TRAŽE PRIZNANJE

Opća skupština UN-a trebala bi podržati kandidaturu Palestine za članstvo

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala bi u petak podržati palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN-u priznajući je kao kvalificiranu za članstvo i šaljući zahtjev natrag Vijeću sigurnosti UN-a da "preispita stvar Palestincima u korist".

Palestinci oživljavaju svoju kandidaturu za punopravno članstvo UN-a, kojim bi deklarativno bila priznata palestinska država, nakon što su Sjedinjene Države prošlog mjeseca uložile veto u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Glasanje 193-člane Opće skupštine u petak smatra se ispitivanjem svjetskog mnijenja o palestinskom pitanju. Zahtjev za punopravnim članstvom UN-a najprije treba odobriti Vijeće sigurnosti, a zatim Opća skupština.

No dok Opća skupština sama ne može dodijeliti punopravno članstvo u UN-u, nacrt rezolucije o kojem se glasa u petak dat će Palestincima neka dodatna prava i privilegije od rujna 2024., poput mjesta među članicama UN-a u dvorani skupštine, ali neće imati pravo glasa u tijelu.

Diplomati kažu da će nacrt teksta vjerojatno dobiti potporu potrebnu za usvajanje.

Palestinski zahtjev za punopravno članstvo u UN-u stigao je uslijed sedam mjeseci rata između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze, kao i nakon širenja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nezakonitim.

Palestinci su trenutačno država promatrač nečlanica, što je de facto priznanje državnosti koje je dodijelila Opća skupština UN-a 2012.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater