najpoznatija roda

Klepetan ljubi novu Snajku, ali Malenu nije zaboravio

| Autor: Glas Istre
(Snimio Ivica Galović/Pixsell)

(Snimio Ivica Galović/Pixsell)


Klepetan, mužjak rode i jedna od najpopularnijih ptica u Hrvatskoj, i ove je godine u selu Brodski Varoš. Vratio se iako je ženka Malena, s kojom je godinama svijao gnijezdo, uginula prije tri godine, piše Index.

Sada ima novu družicu, koja je stigla nekoliko dana prije njega.

"Klepetan se vratio još prošlu srijedu, a ova nova nije još snijela jaja. Bio je sam jednu godinu, ovo je već druga godina da ima drugu rodu", ispričao je za Index Stjepan Vokić, koji se već 20 godina brine o Klepetanu.

"On je došao prošlu srijedu u 12 sati, a nova roda je stigla 10 dana prije njega. Prije je imala troje mladih, nagađa se da će toliko imati i ove godine. Ona se zove Smajka. Morali su im radit i postolje za gnijezdo jer ova nova roda to ne zna napraviti", dodao je.

Podsjećamo, ljubavnu priču Malene i Klepetana Hrvatska je pratila gotovo 20 godina. Prije 30 godina umirovljenik i udovac Stjepan Vokić iz Slavonskog Broda pronašao je rodu Malenu propucanog krila, spasio joj život i od tada su njih dvoje dane provodili zajedno, većinom u iščekivanju novog proljeća.

Malena je 2002. pronašla ljubav svog života, Klepetana, koji joj se vraćao svake godine i zajedno su imali 66 ptića. Svake jeseni Klepetan je odlazio u Afriku, dok je Malena ostajala u selu sa Stjepanom. O njihovoj ljubavnoj priči snimljen je i film Starac i roda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum