Niz tužbi

Puder za tijelo i slučajevi raka: Johnson & Johnson spreman platiti 6,5 milijardi dolara građanima

| Autor: Novi List
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)


Američki farmaceutski div Johnson & Johnson predstavio je plan za okončanje parnica pokrenutih na osnovu građanskih tužbi zbog pudera za tijelo, koji navodno izaziva rak. Tvrtka je naime spremna platiti oko 6,5 milijardi dolara, kako piše Il Messaggero.

"Ovaj plan vrhunac je naše strategije za postizanje nagodbe koja je najavljena u listopadu", izjavio je Erik Haas, potpredsjednik tvrtke J&J za pravna pitanja. "Od tada tvrtka surađuje s odvjetnicima koji zastupaju veliku većinu podnositelja tužbi radi pronalaženja rješenja ovih sporova, što očekujemo da ćemo postići ovim planom", kazao je.

Je li "kriv" azbest?

Prema planu, tvrtka J&J bi pristala platiti približno 6,475 milijardi dolara tijekom 25 godina za potraživanja građanki povezana s rakom jajnika (99.75% tekućih potraživanja).

Ostala oboljenja koja uključuju mezoteliom, koji još nazivaju “rakom uzrokovanim azbestom”, na sudu se tretiraju  odvojeno. Predloženim planom predviđa se da će u tromjesečnom razdoblju svi podnositelji tužbi biti obaviješteni o ponudi tvrtke. Plan će biti prihvaćen ukoliko ga prihvati  75% podnositelja tužbi. Iz tvrtke J&J poručuju da odvjetnici podnositelja zahtjeva, koji su i sami surađivali u razradi plana, “podržavaju” takvo rješenje.

Nedokazana povezanost pudera i raka

Kako stoji u tužbama brojnih građana, puder za tijelo sadrži azbest i uzrokuje rak jajnika. To tvrtka Johnson & Johnson i dalje poriče, iako je taj proizvod povukla sa sjevernoameričkog tržišta.

Erik Haas je osudio “iskrivljavanje znanstvenih studija” u slučaju štetnosti pudera po zdravlje. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u siječnju 2020., koje je provedeno na uzroku od 250.000 žena u Sjedinjenim Državama, nije pokazalo povezanost između upotrebe pudera za tijelo na području oko genitalija i rizika od raka jajnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini