u veneciji

Papa Franjo na prvom putovanju nakon više mjeseci. Prva postaja - ženski zatvor

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Papa Franjo doputovao je u Veneciju u nedjelju, što će biti njegovo prvo putovanje izvan Rima u sedam mjeseci, koje će biti pomno praćeno zbog zabrinutosti za krhko zdravlje 87-godišnjaka.

Argentinski Papa obišao je svijet u svojih 11 godina na čelu Katoličke Crkve, ali nije putovao od posjeta francuskom gradu Marseilleu u rujnu.

Zbog bronhitisa bio je prisiljen otkazati put u Dubai u prosincu, gdje se trebao obratiti na UN-ovim pregovorima o klimi.

Papa se u ožujku u posljednji tren povukao s uskrsnog događaja, nakon što je nekoliko tjedana patio od onoga što je Vatikan nazvao "lakom gripom".

Papina prva postaja u Veneciji  ženski je zatvor na otoku Giudecci, gdje je sletio helikopterom i gdje se održava izložba u sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala.

U bivšem samostanu u kojem su sada smješteni dugogodišnji zatvorenici, papa Franjo - koji se dugo zauzima za prava marginaliziranih ljudi - sastat će se s nekim od 80 zatvorenika i posjetiti izložbu.

Umjetnička predstava "Mojim očima" bavi se svakodnevnicom zatvorenika kroz radove 10 različitih umjetnika.

"Bit će to povijesni trenutak jer će on biti prvi papa koji će posjetiti Venecijanski bijenale", rekao je glavni kustos izložbe Jose Tolentino de Mendonca.

Posjet "jasno pokazuje želju Crkve za učvršćenjem plodnog i bliskog dijaloga sa svijetom umjetnosti i kulture".

Misa na Markovu trgu

Nakon posjeta zatvoru, obratit će se i družiti s mladima u bazilici Santa Maria della Salute, znamenitoj crkvi na južnom kraju Velikog kanala.

Odatle će Papa krenuti prema Trgu sv. Marka i predvoditi misu koja počinje u 11 sati.

Veneciju bi trebao napustiti u 13 sati, nakon što je postao četvrti papa koji je posjetio grad, nakon Pavla VI. (1972.), Jean-Pavla II. (1985.) i Benedikta XVI. (2011.).

Venecijanska biskupija jedna je od najvećih u Italiji, sa 125 župa, i blisko je povezana s papinstvom. Trojica mletačkih patrijarha postali su pape u 20. stoljeću.

Franjin posjet odvija se isti vikend kada Venecija uvodi novu ulaznicu za jednodnevne izletnike, radi ublažavanja pritiska turizma na mjesto UNESCO-ve svjetske baštine.

Kao gost, on će biti oslobođen kupnje ulaznice od pet eura, ali će hodočasnici koji dolaze na njegovu misu, a ne žive u Italiji,  morati platiti.

Papa, koji koristi invalidska kolica, zadnjih godina ima sve veće zdravstvene probleme, od bolova u koljenu do operacije kile i debelog crijeva.

Unatoč njegovu krhkom zdravlju, Vatikan planira ambiciozno putovanje u Aziju u rujnu, te posjete Indoneziji, Papui Novoj Gvineji, Istočnom Timoru i Singapuru tijekom 12 dana.

Prije toga, Papa bi trebao obaviti još dva putovanja unutar Italije, u Veronu u svibnju i Trst u srpnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini