niz negativnih reakcija 

Zagrebačka knjižara prvo izvrijeđala Severinu, a sada pišu: "Jesmo, odvratni smo i ostat ćemo"

| Autor: Portal NoviList
(Snimio Davor Kovačević / Novosti)

(Snimio Davor Kovačević / Novosti)


Zagrebačka knjižara Bookara oglasila se o slučaju Severine i u objavi na Facebooku pritom prozvala hrvatske književnike koji su stali u njenu obranu. 

Objavu prenosimo u cijelosti i u formatu u kojem je napisana:

"Mi ostajemo suzdržani jer je gospođa svaki tjedan pravila lokne vrata do nas kad je Aca bio mali i ne samo da nikad nije kupila slikovnicu, nego nije ni pogledala u izlog dječjih knjiga dok se fotografirala pred njim, a mi smo zlopamtila. I znamo koliko čita nova supruga njegovog oca pa mislimo da, ako je vidio knjigu, bila je iz njene ruke.

O potresu se nisu oglasili pisci. O činjenici da za djecu oboljelu od karcinoma skupljaju građani nisu se oglasili pisci. O korupciji se nisu oglasili pisci. O nepotizmu i mafiji u izdavaštvu se nisu oglasili pisci. O trgovini bijelim robljem se oglasio jedan pisac koji je zapravo novinar. Pisci se nisu oglasili ni o lektiri ni o udžbenicima i s tim povezanom mafijom i kartelima. Ni o čemu se nikad nisu oglasili pisci. Evo do danas", stoji u Facebook objavi.

"Odvratni smo i ostat ćemo"

Njihova je objava izazvala niz negativnih reakcija.

“Drage dame i gospodo, čitajući ovu objavu svjedočite čistoj MIZOGINIJI. Odjava. Prijava za govor mržnje i nikad ali nikad nogom ni pored vaše knjižare. Jedna mama”, “Onaj tko je “neutralan” kad se vrši nasilje nad ženom i djecom, taj je na strani nasilja”, “Ovo je otprilike na razini bila je u minjaku pa nije ni čudo što su je silovali. Drugi puta će paziti pa će kupiti slikovnicu u Bookari” i “Užas! Ovaj komentar je sramota, još veća kad vidim da dolazi iz knjižare. Doviđenja”, samo su neki od komentara ispod njihova statusa.

Nije ostalo samo na statusu jer Bookara uredno odgovara na gotovo sve ostavljene komentare.

Primjerice, na komentar u kojemu stoji: “Kako je jadno ovo što ste napisali. Jadno i žalosno”, Bookara je odgovorila s: “Je, odvratni smo i ostat ćemo.”

Povlačenje knjiga s polica

Na njihov status se oglasio nakladnik Fokus koji je odlučio povući svoje knjige s njihovih polica. 

“Ako si na trenutak smijemo utvarati da na bilo koji način utječemo na ovo društvo, uzet ćemo si slobodu zamoliti vas par stvari. Nikad nemojte biti takvi ljudi. Nemojte s omalovažavanjem oslovljavati ičije dijete, nije fora. Nemojte brojati tko vam je koliko koristi napravio u životu pa da biste se prema njemu odredili.

Nemojte suditi – nikad ne znate kako je biti u tuđim cipelama. Nemojte pokušavati ispasti pametni ili duhoviti omalovažavajući ikoje drugo biće.

Ne znamo za ostale, nije nas ni briga, ali mi ne želimo da se naše knjige prodaju na mjestima koja vode ovakvi ljudi. Ne utvaramo si da su svi ostali fini, dragi, plemeniti, ali… barem – koliko nam je poznato – ne vrijeđaju i ne omalovažavaju ikoga, pogotovo ne temeljem toga jesu im kupci ili ne. Da skratimo, u predmetnoj knjižari od sutra nećete pronaći Fokusove knjige. Hvala na pažnji“, napisali su u Facebook objavi uz priloženi screenshot objave knjižare Bookara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini