KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Klasične lazanje bez puno muke i nauke

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Ako postoji jelo koje rješava sve – od nedjeljnog ručka do gladušnih večeri – onda su to klasične lazanje. Nema tu velike mudrosti: dobar mesni umak, jednostavan bešamel, par redova listova i gotovi ste. Ovo je onaj provjereni recept koji uspijeva baš svaki put, ne traži posebne sastojke ni posebne vještine, a stol automatski postane mirniji kad se iznese vruća tepsija.

Sastojci

  • 500 g mljevene junetine
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 g pasate
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 250 g listova za lazanje
  • 500 ml mlijeka
  • 40 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 150 g ribanog sira
  • maslinovo ulje, sol, papar, muškatni oraščić

Priprema

Na ulju pirjati sitno sjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodati mljeveno meso, začiniti solju i paprom i pržiti dok ne porumeni. Umiješati koncentrat rajčice, kratko popržiti, zatim dodati pasatu i malo vode. Kuhati 20 do 25 minuta.

Za bešamel otopiti maslac, dodati brašno i kratko popržiti. Postupno ulijevati mlijeko uz stalno miješanje. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem te kuhati dok se ne zgusne.

U posudu slagati red bešamela, listova, mesnog umaka, ponovo bešamel i malo sira. Ponavljati dok se sastojci ne potroše, a završiti bešamelom i sirom.

Peći 30 do 40 minuta na 180 °C dok površina ne porumeni. Ostaviti desetak minuta da se stisne prije rezanja.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama