Ilustracija (Pexels)
Kad temperature padnu, ništa ne grije bolje od zdjele kremaste juhe. Ova juha od muškatne buče s curryjem spaja bogatstvo kokosovog mlijeka, toplinu svježeg đumbira i aromatičnost crvene curry paste.
Rezultat je gusta, mirisna i hranjiva juha koja istovremeno umiruje i osvježava, te je idealna za brzi ručak ili laganu večeru tijekom jeseni i zime.
1 žlica maslinovog ulja
1 srednji žuti luk, nasjeckan (oko 1½ šalice)
2 žličice soli (podijeljeno)
3 žlice crvene curry paste
2 žlice svježe naribanog đumbira (komad od oko 7 cm)
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 litra povrtnog temeljca s manje soli
700 g muškatne buče, oguljene i narezane na kocke
1 konzerva (400 ml) nezaslađenog kokosovog mlijeka
1 pakiranje (340 g) silken tofua, ocijeđenog
2 žlice svježeg soka limete
6 žlica grubo sjeckanih slanih kikirikija
Svježi korijander i chili pahuljice (po želji) za posluživanje
U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i ½ žličice soli. Pirjajte uz povremeno miješanje dok ne počne tamniti, oko 6–7 minuta.
Umiješajte curry pastu, đumbir i češnjak. Kuhajte oko 1 minutu dok ne zamiriše. Dodajte temeljac i 1 žličicu soli te s dna lonca sastružite sve zapečene dijelove. Dodajte kockice buče i pustite da zakipi. Pokrijte, smanjite vatru i kuhajte 12–15 minuta, dok buča ne omekša.
Maknite lonac s vatre i dodajte kokosovo mlijeko, tofu, sok limete i preostalu sol. Usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete glatku, svilenkastu teksturu (ili prebacite u blender i pažljivo miksajte u dijelovima).
Ulijte juhu u zdjelice, pospite sjeckanim kikirikijem i, po želji, svježim korijanderom i chili pahuljicama.
Ako želite bogatiju varijantu, poslužite uz tostirani kruh s češnjakom ili dodajte malo pečene bundeve na vrh svake porcije za dekoraciju i dodatnu teksturu.