EURO 2020.: U HNS POSLANA KANDIDATURA

VATRENI NA DROSINI? Pula želi domaćinstvo kvalifikacijske utakmice hrvatske nogometne reprezentacije

OTVORILI OBNOVLJENU DROSINU - "Vatreni" su, na slici Niko Kranjčar, 2011. godine otvorili obnovljen pulski stadion (Arhiva)

OTVORILI OBNOVLJENU DROSINU - "Vatreni" su, na slici Niko Kranjčar, 2011. godine otvorili obnovljen pulski stadion (Arhiva)


Pula sport i NK Istra 1961 predali su zajedničku kandidaturu za sve domaće utakmice Hrvatske u kvalifikacijama za EURO 2020. godine. Suparnici Hrvatske su Wales, Slovačka, Mađarska i Azerbajdžan, a dobije li Pula domaćinstvo bit će to prva povijesna službena utakmica "vatrenih" u Puli

Gradsko trgovačko društvo Pula sport, kao upravitelj sportskih objekata, u ime Grada Pule te Nogometni klub Istra 1961 poslali su Hrvatskom nogometnom savezu zajedničku kandidaturu za domaće kvalifikacijske utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine. Pula je kandidirana za sve četiri domaće kvalifikacijske utakmice "vatrenih", dakle za domaće utakmice protiv Walesa, Slovačke, Mađarske i Azerbajdžan

Otvorili Drosinu

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine u skupini E s Walesom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbajdžanom. O domaćinstvu će, vjerojatno s izbornikom Zlatkom Dalićem, odlučivati Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), koji je ljetos odradio niz preduvjeta kako bi "vatreni" mogli nastupati po cijeloj Hrvatskoj. Upravo je zahvaljujući HNS-u (tri milijuna kuna) te Pula sportu (1,2 milijuna kuna) postavljen novi travnjak na Gradskog stadionu Aldo Drosina, čime su ispunjeni svi uvjeti za službeni nastup Dalićevih izabranika u Puli.

Dobije li domaćinstvo bio bi to prvi službeni susret Hrvatske nogometne reprezentacije u Puli. Do sada su "vatreni" na Drosini igrali 1998. u prijateljskom susretu protiv Slovačke (1:2) uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i izborene bronce. Drugi nastup "vatrenih" u Puli dogodio se 2011. godine kada su otvorili obnovljenu "Drosinu" susretom protiv Češke (4:1).

Na Europskom prvenstvu 2020. godine, što će se odigravati u dvanaest gradova diljem Staroga kontinenta (Londonu, Münchenu, Rimu, Bakuu, Saint Petersburgu, Bukureštu, Amsterdamu, Dublinu, Bilbau, Budimpešti, Glasgowu i Kopenhagenu), nastupit će ukupno 24 reprezentacije, a njih dvadeset svoje će mjesto izboriti kroz klasični sustav kvalifikacija. Izravan plasman izborit će dvije prvoplasirane momčadi iz svake od deset skupina. Kvalifikacije počinju u ožujku, a završavaju u studenome iduće godine, dok će doigravanje biti odigrano u ožujku 2020. godine i iznjedrit će četiri preostala sudionika europske smotre. U doigravanju će sudjelovati po četiri najbolje reprezentacije iz svakog od četiriju kvalitativnih razreda Lige nacija i to one koje se nisu uspjele naći među dvjema prvoplasiranim momčadima u deset skupina kvalifikacijskoga ciklusa.

Slovačka uoči bronce

Hrvatska nogometna reprezentacija samo je dvaput poražena od reprezentacija protiv kojih će igrati u kvalifikacijama za Euro 2020. godine, a oba poraza doživjela je od Slovačke u prijateljskim dvobojima 1994. (1:4) i 1998. godine (1:2). Upravo ovaj drugi poraz upisan je u Puli, pred francusku broncu Ćire Blaževića i "njegovih sinova". Protiv suparnika u nadolazećim kvalifikacijama "vatreni" su odigrali ukupno 19 utakmica, u kojima su ostvarili devet pobjeda i osam puta igrali neodlučeno, uz spomenute poraze od Slovačke. (G. ROJNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater