sERGEJ lAVROV

Moskva i dalje ustraje na "istinski ruskoj" Ukrajini

| Autor: Hina
(Arhiva Zadarskog lista)

(Arhiva Zadarskog lista)


Nakon više od dvije godine intenzivnog ratovanja u Ukrajini, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je ponovno potvrdio da Moskva polaže prava da vlada nad susjednom zemljom.  

U najboljem slučaju, budućnost zapadne Ukrajine je nepoznata, rekao je Lavrov u intervjuu u Moskvi za nekoliko ruskih televizija.

Inače će postojati samo Ukrajina "koja je istinski ruska, koja želi biti dio ruskog svijeta, koja želi govoriti ruski i školovati svoju djecu", rekao je.

Nema govora o bilo kakvoj alternativi, prema Lavrovu (74), koji je ministar vanjskih poslova od 2004. godine te je vjerna podrška i osoba od povjerenja predsjednika Vladimira Putina.

Rusija ne želi napasti NATO zemlje, kako se tvrdi na Zapadu da se uplaše glasači, rekao je Lavrov.

"No ako žele dovesti NATO na naše granice, onda ćemo to naravno znati spriječiti u Ukrajini."

Poput drugih viših članova ruskog vodstva, Lavrov je rekao da je Rusija spremna na pregovore s Ukrajinom, no samo pod posebnim uvjetima.

Neće biti prekida vatre tijekom mogućih pregovora, razgovori s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim su besmisleni, a Kijev mora odustati od njegove mirovne formule, rekao je.

U jesen 2022. godine, Zelenskij je iznio deset točaka za mir među kojima se ističu povlačenje ruske vojske, obnova i odšteta i kazneni progon ratnih zločinaca. 

.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom