SVJETSKA TRŽIŠTA

Kineske burze porasle, na ostalima oprez

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na većini azijskih burzi u četvrtak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su cijene dionica na kineskim tržištima porasle, nakon boljih nego što se očekivalo podataka iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,9 i 1,2 posto. U Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0,9 i 1,1 posto.

Ulagače u Kini ohrabrili su bolji nego što se očekivalo podaci o vanjskoj trgovini. Kineski izvoz porastao je u travnju 1,5 posto na godišnjoj razini, a uvoz 8,4 posto.

Ti podaci podržali su nade ulagača u jačanje inozemne, ali i domaće potražnje, s obzirom da su u ožujku pali i izvoz i uvoz.

Na ostalim burzama u regiji trguje se oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0,44 posto, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen, a Nasdaq indeks pao 0,2 posto.

Osim poslovnih izvješća kompanija, nema vijesti koje bi mogle znatnije utjecati na tržište.

„Jednostavno, čeka se novi pokretač koji će usmjeriti tržište. To će vjerojatno biti izvješća o potrošačkim i proizvođačkim cijenama u SAD-u, koja će biti objavljena idućega tjedna. Mislim da ulagači nisu voljni previše riskirati dok se ne vide novi podaci o inflaciji”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u tvrtki Ameriprise.

Podršku tržištu već dulje vrijeme pruža nada ulagača da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati kamatne stope.

No, dužnosnici iz Feda poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 154,95 na 155,55 jena.

Dolar posljednjih dana jača prema jenu, premda japanske vlasti upozoravaju na negativan utjecaj slabosti jena i prijete novom intervencijom na tržištu kako bi zaustavile slabljenje jena. Prošloga je tjedna japanska središnja banka intervenirala najmanje u dva navrata, kažu trgovci.

I dok je prema jenu ojačala, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku. Stoga je cijena eura dosegnula 1,0745 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0735 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,41 posto, na 83,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,53 posto, na 79,40 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini