LABIN

Sve bliža gradnja Doma i boravka za starije


U Hrvatskoj 9.287 osoba starijih od 65 godina prima socijalnu pomoć. Svaka starija osoba koja udovoljava uvjetima iz Zakona o socijalnoj skrbi, može ostvariti pravo na naknade i usluge u sustavu socijalne skrbi. Prvi korak u tome je da se javi Centru za socijalnu skrb na području svojeg prebivališta ili boravišta, odnosno tamo gdje se u tom trenutku nalazi bez obzira na prebivalište i boravište, ukoliko je u potrebi.

Nudi se usluga boravka i prehrane

Među ostalim pravima, kao što su zajamčena minimalna naknada, naknada za troškove stanovanja, troškovi ogrjeva, naknada za osobne potrebe korisnika smještaja, jednokratna naknada i slično, ostvaruje se i pravo na boravak. Boravak može biti cjelodnevni ili poludnevni, za vrijeme kojeg se osigurava zadovoljavanje životnih potreba korisnika pružanjem usluga prehrane, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju, čuvanja, odgoja, njege, radnih aktivnosti, psihosocijalne rehabilitacije, organiziranja slobodnog vremena, organiziranog prijevoza, a ovisno o utvrđenim potrebama i izboru korisnika.

U Labinu je prema popisu stanovništva iz 2011. godine bilo 3.407 umirovljenika ili 29,3 posto stanovnika, prema 3.219 umirovljenika u 2001. U Labinu u naselju Marcilnica djeluje Dnevni centar za starije osobe s 15 korisnika pa je na posljednjoj sjednici gradskoga vijeća Danijel Mohorović iz SDP-a pitao kada će se u tom Dnevnom centru za starije osobe pored usluge prehrane i boravka, nuditi i usluge održavanja osobne higijene i psihosocijalne rehabilitacije. Odgovarajući na ovo pitanje novi pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Borjan Batagelj je rekao kako je Dnevni centar za starije osobe Marcilnica pod upravljanjem Doma za starije i nemoćne osobe Raša, a osnivač te ustanove je Istarska županija.

Grad moli za još malo strpljenja

- Kao što svi znaju, u Labinu je planirana izgradnja Doma za starije osobe, čiji će osnivač biti Grad Labin. Dom će, naravno, imati dnevni boravak, a u finalnoj fazi taj će boravak smještati 20 korisnika, čime će se podići ukupni kapacitet za izvaninstitucionalnu skrb za starije i nemoćne osobe na području Grada Labina. Bitno je za ovakav projekt osigurati dodatna financijska sredstva, a već se radi i na tom polju. Prije dva tjedna održana je Koordinacija pročelnika za društvene djelatnosti na razini Istarske županije, gdje je prezentiran najavljeni natječaj za projekte sufinancirane iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija", a namijenjen je upravo financiranju izgradnje, opremanja i funkcioniranja izvaninstitucionalne skrbi za starije kao što su dnevni boravci u sklopu Domova za starije, kaže Batagelj.

- Radi se o značajnim sredstvima, koja su s obzirom na ukupni iznos financijske omotnice realno dostižna, te bi služila unapređenju standarda dnevne izvaninstitucionalne skrbi. Grad Labin namjerava u sklopu projekta svog planiranog Doma za starije i nemoćne prijaviti dnevni boravak na taj natječaj, što bi u konačnici omogućilo dobivanje prostornih i ostalih uvjeta za uvođenje dodatnih usluga kao što su održavanje osobne higijene i psihosocijalnu rehabilitaciju korisnika, zaključio je Batagelj.

Dakle gospodo u trećoj životnoj dobi strpljenja molim. (B. BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom