Iznenađenje mnogima

Cate Blanchett šokirala izjavom rekavši da pripada "srednjoj klasi" unatoč tome što "sjedi" na milijunima

| Autor: L. S.
(Reuters)

(Reuters)


Cate Blanchett svojom je izjavom na Filmskom festivalu u Cannesu šokirala mnoge rekavši da pripada "srednjoj klasi", unatoč neto bogatstvu od vrtoglavih 95 milijuna dolara.

Australska glumica je tijekom panela za novinare raspravljala o važnosti davanja prostora filmašima izbjeglicama ne bi tako dobili priliku ispričati svoju priču, a tijekom razgovora osvrnula se na svoj privilegirani položaj.

Međutim, rekavši da sebe opisuje pripadnicom "srednje klase", unatoč statusu slavne osobe, mnoge je ostavilo zatečenima.

"Bjelkinja sam, privilegirana sam, srednja sam klasa i mislim da se me se lako može optužiti da imam kompleks bijelog spasitelja", kazala je.

"Ali da budem potpuno iskrena, moja interakcija s izbjeglicama na terenu i također u sredinama u koje su preseljeni potpuno je promijenila moju perspektivu na svijet i krajnje sam zahvalna na tome", nadodala je osvrnuvši se na vlastito iskustvo rada s redateljima filmova o izbjeglicama.

Dok su neki u komentarima iskazali čuđenje zašto bi uopće iskoristila pojam srednja klasa, a kamoli svoj status pripisala tomu, jedna osoba istaknula je mogućnost da taj izraz dolazi iz britanskog konteksta, gdje je klasa tradicionalno bila vezana uz obitelj i naslijeđe, a ne bankovni račun, piše Daily Mail.

Naime, u Ujedinjenom Kraljevstvu se pojam "viša klasa" povijesno koristio za one koji pripadaju najvišem društvenom rangu, aristokraciju ili nekoga s formalnom titulom poput vojvode, markiza, grofa, ili baruna.

Jedan je korisnik u komentarima nadodao: "Važan kontekst je da je u Ujedinjenom Kraljevstvu ‘klasa’ više društvena oznaka nego socio-ekonomska".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini