PRIVRŽEN

Lavljoglavi kunić jedan je od najpopularnijih kućnih ljubimaca zbog svog nježnog karaktera

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Njegovo ime dolazi od činjenice da mu se krzno čini gušćim oko vrata i obraza, gotovo da oblikuje lavlju krijestu.

Drag, društven i ekspanzivan, već nakon nekoliko dana postaje privržen svojoj obitelji. Prvih nekoliko dana smjestite ga u kavez i razgovarajte s njim, ali ga nemojte podizati.

Važno je ostaviti ga da slobodno istražuje, nastojeći poštivati njegovo vrijeme i nikada ga ne prisiljavati na interakcije, već ga nagraditi svaki put kad napravi korak naprijed (čak i metaforički).

I nikad nemoj prestati razgovarati s njim.

Voli biti u skupinama, pa mu neće biti teško odmah prepoznati svog vlasnika i ponašati se prema drugima kao prema svojim prijateljima.

Ako se o njemu dobro brinete, može živjeti i do 10 godina. Kao i svi kunići, ima vrlo osjetljive uši, koje nikako ne treba povlačiti.

Također je važno ne dopustiti mu da luta po kući bez nadzora i povremeno paziti na njegove zube, njegovu slabu točku, jer su oni vjerojatni izvori apscesa ili infekcija.

Zubi mu neprestano rastu, pa je važno da mu prehrana bude raznolika i bogata vlaknima kako bi se izbjegle malokluzije. Sijeno treba činiti 80 % njihove prehrane te im voda stalno treba biti dostupna, najbolje u keramičkoj zdjelici.

Također morate obratiti veliku pozornost na uši, oči, pa čak i krzno. Krzno mu je dugo i mekano, često ga je potrebno redovito njegovati kako bi se izbjeglo petljanje i održalo u dobrom stanju.

Treba ga češljati jednom tjedno kako bi se izbjeglo stvaranje čvorova, ali i da vaš kunić ne unese višak. Jednom dnevno, međutim, tijekom mitarenja.

Međutim, zapamtite, u isto vrijeme, ne ostavljajte ga uvijek u kavezu.

Društvena je životinja stoga je dobro provoditi što više vremena s njim izvan kaveza čim se vratite kući. Pretjerano vrijeme provedeno u zatočeništvu pretvorit će ga u nervoznog, nesretnog i pretilog patuljastog kunića.

Lavljoglavi kunić može se držati u stanu i vani, jer je posebno robustan, a idealna bi bila kuća koja mu omogućuje život u potpunoj sigurnosti i unutra i vani, tako da može uživati u travi i suncu, ali zaštićen od predatora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater