NASTAVAK SLUČAJA

ULJANIK STANDARD O KLUBU ULJANIK: Nudili smo Iliću 30.000 eura samo da ode, ali on je to odbio jer želi i dalje raditi u tuđoj nekretnini i za to ne plaćati ništa

| Autor: Glas Istre
Uljanik Standard je prošli tjedan rušio vanjsku pozornicu ispred Uljanika (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Uljanik Standard je prošli tjedan rušio vanjsku pozornicu ispred Uljanika (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Slijedom posljednjih nekoliko članaka objavljenih u vašim novinama, a nastavno na nedavne medijske istupe gospodina Željka Ilića kao vlasnika trgovačkog društva Radio Maestral d.o.o. i njegove supruge Patricije Ilić glede poslovnog prostora - bivšeg disko kluba Uljanik na adresi Dobrilina 2 u Puli, smatramo da je radi potpunog informiranja javnosti potrebno pojasniti pojedine navode i iznijeti točan slijed događaja i istinito stanje stvari - ističu iz tvrtke Uljanik Standard, koja je vlasnik tog prostora.

"Netočni su u cijelosti navodi gospodina Ilića da vlasnik navedene nekretnine nije ispoštovao određena prava pri raskidanju ugovora i navodi gospođe Ilić da je vlasnik nepravovaljano raskinuo ugovor. Ugovor o zakupu je raskinut valjano i u skladu sa zakonom i to iz vrlo jednostavnog razloga - Radio Maestral d.o.o. nije plaćao zakupninu i troškove poslovnog prostora. Tijekom cijelog trajanja ugovora o zakupu, vlasnik prostora imao je problema s neredovitim plaćanjem zakupnine, a na sam dan raskida ugovora dugovanje bivšeg zakupnika iznosilo je ukupno 66.274,47 kuna. Navedeno uopće nikada nije bilo sporno između vlasnika i bivšeg zakupnika, niti je Radio Maestral d.o.o. ikada (u bilo kakvoj međusobnoj komunikaciji ili na sudu) tvrdio da bi ugovor bio nevaljano raskinut.

Uljanik Standard d.o.o. je stoga raskinuo ugovor o zakupu osobi koja mu nije plaćala zakupninu, kao što bi učinio i bilo koji drugi vlasnik nekretnine koji se brine o svojim interesima.

1dew3rd

Direktor Uljanik Standarda Nikola Kovačević

Ovim putem želimo dodatno pojasniti i uvjete pod kojima je navedena nekretnina od starih uprava dana u zakup Radio Maestralu d.o.o. Bivši zakupnik je za poslovni prostor (disko klub) u površini od 491 m2 i terasu u površini od 553 m2 bio dužan plaćati samo 1.650 eura mjesečno. Dakle, za više od 1.000 kvadrata u samom centru Pule, društvo u vlasništvu godposina Ilića trebalo je plaćati zakup u iznosu od cca 1,5 eura po m2. Sigurni smo da takvu cijenu nema niti jedan drugi ugostitelj u Puli.

Pored činjenice da je već samim ugovorom bila definirana zakupnina koja je bila daleko niža od tržišne, bivšem zakupniku smo dodatno izašli u susret i tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavrusa. Tako je punih godinu i pol dana zakupniku omogućeno plaćanje umanjenog zakupa za 50 posto, što je 6.187,50 kn/mjesečno, s time da je za travanj i svibanj 2020. godine zakup bio 1,00 kn (jednu kunu !).

Unatoč svim navedenim ustupcima od strane vlasnika i zakupnini koja je višestruko niža od tržišne, Radio Maestral i dalje nije plaćao zakupninu i troškove prostora, slijedom čega mu je ugovor i raskinut dana 10. prosinca 2021.

Čak i nakon samog raskida ugovora, Uljanik Standard d.o.o. je ponovno izašao u susret bivšem zakupniku i usmeno mu ponudio da može izaći iz poslovnog prostora do 15. siječnja 2022., a ponuđen mu je i oprost starih dugovanja ukoliko mirno preda posjed.

Unatoč svim navedenim ustupcima i dobroj volji vlasnika nekretnine, Radio Maestral d.o.o. odbija vratiti posjed disko kluba navodeći kako je izvršio određena ulaganja u nekretninu i traži da mu se ta ulaganja isplate.

S obzirom da je ugovorom o zakupu bilo jasno definirano da zakupnik ne smije bez prethodne suglasnosti zakupodavca obavljati nikakve preinake u prostoru u više navrata i na više održanih sastanaka, Ilić je upitan da pojasni o kakvim se to ulaganjima radi, ima li suglasnosti za takva ulaganja i o kojem se iznosu radi. Do današnjeg dana Uljanik Standardu nije dostavljena niti suglasnost za navedena ulaganja, niti jedan jedini račun iz kojih bi proizlazilo da su izvršena ikakva ulaganja, a gospodin Ilić svaki put barata s potpuno različitim iznosima.

1dew3rd

Zakupac Kluba Uljanik Željko Ilić

Unatoč navedenome, i glede navedenog je Uljanik Standard pokušao postići kompromis pa je tako bivšem zakupniku ponuđeno da od strane suda bude imenovan sudski vještak u postupku osiguranja dokaza koji će utvrditi postoje li takva ulaganja i koliko bi ista iznosila, međutim i takav prijedlog je Radio Maestral odbio.

Uljanik Standard je potom otišao i korak dalje te je na posljednjem održanom sastanku ponudio Radio Maestralu da će mu odmah isplatiti čak 30.000 eura za njegova navodna ulaganja kako bi napustio prostor, a da za ostatak može nastaviti voditi sudski postupak i ukoliko sud odredi da mu pripada više od navedenog iznosa, da će mu nadoplatiti i razliku. Sve ovo bilo je ponuđeno iskreno i u dobroj vjeri da će na navedeni način mirno razriješiti međusobne odnose, iako i dalje vlasnik prostora nema dokaze za nikakva ulaganja bivšeg zakupnika. I navedeni prijedlog je odbijen od gospodina Ilića kao zastupnika Radio Maestrala.

Očito je stoga da Radio Maestral uopće ne želi postići nikakav dogovor, niti želi napustiti prostor koji je u tuđem vlasništvu, već ima namjeru i dalje raditi u tuđoj nekretnini i pritom ne plaćati za to nikome ništa. Takvo što je apsolutno neprihvatljivo za Uljanik Standard d.o.o. kao vlasnika poslovnog prostora, kao što bi uostalom bilo neprihvatljivo za bilo kojeg vlasnika bilo koje nekretnine. Bivši zakupnik se jednostavno odlučio ponašati kao da se radi o njihovoj nekretnini i nije ga briga za prava vlasnika iste.

Posebno se ovdje napominje kako za cijelo razdoblje od raskida ugovora o zakupu pa do danas Radio Maestral nije platio niti jednu jedinu kunu za korištenje navedenog poslovnog prostora, iako isti odbija vratiti vlasniku.

Potrebno je nadalje pojasniti najave "ponovnog otvaranja" disko kluba Uljanik koje su također objavljene u pojedinim medijima kao i navode o pojedinim sudskim rješenjima koja su izdana u postupcima koji su trenutno u tijeku između Uljanik Standarda i Radio Maestrala.

Kako smo to već i prije naveli, ugovor o zakupu je raskinut prije više od pola godine te Radio Maestral nema nikakvu dozvolu vlasnika poslovnog prostora za obavljanje ikakve gospodarske (ugostiteljske) djelatnosti u navedenom prostoru, slijedom čega nikakvu djelatnost niti ne smije obavljati na navedenoj adresi. O navedenom je vlasnik prostora više puta (što pismeno, što usmeno) upozorio Radio Maestral i godposina Ilića te tim više dodatno čude najave o navodnom otvaranju i pripremne radnje koje su se radi takvog otvaranja vršile u poslovnom prostoru. Radi dodatnog pojašnjenja, ne postoji nikakva sudska privremena mjera koja bi na bilo koji način išta određivala glede obavljanja djelatnosti u navedenom poslovnom prostoru.

Jedina sudska mjera koja je do sada izdana odnosi se isključivo na pojedine stvari koje je Uljanik Standard odložio na terasu i na uklanjanje vodomjera. Uljanik Standard je duboko uvjeren da navedena privremena mjera nije izdana u skladu sa zakonom i protiv iste je odmah po primitku uložena žalba te se glede odluke o zakonitosti iste čeka odluka Županijskog suda. Ovdje želimo naglasiti da je navedena mjera izdana bez da su na bilo koji način uzeti u obzir ikakvi argumenti Uljanik Standarda koji je sudu pravovremeno dostavio svoje očitovanje i protivno zakonskim odredbama kojima se uređuje postupak izdavanja privremene mjere, slijedom čega se trenutno dodatno ispituje postoje li elementi za pokretanje i drugih postupaka u kojima bi se ispitale okolnosti izdavanja takvog sudskog rješenja.

Posebno bismo ovdje ukazali i na nezakonito postupanje Vodovoda Pula glede ponovnog uključenja vodomjera na navedenu nekretninu. Naime, unatoč činjenici da je Uljanik Standard izričito pisano zabranio pristup djelatnicima Vodovoda i unatoč činjenici da Vodovod Pula nije bio stranka ikakvog postupka u kojem je izdana privremena mjera, djelatnici vodovoda su kriomice i u dogovoru s gospodinom Ilićem neovlašteno pristupili na tuđu nekretninu i postavili vodomjer za koji (po riječima samog direktora godposina Krajcara) ne znaju kome će naplatiti navedeni priključak niti potrošnju. Uljanik Standard ima saznanja da su navedene radnje počinjene radi osobnih poznanstava gospodina Ilića s pojedinim djelatnicima Vodovoda te će glede navedenog Uljanik Standard također pokrenuti odgovarajuće postupke.

Čitava situacija je zaključno kulminirala u noći sa 16. na 17. srpnja kada su za sada nepoznate osobe oštetile vozilo koje je Uljanik Standard parkirao na svoju terasu navedenog ugostiteljskog objekta radi čega je podnesena kaznena prijava. Koji je bio motiv za poduzimanje takve radnje, ostavljamo na zaključak vašim čitateljima.

Bivši disko klub i terasa na adresi Dobrilina 2 u isključivom su vlasništvu društva Uljanik Standard d.o.o. koji je ujedno i u posjedu same terase. Radio Maestralu d.o.o. je prije više od pola godine otkazan ugovor o zakupu koji stoga na navedenoj adresi ne smije obavljati nikakvu djelatnost. U slučaju bilo kakvog daljnjeg neovlaštenog pristupa na navedenu nekretninu bilo koje osobe, Uljanik Standard će protiv takvih osoba pokrenuti sve postupke radi zaštite svojih prava.

Po našem dubokom uvjerenju, do ovakve situacije nikada nije trebalo doći, već je istu trebalo riješiti mirnim putem i u dogovoru s bivšim zakupnikom te smo radi postizanja dogovora bili spremni na čitav niz ustupaka koje možda netko drugi na našem mjestu ne bi ni ponudio. Očito je međutim, a s obzirom na sve postupke i izjave Radio Maestrala d.o.o. i godposina Ilića da njima nikakav dogovor ne odgovara već i dalje protuzakonito žele nastaviti koristiti poslovni prostor koji nije njihov. Takvo što vlasnik prostora neće dopustiti. Kao što to ne bi dopustio i nitko drugi da se radi o njegovom poslovnom prostoru, kući ili stanu.

Zaključno se ističe kako iz svih dosadašnjih postupaka i javnih istupa Radio Maestrala d.o.o. i gospodina Željka Ilića jasno proizlazi da isti koriste medijski prostor kako bi stvorili dodatni pritisak na vlasnika poslovnog prostora i tijela koja vode sudske i druge postupke koji su u tijeku te stvorili pogrešnu percepciju javnosti glede njihove pozicije, upravo zato što jako dobro znaju da im ne pripadaju nikakva prava na navedeni poslovni prostor", pišu iz Uljanik Standarda, uz potpis direktora Nikole Kovačevića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater