ne želi stvoriti atmosfera straha i panike, ali više nema ni mira i spokojstva. Mnogi Ukrajinci smatraju da je potpuna invazija u cijeloj zemlji nemoguća, a veliki broj njih misli da i Amerikanci pretjeruju kada procjenjuju stanje oko Ukrajine. To sada već i javno neki govore, uz napomenu da su prozapadno orijentirani, ali da im panika koja se širi iz Washingtona ne donosi ništa dobro.

U svakom slučaju više od 130.000 ruskih vojnika je na ukrajinskim granicama, a mnogi procjenjuju da će se možda s ruske strane režirati navodni napad Ukrajinaca na njihove vojnike, što bi bio uvod u invaziju. Za mnoge je dilema da li bi to bio uvod u nova osvajanja i moguće namjere Moskve da obnove 'veliku Rusiju' ili ojačaju utjecaj u istočnoj Europi. Stalno se u Rusiji mogu čuti oplakivanja što se raspao SSSR, a Putin očito procjenjuje da je trenutak da se razmišlja i o vraćanju utjecaja u zemljama koje su se izborile za slobodu.

Kraj blagostanja

Naravno, tu je i pitanje političkog utjecaja Moskve u međunarodnoj zajednici, jer Zapad već duže vrijeme želi pokazati da Rusija nije velesila. To Putinu smeta, a Ukrajina je idealna prilika pokazati da se s Rusima 'nije za šaliti'. Strateški je Ukrajina važna za Rusiju, a Putin zna da je Amerika nakon blamaže u Afganistanu oslabljena. Ima i rascjepa kod saveznika, iako se Washington trudio pokazati da su Nijemci spremni pridružiti se drastičnim sankcijama Moskvi. Što bi se, međutim, dogodilo u mjesecima koji dolaze, nitko ne zna. Sigurno je samo to da Amerika više nije predvodnik kojeg svi bespogovorno slijede.

- Očito imamo bliske odnose s razmjenom obavještajnih podataka sa SAD-om i slažemo se s njima o ozbiljnosti situacije i rizicima ruske vojne akcije. Vjerujemo da Kremlj nije donio konačnu odluku hoće li napasti Ukrajinu, ali izgledi se doimaju sumorni, kažu Britanci.

Ako dođe do rata u Ukrajini, posljedice će osjetiti cijela Europa. Pa tako i Hrvatska. Brojna su hrvatska poduzeća prisutna u Ukrajini, a stav hrvatske vlade je da treba čvrsto stati uz tu zemlju. Kako smo uspjeli čuti, s Pantovčaka su došli drugi tonovi, ali to nema mnogo veze sa službenim stavom koji bi Hrvatska zauzela ako dođe do napada na Ukrajinu. Uostalom, Europska unija će bar u početku biti jedinstvena, a drugo je pitanje što će i kako odlučiti NATO.

Da vojnici saveza neće ići u Ukrajinu to je posve jasno, ali je moguće da će NATO tražiti slanje vojnika u susjedne zemlje. Teško je za očekivati da će Hrvatska tu biti pošteđena. Ali sada je zaista prerano o tome kalkulirati, iako je za očekivati da državni vrh o svemu razmišlja i radi planove. Rat u Europi prekinuo bi duge godine blagostanja, ako se izostave sukobi na Balkanu koji ipak nisu ugrozili ni jedinstvo EU, ni samu Europu. Ruska intervencija u Ukrajini bila bi za Europu kobna, značila bi povratak ne samo Hladnog rata, već i direktne opasnosti da se ratni sukobi prošire i na druge zemlje. Oslabljeni NATO našao bi se u delikatnoj situaciji, a ništa lakše ne bi bilo ni Bruxellesu.

Sljedeći dani, ako ne sati, mogli bi biti ključni ne samo za budućnost Ukrajine, već i cijele Europe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of