GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Poriluk na istarski iz nekog drugačijeg kuta gledišta

| Autor: The Outlaw Chef


Danas sam ujutro od svog kolege šefa sale Miodraga čuo jedno zanimljivo pitanje koje je glasilo: "Chef, što je to poriluk na istarski?" Odmah sam mu odgovorio da nemam pojma. Rekao mi je da je to jelo pročitao tamo u kuhinji na jednome papiru. Kako je i mene zanimalo o čemu se radi, nazvao sam kolegicu Vesnu, po meni jednu od najboljih i najjačih slastičarki na ovim našim istrijanskim prostorima. Ona mi je rekla da je to napisala jedna naša kolegica koja dolazi s kontinenta…

Kako je na papiru pisalo samo ime jela "poriluk na istarski", ali bez recepta, pokušao sam malo preko interneta vidjeti pod pojmom "poriluk na istarski", ali nisam pronašao ništa, a "misteriozna gospođa s kontinenta" bila je nedostupna.

Inspiriran ovim jutarnjim događajem, odlučio sam po dolasku doma napraviti i kreirati svoju varijantu "poriluka na istarski" normalno gledanu i kreiranu iz nekog sasvim drugog neuobičajenog kuta… Kuta zvanog "Le Art Brut Cuisine" …

Zanima vas kako je ispalo? Zaronite sa mnom u dubine divlje i nepredvidive gastronomije i doznajte sve...

Poriluk na istarski iz nekog drugačijeg kuta gledištaPoriluk na istarski iz nekog drugačijeg kuta gledišta

Sastojci za jednu "štabelu osobu":

  • četvrtina glavice svježe naribanog (ili sitno nasjeckanog) kupusa
  • jedan poriluk
  • pet - šest cherry pomidora
  • desetak svježih bobica borovnice
  • sedam do osam svježih listova mente
  • sedam do osam svježih listova bosiljka
  • 5 dcl maslinovog ulja
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećina čajne žličice crnog friško mljevenog papra
  • pola jušne žlice livadnog meda.

Priprema:

Četvrtinu glavice svježeg kupusa nožem nasjeckajte na što tanje trakice (ne brinite, ne možete pogriješiti).

U malu tavu u prst maslinovog ulja stavite pet cherry pomidora razrezanih po pola , trećinu žličice cvijeta morske soli i trećinu žličice crnog friško mljevenog papra.

Gore opisan sadržaj u maloj metalnoj tavi stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu na 150°c na 10 minuta pa ju zatim izvadite iz pećnice.

Poriluk izrežite po sredini na pola da dobijete dvije polovice pa onda svaku polovicu razrežite uzduž tako da u konačnici dobijete četiri polovice.

Izrezane polovice poriluka pržite u dobro zagrijanom maslinovom ulju (cca 1,5 jušna žlica maslinovog ulja) u koje ste prethodno stavili i izmiješali pola jušne žlice meda, nešto manje od trećine čajne žličice cvijeta morske soli. Pržite tako nekih tri minute na srednje jakoj vatri pa dodajte listove svježe mente. Nakon dvije minute otkad ste ubacili mentu maknite s izvora topline.

Iz tave odmah izvadite listove mente na papirnati kuhinjski ubrus da upiju višak ulja i da se ohlade. Dobili ste hrskavi "čips od mente" koji ćemo kasnije upotrijebiti za dekoraciju i dio okusa ovog jela.

Slaganje tanjura:

Iz one male metalne tave u kojoj ste pekli u pećnici pomidor u maslinovom ulju i bosiljku izvadite pomidor i ulje, ali ostavite pola preostalog ulja s bosiljkom u tavi. Na to ulje ubacite četvrtinu glavice sirovog kupusa koju ste (ili manje - ovisi koliko Vam stane u tavu) i dobro izmiješajte vilicom.

Na taj kupus poslažite polovice poriluka koje ste pržili u tavi na medu i menti.

Po tim polovicama poriluka poslažite polovice cherry pomidora iz pećnice, između po kupusu "pobacajte" bobice svježe borovnice i ukrasite s dva - tri listića pržene mente.

Dobar vam tek, dragi ljudi i uživajte u ispreplitanju blagih slatkastih, slankastih, ljutkastih okusa koji su blagosljovljeni voćnim tonom borovnice, svježinom mente i blagom oštrinom bosiljka koji leži na punoći okusa prženog poriluka… Vaš Outlaw

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter