LONDON

Britanke bi trebale znati koliko zarađuju njihovi kolege - udruga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poslodavci bi morali reći svom ženskom osoblju ako su za isti posao manje plaćene od muških kolega, smatra udruga za ženska  prava "Fawcet Society", tvrdeći da tajnost plaća dodatno potiče nejednakost.

Udruga je u četvrtak pozvala na donošenje zakona kojim bi tvrtke na Dan jednakih plaća bile obvezne odati plaće muških zaposlenika. 

Taj se dan obilježava 4. studenoga jer od tog datuma, kada se usporede njihova primanja s muškim kolegama, žene simbolično prestaju primati plaću i sljedeća dva mjeseca rade besplatno.

"Jednaka plaća za isti posao je još uvijek nedosanjani san za mnoge žene", kazala je šefica udruge Sam Smethers nakon objave izvješća "Zašto žene imaju pravo znati".

Britanija je 1970. donijela zakon o jednakim plaćama koji ženama omogućuje jednaku plaću kao muškim kolegama za isti posao.

Poslovna lobistička grupacija Konfederacija britanske industrije izrazila je zabrinutost prijedlogom udruge "Fawcet Society", tvrdeći da bi se zakon mogao zloupotrebljavati te da bi u njega trebalo ugraditi zaštitne mehanizme.

Žene u Europskoj uniji i dalje u prosjeku zarađuju 16 posto manje nego muškarci, što je neznatno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 16,2 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini