OTVARANJE SKIJAŠKE SEZONE NA KRONPLATZU

Unatoč skupoći, apartmani i hotelske sobe rezervirane i skije nabrušene

Prošle godine za sedmodnevni boravak u apartmanu u mjestu Ortisei u Val Gardeni naši skijaši trebali su izdvojiti oko 650 eura. Ove godine je iznos strmoglavo narastao na 1.200 eura za tjedan. Aranžmani u Francuskoj su i dalje najjeftiniji, no ono što nas muči je dug put koji potraje i do 10 sati automobilom. A o autobusu da ne govorimo, kaže Maja Špadina iz Ski kluba Istra

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Kronplatz je Istranima omiljeno skijalište

Kronplatz je Istranima omiljeno skijalište


Skijaška sezona je pred vratima, a Istrani niti ove godine neće propustiti bijeli tjedan. Iako su cijene smještaja gotovo "otišle u nebo" kao i sve drugo, Istrani očito imaju novca za aktivan odmor na snijegu. Kao što je to već uobičajeno, početak prosinca rezerviran je za otvaranje skijaške sezone, a početak siječnja za bijeli tjedan. Neki entuzijasti su već skijali jesenas i to na nekim austrijskim ledenjacima poput Moeltallera, Hintertuxa, Stubaija ili Kitzsteinhorna. Drugi, oni malo manje "nabrijani" skijaši iščekuju "otvorenje" u prosincu.

Istarski učitelji na Kronplatzu

Nama najatraktivnije skijalište u Italiji i dalje je Kronplatz - Plan de Corones, gdje većina Istrana početkom ili polovicom prosinca odlazi na takozvano otvaranje skijaške sezone. Grupe skijaša iz Labina, Pule i okolice, Umaga, Poreča i Rovinja su spremne krenuti već idući tjedan. Apartmani i hotelske sobe su rezervirane, skije su nabrušene i sve je spremno za prvi ovosezonski spust po alpskim padinama.

Također, ovog se vikenda, zaključno s današnjim danom, na Kronplatzu održava seminar za potvrđivanje licence učitelja skijanja u organizaciji istarskog Zbora učitelja i trenera sportova na snijegu. Predsjednik Zbora Dubravko Grgić iz Umaga kaže da je seminar pohodilo 20-ak učitelja iz cijele Istre. Usto, bilo je i nekoliko kandidata koji su se pripremali za pohađanje državnog tečaja za stjecanje učiteljske licence.

Ovog vikenda na Kronplatzu istarski učitelji skijanja potvrđuju licenceOvog vikenda na Kronplatzu istarski učitelji skijanja potvrđuju licence

Kronplatz je našim skijašima interesantan iz razloga što ova skijaška destinacija u talijanskoj regiji Južni Tirol - Altio Adige, gotovo svake godine investira otprilike 10 posto dobiti za poboljšanje i modernizaciju sustava uspinjača i umjetnog zasnježenja.

Novi direktor konzorcija Skirama Kronplatz Thomas Reiter nam je rekao da su dio skijališta otvorili već 26. studenog te da je ovogodišnja novina potpuno nova skijaška staza naziva Sorega.

Ta se staza nalazi uz poznatu stazu Erta na kojoj se već nekoliko godina vozi ženski veleslalom svjetskog skijaškog kupa. To će se dogoditi i ove godine, točnije 24. siječnja. Inače Kronplatz je dio najvećeg svjetskog skijaškog sustava Dolomiti superski. Ima 120 kilometara skijaških staza i 32 uspinjače.

Dolomiti su klasa više

No, vratimo se na skijaške aranžmane i siječanjsko skijanje. Prema informacijama koje smo dobili od predstavnika Ski kluba Umag, njihovi skijaši tradicionalno odlaze u Livigno i u Passo del Tonale. Također, članovi Ski kluba Poreč odlaze u Passo del Tonale. Članovi Ski kluba Umag odlaze u njima najdražu Val Gardenu, dok dio članova Ski kluba Istra iz Pule odlazi na Kronplatz, u Francusku te u Val di Fiemme - Obereggen.

- Zanimljivo je da su, primjerice, prošle godine za sedmodnevni boravak u apartmanu u mjestu Ortisei u Val Gardeni naši skijaši trebali izdvojiti otprilike 650 eura. Ove godine je iznos strmoglavo narastao na 1.200 eura za tjedan. Aranžmani u Francuskoj su i dalje najjeftiniji, no ono što nas muči je dug put koji potraje i do 10 sati automobilom. A o autobusu da ne govorimo. Idućeg vikenda naša ekipa ide na Kronplatz. Ondje imamo noćenje s doručkom u garni-hotelu za 55 eura dnevno. Skijaška karta za tri dana iznosi 168 eura. To su sve Dolomiti koji su ipak klasa više, kaže Maja Špadina iz Ski kluba Istra.

Škola skijanja na hrvatskom jezikuŠkola skijanja na hrvatskom jeziku

Dakle, nakon dvije Covid sezone, ova bi zima trebala konačno donijeti jednu pravu, redovnu skijašku sezonu. Prema zaprimljenim upitima u turističkim agencijama, gotovo je sigurno da će mnogi skijaši nakon dvogodišnje pauze ponovno uživati na skijalištima. U posljednjih je 20-ak dana posebno velik interes za tim aranžmanima, kaže voditelj pulske agencije Zeatours Floris Milohanović.

Jeftinije nakon Tri kralja

- U ponudi imamo pet polupansiona u dobrim hotelima na talijanskoj Folgariji u terminu od 8. do 13. siječnja za 2.080 kuna, odnosno 275 eura. To je cijena za odrasle, a djeca, ovisno o dobi imaju popuste. U tom terminu petodnevna skijaška karta za odrasle iznosi 129 eura, dok je za juniore 104 eura. Djeca mlađa od osam godina imaju besplatnu kartu. Za taj termin organiziran je i autobusni prijevoz iz Istre. Druga grupa boravit će u terminu drugog dijela školskih praznika u Hrvatskoj, a to je od 19. veljače, kada su cijene smještajnih kapaciteta nešto više, ali smo uspjeli kao i za siječanj ugovoriti dobre cijene ski karata, kaže Milohanović.

Dubravko Grgić, ZUTS-a IstraDubravko Grgić, ZUTS-a Istra

Nažalost, u susjednoj Italiji to je tjedan kada njihovi školarci također imaju praznike, poznata "settimana di Carnevale".

Kad govorimo o skijalištima u našoj susjednoj regiji Friuli Venezia Giulia (Zoncolan, Piancavallo, Tarvisio, Sella Nevea, Forni di Sopra, Sappada), tu su cijene još povoljnije. Petodnevna ski karta kroz cijelu zimsku sezonu za odrasle iznosi 136,5 eura, dok za djecu rođenu od 2009. do 2015. godine 50 eura.

U svim tim terminima, kada naši skijaši budu krenuli na snijeg, agencije i ski klubovi imaju organizirane škole skijanja na hrvatskom jeziku. Škola skijanja trajat će pet dana po četiri školska sata dnevno, a održavat će se u terminu od 10 do 13 sati. Za školu skijanja mogu se prijaviti polaznici koji imaju navršenih pet godina.

Jeftiniji termin

Kao što je zasigurno poznato, u Hrvatskoj nastava u drugom polugodištu započinje u ponedjeljak, 9. siječnja. Prema trenutačnim rezervacijama, i ove godine će veći dio roditelja izvući djecu iz škole i otići na snijeg u tom tjednu kada su cijene aranžmana puno povoljnije nego u ostatku zime. Bitno je da na skijalištima tada nema gužvi te je užitak skijati u tom terminu. Kao i prethodnih godina, definitivno najpovoljnije cijene su od 8. siječnja. Do tada, da li je riječ o talijanskim skijalištima ili skijalištima u Sloveniji i Austriji, cijene su puno veće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum