za najvjernije prijatelje

Donosimo recepte za pseće poslastice koje možete napraviti kod kuće

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Dobra i uravnotežena prehrana ključna je za opće zdravlje pasa. Povremeno je u redu psima i davati poslastice, no treba jako dobro paziti što se u tim proizvodima zapravo nalazi. Mnogi psi su osjetljivi na neke neprirodne sastojke, a nerijetko kupljene poslastice za pse sadrže mnogo aditiva, soli, šećera i konzervansa, piše N1.

Stoga su najbolja opcija prirodne poslastice za pse. Bitno je da su te poslastice kao i pseća hrana nutritivno bogate. Najbolje od svega je to što ove poslastice možete raditi kod kuće, a neki recepti su jako brzo gotovi.

Zašto su prirodne poslastice bolje za zdravlje pasa?

Mnoge komercijalne poslastice sadrže aditive, konzervanse i šećere koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje pasa.

Maja Črnjević, dr.med.vet je za Zoocity istaknula da ako prilikom konzerviranja hrane nisu korišteni konzervansi nego je hrana konzervirana sterilizacijom, znači da se osigurava zdravstvena ispravnost proizvoda. Što znači da postoje hrana i poslastice za pse koje ne sadrže konzervanse.

Slično navodi i veterinarka Nicki Cohen iz kalifornijske bolnice za životinje koja govori kako psu nikada ne bi dala hranu s dodanim šećerima.

Stoga, okretanje prirodnim poslasticama može pružiti hranjive i ukusne alternative. Ovo su samo neki od razloga zašto su prirodne poslastice bolje za pse:

– nema dodatnih aditiva, šećera i konzervansa

– bolja nutritivna vrijednost što pomaže u održavanju općeg zdravlja i vitalnosti psa

– bolje za pseće zube (može im se davati hrskavo povrće ili voće koje pridonosi čišćenju zuba)

– manje alergena i umjetnih sastojaka

– smanjuje se rizik od pretilosti kod psa zbog manje količine šećera

Ovi razlozi bi trebali biti dovoljni da za svog ljubimca odaberete najbolje, u ovom slučaju – što prirodniju hranu. Dobar odabir je uvijek povrće, samo pazite da izbjegnete one namirnice koje psi ne bi smjeli.

Neka povrća koja psi ne bi smjeli su češnjak i luk, paprika, rajčica, avokado, krumpir, grah, špinat, patlidžan. Neka od njih neće im direktno smetati, ali bi mogla biti problematična u većim količinama.

Prije nego što uključite bilo koje novo povrće u prehranu svog ljubimca, uvijek je najbolje konzultirati se s veterinarom kako biste bili sigurni da je to dobro i korisno za vašu životinju.

Recepti za prirodne poslastice za pse

Iako postoje brojne trgovine u kojima možete kupiti prirodne poslastice za pse, napraviti ih možete i kod kuće što je svakako sigurnija i pristupačnija verzija.

Međutim, pazite kod odabira sastojaka za te recepte. Ako koristite voće i povrće neka ono dolazi iz provjerenih izvora, a pokušajte i izbjegavati proizvode sa solju i šećerima.

1. Jabuke s maslacem od kikirikija

Sastojci:

– 2 jabuke (narezane na kolutove)

– 1/4 šalice maslaca od kikirikija (bez dodanih šećera ili soli)

Postupak:

Narežite jabuke na tanke kolutove. Prelijte maslac od kikirikija na svaki kolut jabuke.

2. Hrskava mrkva

Svježe mrkve narežite na štapiće nakon što ste ih oprali i ogulili. Ako psu nisu najdraže, pokušajte ih preliti s vodom u kojoj ste kuhali piletinu za juhu (bez soli).

3. Losos na kolačićima

Pripremite svježi losos kuhanjem ili pečenjem i narežite ga na male komade. Nemojte ih začiniti nego ih takve dajte psu.

4. Kokosove kuglice

Sastojci:

– 1/2 šalice kokosovog brašna

– 2 žlice kokosovog ulja

Postupak:

Pomiješajte kokosovo brašno i otopljeno kokosovo ulje. Oblikujte male kuglice. Stavite ih u hladnjak da se stvrdnu. Kad su tvrde, dajte ih ljubimcu kao prirodnu poslasticu za pse.

5. Puretina s đumbirom

Sastojci:

– 1/2 šalice mljevene puretine

– 1/2 šalice cjelovitog pšeničnog brašna

– 1/2 žličice đumbira u prahu

Postupak:

Pomiješajte mljevenu puretinu, brašno i đumbir u prahu. Oblikujte malene kekse. Pecite ih u pećnici dok ne postanu hrskavi.

6. Bobičasti muffini

Sastojci:

– 1/2 šalice bobičastog voća sa sokom (borovnice, maline)

– 1 šalica brašna od cjelovitog zrna

Postupak:

Pomiješajte bobičasto voće s brašnom od cjelovitog zrna. Napunite kalupe za muffine smjesom. Pecite dok ne budu zlatno smeđe boje.

7. Hrskavi slanutak

Sastojci:

– 1 šalica kuhanog slanutka

– 1 žlica maslinovog ulja

Postupak:

Pomiješajte kuhan slanutak s maslinovim uljem. Raširite ga po plehu i stavite peći na par minuta dok ne postane hrskav. Poslužite hladan kao zdravu poslasticu za pse.

Kako natjerati psa da jede povrće?

Nagovaranje psa da jede hranu koju odbija i koja mu se ne sviđa može biti izazovno, ali postoji nekoliko strategija koje možete isprobati kako biste potaknuli vašeg ljubimca da prihvati hranu.

Jedan od najboljih načina je prvotno miješanje s omiljenom hranom. Dodajte malu količinu njegove omiljene hrane ili poslastice u novo jelo. Postupno smanjite omjer omiljene hrane dok potpuno ne prihvati nove okuse.

Osim toga, ponekad grijanje hrane može pojačati njen miris što je psima privlačnije. Ako želite da pas počne više jesti povrće, a odbija ga, možete dodati male količine pilećeg ili goveđeg temeljca preko toga kako bi poboljšali okus.

Vrlo važna stvar je i da psu pokažete da je hranjenje, običnom hranom i prirodnim poslasticama zabavan trenutak u kojem će uživati. Igrajte se sa psom prije nego mu ponudite hranu, neka mu te poslastice budu nagrada za dobro ponašanje. Možete mu i pokazati da ih vi jedete, odmah će mu one izgledati ukusnije.

Ako pas i dalje odbija zdrave namirnice, ponudite mu hranu u određeno vrijeme svakog dana kako biste stvorili rutinu. Ako pas zna kada može očekivati hranu, može biti više motiviran za jelo. Budite strpljivi i dosljedni. Nemojte odmah odustati i vratiti se staroj hrani.

Međutim, ukoliko vaš pas odbija hranu dulje vrijeme, posavjetujte se s veterinarom kako biste isključili mogućnost zdravstvenih problema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum