stvarno mjesto

Znate li gdje je Tunguzija?

| Autor: Glas Istre
(Screenshot @krskrai Instagram)

(Screenshot @krskrai Instagram)


Vrlo često, kad želimo opisati neku zabit ili nešto što se nalazi jako daleko, osamljeno mjesto, kažemo da se to mjesto nalazi "u Tunguziji". Međutim, mnogi nemaju pojma gdje se Tunguzija zapravo nalazi, piše N1.

Na stranici Geoinsta na Instagramu podijeljena je karta Evenkije, poznate kao Tunguzija. Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Krasnojarskog kraja u istočnom Sibiru Rusiji.

Ova regija čije ime se u svakodnevnom govoru na području Balkana često spominje, poznata je po eksploziji koja se dogodila 1908. godina.

Tunguska eksplozija 1908. je naziv za nerazjašnjenu eksploziju koja se dogodila u Sibiru, u blizini rijeke Tunguske. Događaj se spominje i kao Velika sibirska eksplozija. Pretpostavlja se da je asteroid pao i izgorio iznad toga područja.

Zbog eksplozije su stabla u krugu od 30 kilometara uništena i spaljena, a prozori i vrata u 65 km udaljenom mjestu Vanavara su popucali. Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje površine od 2.000 kilometara kvadratnih i uništio 60 milijuna stabala.

Potom, 2019. u ovoj regiji pojavio se meteorit koji je dospio na naslovne strane svjetskih medija. Komad je pronađen u rijeci Podkamenaja Tunguska u blizini sela Učami u Krasnojarskom kraju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum