Ilustracija (Unsplash)
Ako postoji jelo koje rješava sve – od nedjeljnog ručka do gladušnih večeri – onda su to klasične lazanje. Nema tu velike mudrosti: dobar mesni umak, jednostavan bešamel, par redova listova i gotovi ste. Ovo je onaj provjereni recept koji uspijeva baš svaki put, ne traži posebne sastojke ni posebne vještine, a stol automatski postane mirniji kad se iznese vruća tepsija.
Na ulju pirjati sitno sjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodati mljeveno meso, začiniti solju i paprom i pržiti dok ne porumeni. Umiješati koncentrat rajčice, kratko popržiti, zatim dodati pasatu i malo vode. Kuhati 20 do 25 minuta.
Za bešamel otopiti maslac, dodati brašno i kratko popržiti. Postupno ulijevati mlijeko uz stalno miješanje. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem te kuhati dok se ne zgusne.
U posudu slagati red bešamela, listova, mesnog umaka, ponovo bešamel i malo sira. Ponavljati dok se sastojci ne potroše, a završiti bešamelom i sirom.
Peći 30 do 40 minuta na 180 °C dok površina ne porumeni. Ostaviti desetak minuta da se stisne prije rezanja.
Dobar tek!