Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Idealna krem juha za hladne dane

| Autor: M. Č.
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kad temperature padnu, ništa ne grije bolje od zdjele kremaste juhe. Ova juha od muškatne buče s curryjem spaja bogatstvo kokosovog mlijeka, toplinu svježeg đumbira i aromatičnost crvene curry paste.

Rezultat je gusta, mirisna i hranjiva juha koja istovremeno umiruje i osvježava, te je idealna za brzi ručak ili laganu večeru tijekom jeseni i zime.

Sastojci za 6 porcija:

  • 1 žlica maslinovog ulja

  • 1 srednji žuti luk, nasjeckan (oko 1½ šalice)

  • 2 žličice soli (podijeljeno)

  • 3 žlice crvene curry paste

  • 2 žlice svježe naribanog đumbira (komad od oko 7 cm)

  • 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana

  • 1 litra povrtnog temeljca s manje soli

  • 700 g muškatne buče, oguljene i narezane na kocke

  • 1 konzerva (400 ml) nezaslađenog kokosovog mlijeka

  • 1 pakiranje (340 g) silken tofua, ocijeđenog

  • 2 žlice svježeg soka limete

  • 6 žlica grubo sjeckanih slanih kikirikija

  • Svježi korijander i chili pahuljice (po želji) za posluživanje

Priprema

1. Pirjajte luk

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i ½ žličice soli. Pirjajte uz povremeno miješanje dok ne počne tamniti, oko 6–7 minuta.

2. Dodajte začine

Umiješajte curry pastu, đumbir i češnjak. Kuhajte oko 1 minutu dok ne zamiriše. Dodajte temeljac i 1 žličicu soli te s dna lonca sastružite sve zapečene dijelove. Dodajte kockice buče i pustite da zakipi. Pokrijte, smanjite vatru i kuhajte 12–15 minuta, dok buča ne omekša.

3. Umiješajte tofu i kokosovo mlijeko

Maknite lonac s vatre i dodajte kokosovo mlijeko, tofu, sok limete i preostalu sol. Usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete glatku, svilenkastu teksturu (ili prebacite u blender i pažljivo miksajte u dijelovima).

4. Poslužite

Ulijte juhu u zdjelice, pospite sjeckanim kikirikijem i, po želji, svježim korijanderom i chili pahuljicama.

Savjet

Ako želite bogatiju varijantu, poslužite uz tostirani kruh s češnjakom ili dodajte malo pečene bundeve na vrh svake porcije za dekoraciju i dodatnu teksturu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama