Istra 1961 pobjedila makedonce

Ante Erceg: Bila je to tvrda utakmica, osjetilo se da su nam noge teške. Dijelom zbog priprema, dijelom zbog mijenjanja podloge

| Autor: Ivica Cerovac
Ilustracija (snimio Milivoj  MIJOŠEK/)

Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK/)


Neovisno o ishodu sutrašnjeg ogleda s gruzijskim drugoligašem Kolkheti Khobijem, nogometaši Istre 1961 nastupit će u finalu devetog izdanja međunarodnog turnira Arena Cup, koji se od 5. do 15. siječnja igra u Medulinu. Pehar namijenjen pobjedniku medulinskog turnira igrači pulskog prvoligaša podigli su u tri navrata, 2015. godine, 2019. i 2021. godine, a priliku da to naprave po četvrti put izborili su već nakon dva kola razigravanja po grupama, u kojima su upisali dvije pobjede. Najprije su s 3:0 svladali crnogorskog prvoligaša Arsenal iz Tivta, da bi potom s 2:0 nadjačali prvoligaša iz Sjeverne Makedonije, Makedoniju G.P.

Tri ogleda na "Drosini"

- Bila je to tvrda utakmica u kojoj nismo uspjeli stvoriti onoliko šansi kao u prethodnoj. Makedonci su se pokazali kao ozbiljniji protivnik od Crnogoraca, stali su iza u čvrsti blok i bilo ih je teško probiti. Osjetilo se i da su nam noge teške, dijelom zbog priprema, a dijelom i zbog mijenjanja podloge jer utakmice igramo na pravoj travi, a treniramo na umjetnoj te se na to treba prilagoditi. Nije lako nakon treninga odrađenog na poligonu na "Drosini" doći u Medulin i odigrati utakmicu te je dobro da, barem zasad, promjene podloge nisu uzrokovale nikakve ozljede, rekao je Ante Erceg, iskusni napadač Istre 1961. - Umjetna podloga nije adekvatna za igrače i malo nam remeti ove pripreme činjenica što nemamo teren s pravom travom da na njemu treniramo. No, što je, tu je, odigrat ćemo dosta prijateljskih utakmica u Medulinu te vjerujem da ćemo se spremiti kako spada za nastavak sezone.

U prvih sedam dana drugog dijela zimskih priprema, "zeleno-žuti" su odigrali dvije prijateljske utakmice i još ih očekuju dvije, prije nego 20. siječnja otvore drugi dio prvenstva domaćim ogledom s "farmaceutima".

- U ovaj fazi priprema najbitnije je da se svi dobro istrčimo i da nas ozljede zaobiđu. Trener ravnomjerno raspoređuje minutažu kako bi svaki igrač osjetio teren, a on vidio s čime raspolaže i na koga može računati, ovisno o tome koji sustav odluči koristiti. Imali smo dovoljno vremena da se odmorimo jer je pauza bila duga, čak i preduga te smo malo ispali iz ritma utakmica, pa je s te strane dobro što ih ovoliko imamo, jer će nam one pomoći da se vratimo na razinu na kojoj smo bili jesenas, istaknuo je Erceg. - U nastavak prvenstva ulazimo s tri utakmice na "Drosini" i taj domaći teren moramo iskoristiti na najbolji mogući način te nastaviti skupljati bodove. Uz dobru igru doći će i pobjede, a onda se možemo nadati i nečem višem od šeste pozicije koju trenutačno zauzimamo. Bilo bi lijepo da Istra 1961 napravi iskorak u odnosu na prijašnje sezone, baš bih to volio, ali u ovom trenutku ne smijemo gledati previše daleko te moramo biti fokusirani isključivo na prvu utakmicu, a to je ona sa Slaven Belupom.

Za razliku od nezadovoljstva koje se na njemu očitava zbog činjenice da jedan prvoligaš nema na raspolaganju adekvatan teren za treniranje, Ercegovo lice poprimi puno zadovoljniji izraz kad krene priča o igračima koji su im se priključili tijekom zimske stanke.

Opušteno na proljeće

- S Mahmoudom nisam ranije dijelio svlačionicu, ali sjećam ga se iz prošle sezone kad je igrao u Istri 1961 i sigurno će mu na ruku ići činjenica što od ranije poznaje način rada trenera Garcije te mu neće trebati dodatno vrijeme da se prilagodi na novu sredinu. Vuka sam također poznavao s terena i utakmica koje smo odigrali jedan protiv drugoga te je riječ o vrlo dobrom igraču koji će nam biti od pomoći, isto kao i "mali" Matheus koji ima brzinu i kvalitetu te se odmah vidi da zna igrati nogomet. Njima treba dodati i Duvnjaka koji je došao spreman na početak priprema, izgleda odlično i samo mu treba malo utakmica da uhvati ritam, a priključio nam se napokon i Lisica, nakon tih pustih ozljeda koje su ga mučile. Zaigrao je protiv Makedonaca, osjetio malo teren te vjerujem da će u nastavku prvenstva trener na njega moći u potpunosti računati, zaželio je Erceg.

- Mogu reći da smo fino posložili momčad i stvarno sam zadovoljan kako to izgleda. Definitivno smo jači nego u prvom dijelu sezone i vjerujem da ćemo to pokazati kad krene ono pravo. Na ruku nam neće ići činjenica što je dva mjeseca proteklo od posljednje prvenstvene utakmice, što ne mogu nadoknaditi niti treninzi niti prijateljski ogledi, ali uvjeren sam da nam neće trebati puno vremena da dostignemo željeni nivo i vratimo se u formu koja nas je krasila jesenas.

Puljani su prezimili s 20 bodova na svom kontu, deset manje od trećeplasiranog Osijeka, ali i 13 više od "fenjeraša" Gorice.

- Gorica je trenutno u najnezgodnijoj situaciji, ali dosta se pojačala u ovoj stanci te je teško prognozirati konačni rasplet u situaciji kad je pred nama još 19-20 utakmica te je u igri 60 bodova, a to nije malo. Nama je najbitnije da se mi, kao prijašnjih godina, ne nalazimo na dnu ljestvice pritisnuti grčevitom borbom za ostanak. Skupili smo dosta bodova, ušli smo u neku mirnu luku te trebamo iskoristiti tu situaciju da drugi dio prvenstva odigramo opušteno i u njemu pokažemo ono najbolje što možemo, zaključio je Erceg.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of