VIKENDICA

Vinkovci mame svoje posjetitelje željne hedonističkog užitka: PREDIVNA JESEN U NAJSTARIJEM EUROPSKOM GRADU

Posjet Vinkovcima mnogi će započeti šetnjom korzom koji se nalazi u šarmantnoj baroknoj jezgri tog grada. Trg bana Josipa Šokčevića nudi predivan park i pješačku zonu s motivima Oriona - najstarijeg indoeuropskoga kalendara. Ono što će vas sigurno dojmiti jest činjenica da se nalazite u centru grada u kojem se život odvija već više od osam tisuća godina!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Dugo toplo ljeto polako se bliži kraju, a s približavanjem jeseni i misli se, kada su vikendi u pitanju, s uobičajenog odlaska na plažu sve više sele na planiranje nekakvog ugodnog izleta u ruralno području. S ciljem promocije ruralnih destinacija i tog bogatstva kojim obiluje Hrvatska, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica još u proljeće pokrenuli su vrlo zapaženu promotivnu kampanju "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!". Zaštitno lice kampanje i autorica zanimljivih video materijala popularna je voditeljica Doris Pinčić, a kampanja se sastoji od 12 tematskih video priloga kojima će biti obuhvaćena jedinstvena turistička ponuda hrvatskih ruralnih područja.

Život još od neolitika

Pripremljeni video materijali usmjereni su na promoviranje pojedinih sadržaja po turističkim regijama, a aktivnosti u sklopu kampanje usmjerene su na domaće tržište s ciljem poticanja turističkog prometa kroz upoznavanje autohtonih doživljaja u hrvatskim ruralnim destinacijama. Kampanja se provodi na online i offline kanalima komunikacija te kroz društvene mreže Croatia, Full of Life uz oznake #RuralnaHrvatska i #DoživiDomaće te je generirala mnoštvo zanimljivih sadržaja koje mogu poslužiti kao sjajne preporuke i za planiranje vikend izleta.

Vinkovačke jeseni

Ovog nam je tjedna posebnu pozornost privukla Slavonija i vinkovački kraj u kojem se nakon povratka Slavonaca s mora i završetka sezone godišnjih odmora, priprema još jedno izdanje tradicionalnih Vinkovačkih jeseni. Vinkovci su u jesen, kao što kaže turistički slogan regije u kojoj se nalaze, definitivno protkani zlatom koje, uz sunčeve zrake koje ga miluju, označava i hedonizam kojim taj grad mami svoje posjetitelje. Posjet Vinkovcima mnogi će započeti šetnjom korzom koji se nalazi u šarmantnoj baroknoj jezgri tog grada. Trg bana Josipa Šokčevića nudi predivan park i pješačku zonu s motivima Oriona - najstarijeg indoeuropskoga kalendara. Ono što će vas sigurno dojmiti jest činjenica da se nalazite u centru grada u kojem se život odvija već više od osam tisuća godina!

Pojedini znanstvenici tvrde da je na području današnjih Vinkovaca postojalo naselje već početkom neolitika, okupljajući prve europske zemljoradnike oko Starčevačke kulture, oko 6200. godina prije Krista. Od tog doba na području Vinkovaca izmijenile su se brojne kulture, od Sopotske i Vučedolske kulture te brončanodobnih i željeznodobnih kultura, a područje je kontinuirano naseljeno sve do modernog doba. Sve te tajne i priče o tom gradu i kraju skupljene su pod krovom Gradskog muzeja koja su nezaobilazna točka na itinereru svakoga tko kroz obilje izložene kulturno-povijesne i etnološke građe želi doznati nešto više o impresivnoj povijesti "najstarijeg europskog grada".

Arheološki park Sopot

A najstariji dio najstarijeg grada je naselje Krnjaš u kojem se nalazi jedina preostala šokačka ulica u Vinkovcima. U tom naselju možete razgledati rodnu kuću Ivana Kozarca. Njezina je replika smještena uz rijeku Bosut i izvana izgleda kao originalna, stara, te se u njoj nalazi namještaj star 150 godina iz mladosti čuvenog hrvatskog književnika i pjesnika.

Ljepote jeseni u Slavoniji

Arheološki park Sopot, smješten uz istoimeno izletište, jedna je od omiljenih destinacija posjetitelja ovog kraja. Park je povezan s centrom grada pješačko-biciklističkom stazom dugom tri kilometra i objedinjuje šest sopotskih kućica koje su nekada građene u močvarama, uz potoke ili kao uz rijeku Bosut. Kućice su rekonstruirane prema nalazima s toga lokaliteta, a nazvane su "sopotske" zbog kulture kojoj su pripadale.

Da bi punim plućima udahnuli Slavoniju i Srijem, svakako se zaputite i u okolicu Vinkovaca i upoznajte ljude, običaje i gastronomiju ovog dijela Hrvatske. Jedno od sjajnih mjesta za to je svakako imanje "Snašini kućari" koje se nalazi u Gradištu i koje je pravi mali muzej tradicionalnog života u Slavoniji i Srijemu. Uživati u domaćim jelima, pićima, smještaju i ambijentu možete i u nekom od tradicionalnih šokačkih stanova koji se nalaze u okolici Vinkovaca, a termin Vinkovačkih jeseni izvrsna je prilika da se na jednom mjestu doživi sve ono što ovaj kraj nudi od tradicije, duha i folklora do bogate ponude domaćih i autohtonih proizvoda. Zato ako planirate narednog vikenda zamijeniti more izletom u kojem će uživati sva vaša čula onda poslušaj prijedlog Sinova ravnice, kreni na put i "Dođi u Vinkovce".

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini