EPILOG PROPASTI FTX-A

Samu Bankmanu-Friedu 25 godina robije za prevaru ulagača u kriptovalute tešku osam milijardi dolara

| Autor: Novi list
(Foto Wikimedia Commons)

(Foto Wikimedia Commons)


Sam Bankman-Fried, osnivač i većinski vlasnik kriptomjenjačnice  FTX, danas je pred okružnim sudom na Manhattanu osuđen na 25 godina robije jer je, po navodima suca Lewisa Kaplana, oštetio ulagače u kriptovalute za čak 8 milijardi dolara.

Epilog je to priče koja je započela krajem 2022. godine kada se druga najveća kripto mjenjačnica na svijetu FTX počela urušavati i vrlo brzo se otkrilo da je iza lančane reakcija nepovjerenja ulagača i masovnog povlačenja sredstava s platforme neka vrsta Ponzijeve sheme, lažnog prikazivanja stanja likvidnosti kriptomjenjačnice i na kraju, obična prevara i krađa novca od lakovjernih ulagača.

Samo sedam dana je trebalo FTX-u da od hvaljene tvrtke u usponu s 32 milijarde dolara vrijednosti, ne ostane baš ništa, a isto toliko je trebalo da njen osnivač, 32-godišnji  Sam Bankman-Fried, od vunderkinda i financijskog čarobnjaka postane obični lažnjivac i prevarant. Sukladno tome, da i ekspresno završi iza rešetaka.

Nakon toga je pušten uz jamčevinu, no to dijete dvoje profesora s uglednog sveučilišta Stanford, i sam diplomant MIT-a iz fizike i matematike koji je u kriptovalute počeo ulagati još 2013., vraćen je u pritvor prošlo ljeto jer je utvrđeno da je u više navrata pokušao utjecati na svjedoke.

Prilikom izricanja presude za jednu od najvećih financijskih afera u povijesti SAD-a, sudac Kaplan je rekao da je Bankman-Fried  bio svjestan da ono što je radio i manipulirao novcem ulagača kriminal.

"Znao je da to što radi nije u redu. Znao je da je kriminal. Žali što je loše procijenio da neće biti uhvaćen. Ali ne želi priznati krivicu, što je njegovo pravo", rekao je sudac Kaplan, napominjući da to za njega znači da okrivljenik ne pokazuje znakove žaljenja što je oštetio tolike ljude.

Sam Bankman-Fried govorio je da je svjestan da su ljudi oštećeni, ali nije htio priznati da je on taj koji je namjerno išao oštetiti ulagače. Dokazi ipak sugeriraju nešto drugo, iako je moguće da ima istine u onome što je rekao njegov odvjetnik Marc Mukasey. Naime, on je branio svog klijenta riječima da nije donosio financijske odluke u FTX-u sa "zlom u srcu, već ih je donosio s matematikom i svojoj glavi". Drugim riječima, donosio je očito katastrofalne poslovne odluke, koje su dovele do kolapsa velike kriptomjenjačnice, ali bez namjere da ikog prevari ili ukrade nečiji novac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of