NAJRANJIVIJA SKUPINA

ŽIVOT S KARCINOMOM U DOBA KORONE Nataša Vitasović, predsjednica pulskog Kluba Gea: Usprkos izvanrednoj situaciji s koronavirusom, liječenje za onkološke bolesnike nije stalo i ne smije stati. ONI SE BORE ZA ŽIVOT

| Autor: Borka PETROVIĆ
Nataša Vitasović, predsjednica Gee (Dejan ŠTIFANIĆ)

Nataša Vitasović, predsjednica Gee (Dejan ŠTIFANIĆ)


Liječenje za onkološke bolesnike nije stalo usprkos izvanrednoj situaciji s koronavirusom, jer oni se bore za život. Neizvjesnost, strah, izoliranost, odvojenost od rodbine, prijatelja, samo su dio briga koje u ovom trenutku muče naše članice, veli predsjednica Kluba Gea Nataša Vitasović

Opasnosti od zaraze koronavirusom posebno su izloženi onkološki bolesnici. Kako su se prilagodili novonastaloj situaciji, razgovaramo s Natašom Vitasović, predsjednicom Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea iz Pule.

Statistički podaci, koji se odnose na petogodišnje razdoblje, ukazuju da prosječno svake godine u Istri od raka dojke oboli 131 žena. Nažalost, zadnjih godina obolijevaju sve mlađe žene, u 30-im i 40-im godinama, što prije nije bilo slučaj.

Obolijevaju sve mlađe žene

- S obzirom na prepoznatljivost Kluba Gea i programa koje provodimo, sve se više profiliramo u udrugu koja postaje podrška ženama oboljelim i od drugih malignih bolesti. Otvoreni smo za sve kojima je pomoć potrebna, trenutno imamo 182 članice, imamo i prvog muškog člana, kaže Vitasović.

Aktualna situacija prisilila ih je da promijene način rada.

- Potreba za savjetovanjem onkologa i dalje postoji, a u ovo vrijeme samoizolacije i preporuka onkološkim bolesnicima koji su visoko rizična skupina, da ostanu kući, velika podrška korisnicima je naš psihoterapeut, kao i naša viber grupa preko koje smo u stalnom kontaktu s članicama. Tu dijelimo savjete, informacije, preporuke, ali i širimo pozitivnu energiju pružajući si međusobnu podršku, napominje Vitasović.

"Njihovi" onkolozi, koji rade u Geinom savjetovalištu, dr. Mario Božac i dr. Liliana Božac Radolović, trenutno su dostupni za savjete putem telefona i vibera. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, lako im se može proslijediti medicinska dokumentacija i u kratkom vremenu dobiti savjet. Predsjednica udruge napominje da je u ovo vrijeme, kada smo svi svakodnevno pretrpani velikim brojem informacija koje su često neprovjerene, jako važno biti stručno informiran, stoga su članice upoznate s preporukama Hrvatskog onkološkog društva kako brinuti o zdravlju u vrijeme pandemije.

Na pitanje je li došlo do zastoja u liječenju onkoloških pacijenata, Vitasović kaže da je dio članica, usprkos situaciji, nastavio primati kemoterapiju, svaki dan odlaziti na zračenje u Rijeku, a neke se upravo spremaju na operaciju.

Savjeti i vježbe video-linkom

- Liječenje za onkološke bolesnike nije stalo i ne smije stati usprkos izvanrednoj situaciji s koronavirusom, jer oni se bore za život. Upravo su to situacije kada je neophodna podrška stručnjaka koji su aktivni u našoj udruzi kako bi članice dobile pravu informaciju, savjet i pomoć koju trebaju. Neizvjesnost, strah, izoliranost, odvojenost od rodbine, prijatelja, samo su dio briga koje u ovom trenutku muče naše članice. Naša psihoterapeutkinja Štefanija Prosenjak-Žumbar svima je na raspolaganju za savjet, individualnu terapiju, preko telefona i video-poziva, veli Vitasović.

Kako doznajemo, odnedavno u sklopu "Projekta solidarnosti" za koji je udruga povukla sredstva preko natječaja Agencije za mobilnost, u Gei djeluje pet djevojaka, a jedna od njih je i psihologinja Antonella Moscarda, koja je članicama dostupna putem video-poziva. Vježbe disanja koje vodi Aleksandra Sinko Jovanović također se održavaju preko video-linka.

Razgovarajući o zaštiti oboljelih u vrijeme pandemije Vitasović napominje da je za onkološke bolesnike jako važno podizanje i održavanje imuniteta, kao i pridržavanje mjera samozaštite. U tome im, naglašava, pomaže farmaceutkinja Ana Grbac, koja se "polomila" da uz svoj redovan posao u ljekarni, bude 24 sata dostupna za savjete članicama.

Donacija Adris zaklade

- Zahvaljujući Zakladi Adris grupe koja je putem natječaja donirala Klubu Gea 30 tisuća kuna, našim članicama osigurani su besplatno dodaci prehrani (matična mliječ, betaglukan, alfabiotik) pa su članice, koje zbog loše krvne slike nisu mogle redovno dobivati kemoterapiju ili zračenje, dobile besplatno potrebne proizvode, što je za njih velika potpora i pomoć s obzirom na njihovu visoku cijenu, veli Vitasović.

Članicama Gee, dodaje, na raspolaganju je i fitoterapeutkinja Vesna Thiele koja ih savjetuje te po potrebi donosi svoje prirodne proizvode Vesna's Naturals - razne tinkture za podizanje imuniteta, ljekovite čajeve i prirodne kreme za njegu lica i tijela.

Gea i u ovom periodu nastavlja s kreativnim radionicama s kojima su krenuli početkom godine, a koje su žene rado prihvatile. Vodi ih Adrijana Radolović i raznim tehnikama izrađuju rukotvorine. Kako se sada ne mogu sastajati, ona snima videa s uputama. Vrijednost ovog projekta je, naglašava Vitasović, što članice izrađuju predmete čijom prodajom dolaze do neophodnih financijskih sredstava kako bi se rad udruge nastavio i u ovim teškim vremenima, a tom se aktivnošću na trenutke pokušavaju rasteretiti briga koje bolest donosi.

Uskraćene za limfnu drenažu

- Naše će članice, nažalost, morati biti uskraćene za limfnu drenažu jer je tu neophodan fizički kontakt. Teško nam to pada jer je ova usluga najtraženija s obzirom da velik broj žena kao posljedicu operacije ima problema s limfedemom ruke. Stoga su u pripremi video-materijali. Još jedna mlada snaga, Ana Lupetina snimit će vježbe koje će članice svakodnevno raditi kod kuće, pojašnjava Vitasović, naglašavajući da ih je ova izvanredna situacija potaknula da se u udruzi još jače povežu i smisle učinkovite načine da nastave biti jedna drugoj podrška.

- Ponekad je jedna poruka, fotografija, šala dovoljna da znamo da je s one strane "žice" netko tko zna kako se osjećamo, s kojim se strahovima i neizvjesnošću borimo, poručuje voditeljica Gee.

Prava onkoloških bolesnika

Gea će uskoro izdati letak o pravima onkoloških bolesnika jer se pokazalo da ih nitko ne obavještava da imaju pravo na naknadu za pomoć i njegu, tjelesno oštećenje i drugo. U suradnji sa Županijom i Odjelom za talijansku nacionalnu manjinu i druge etničke skupine letak će prevesti na talijanski jezik, a isto će učiniti i s web stranicom udruge. Za sva pitanja dostupni su na info@geapula.hr i 097/6298-221.

Ostali bez 50-ak tisuća kuna

Gea je bila prisiljena odgoditi javno-zdravstvenu humanitarnu akcija "Dan narcisa 2020" koja se održava u ožujku. Prihodom od te akcije financiraju brojne programe. Prošle su godine prikupili 29 tisuća kuna, a kada se pribroje i uplate tvrtki kojima je upravo Dan narcisa povod da pomognu, ostali su bez 50-ak tisuća kuna. Stoga će im ova godina financijski biti jako izazovna.

Brojni donatori

Članice Kluba posebno se zahvaljuju Matteu Kociančiću koji je u svom tattoo studiju "Hood INK" okupio još dva vrsna tattoo majstora, Lukasa Ferenčića i Massimiliana Paladina te su u humanitarnoj akciji "Tetoviraj za žene" prikupili gotovo 12 tisuća kuna koje će Gei pomoći da nastavi provoditi program "Tri Z" koji obuhvaća savjetovališta psihoterapeuta, farmaceuta i fitoterapeuta.

Uz to, Inner Wheel club iz Pule i ove je godine za Dan narcisa donirao Gei 4.000 kuna, a Max City Stoja 2. 500 kuna. Tvrtke Pool Design, Torkret, Istria Home i Općina Marčana uplatile su donaciju, a Valter i Loredana Šćulac uzvanike na svom rođendanu pozvali da im ne kupuju darove, već novac doniraju Gei. Tako je na račun udruge sjelo čak 8.000 kuna!

- Pozivamo tvrtke i građane koji su prepoznali naš rad da nam donacijama pomognu da prebrodimo ovu tešku godinu jer su, nažalost, i natječaji Županije i gradova obustavljeni pa ćemo godinu morati pregrmjeti s vlastitim sredstvima. Na kraju, uz poruku "ostanite doma" podsjećam i na naš slogan "Dan za pregled, godine za život" - odvojite jednom mjesečno pet minuta za samopregled dojke, a ako uočite promjenu na njima, nazovite svog liječnika i napravite ultrazvuk ili mamografiju, poručuje Vitasović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini