nove prijetnje

Rusija će pojačati udare na ukrajinska skladišta s oružjem dobavljenim sa zapada

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Rusija će intenzivirati udare na ukrajinske skladišne baze u kojima je smješteno oružje dobavljeno sa zapada, rekao je u utorak ministar obrane Sergej Šojgu, dok se Sjedinjene Države spremaju da odobre i isporuče dugo odgađanu novu vojnu pomoć.

Šojgu je poručio da je Rusija "raspršila mit o nadmoći zapadnjačkog oružja" i da su njezine snage preuzele inicijativu na bojišnici dugačkoj 1000 kilometara.

Aludirao je na činjenicu da je Washington u subotu nakon glasanja u Zastupničkom domu spreman Ukrajini isporučiti nov paket vojne pomoći vrijedan gotovo 61 milijardu dolara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je kazao da će Kijev uskoro dobiti više raketnih sustava dugog dometa ATACMS u sklopu obećanog paketa.

Američki dužnosnici su rekli da će u sklopu pomoći Ukrajini biti isporučene zalihe streljiva i presretači za sustave protuzračne obrane.

"S obzirom na prijetnje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika kanimo nastaviti poboljšavati sastav i strukturu oružanih snaga i povećavati proizvodnju najpopularnijeg oružja i vojne opreme", rekao je Šojgu, dodavši da će ruske snage "pojačati intenzitet napada na logističke centre i baze za skladištenje zapadnjačkog oružja."

Ruski ministar obrane ponovio je da je Rusija ovaj mjesec zauzela sela Pervomajske, Bohdanivku i Novomihajlivku.

U ponedjeljak je ukrajinski zapovjednik zanijekao pad Novomihajlivke, kazavši da njegovi vojnici još uvijek drže 15 do 20 posto sela.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruski marinci, koji su sudjelovali u zauzimanju Novomihajlivke zarobili oružje zapadne proizvodnje, među kojima su švedski bacači granata, američki protuoklopni sustavi Javeline i NATO-ovi sustavi za elektroničko ratovanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater