svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Tijekom 7 godina jedna mačka i njezino potomstvo mogu na svijet donijeti 420 tisuća mačića. Evo zašto su kastracija i sterilizacija bitne

| Autor: Glas Istre
(Foto Prijatelji životinja)

(Foto Prijatelji životinja)


Povodom Svjetskog dana kastracije pasa i mačka udruga Prijatelji životinja je lokalnim samoupravama ukazala na važnost provođenja programa kastracije slobodnoživućih mačaka i sufinanciranja troškova kastracije skrbničkih pasa i mačaka.

Obzirom da gradovi imaju obvezu zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka na svom području, financiranjem kastracije i sterilizacije se može spriječiti nekontrolirano razmnožavanje. Tu je i dugoročna ušteda jer se mora izdvajati manje sredstava za zbrinjavanje napuštenih životinja.

"Kastracija je najpovoljniji i najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih pasa i mačaka. Moramo stalno imati na umu da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67.000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420.000 mačića. To uzrokuje patnju životinjama i stvara golem pritisak na jedinice lokalne samouprave, skloništa i udruge za zaštitu životinja", ističe dr. med. vet. Svjetlana Prodanović.

Napuštene životinje završavaju u prenapučenim skloništima ili na ulici, nerijetko gladne, žeden, ranjene, ugušene, utopljene i slično. 

"Neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni je uzrok napuštanja životinja. Stoga apeliramo na sve građane da spriječe patnju i smrt životinja tako što će kastrirati svojeg kućnog ljubimca. Životinja kastracijom dobiva priliku za kvalitetniji i dulji život te manju sklonost tumorima i ozljedama. Kastracija pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima", dodaje Prodanović.

Edukativna brošura "Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka" informativni video o kastraciji i prijavnica za kastraciju po povoljnijim cijenama nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini