RAZGOVOR

ELENA PUH BELCI, KANDIDATKINJA IDS-A ZA GRADONAČELNICU PULE: „Cilj je rješavanje prometa i parkinga te uređenje centra grada"

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Elena Puh Belci

Elena Puh Belci


Nakon dva dogradonačelnička mandata u Puli, sada je u poziciji zamijeniti Borisa Miletića na mjestu pulskog gradonačelnika. Hoće li Elena Puh Belci u tome uspjeti ovisit će i o njoj, ali i o protukandidatima. U kampanju ulazi, kaže, spremna ponuditi najbolji program i pobijediti.

- Krećete s predstavljanjem programa. Što nudite građanima Pule?

-Nudim im konkretne projekte koji će omogućiti da Pula napravi novi iskorak. Imam više od 200 projekata koji su već danas za stolu, ali smo odlučili prezentirati njih 50-ak. Kroz osam tematskih poglavlja predstavit ću vrlo konkretne pomake koje ćemo napraviti u sljedeće četiri godine. Nema fraza, uvijek konkretno. Tako radim i to će se vidjeti.

- Što će Vam biti prioriteti u radu?

- Imat ću tri grupe prioriteta. Prvo je na stolu jačanje gospodarstva, s naglaskom na ubrzanje oporavka od COVID pandemije koja nas je, na žalost, blokirala u puno stvari. To podrazumijeva i stvaranje novih radna mjesta. Kao drugo, rješavamo problem prometa i parkinga i uređujemo grad, s naglaskom na centar grada. Treći prioritet je jačanje društvenog standarda i tu su mi na prvom mjestu briga za naše najstarije sugrađane te uređenje i izgradnja škola i vrtića. Naravno, sve s jednim zajedničkim potpisom zelenog, eko i održivog.

- Covid je donio ogromne probleme gospodarstvu. Kako što prije pokrenuti oporavak?

-U ovom trenu prvi potez će svakako biti mjere pomoći našim gospodarstvenicima. Tu ćemo uz jačanje pomoći koju Grad već daje poduzetnicima unaprijediti i proširiti bespovratne gradske potpore i realizirati povoljne kreditne linije u suradnji s našim partnerima iz Istarske razvojne agencije. Razmotrit ćemo i neke nove mjere pomoći poduzetnicima, to je prioritet i iskoristit ćemo tu svaki prostor koji postoji. Također, ključno je da se adekvatno pripremimo za turističku sezonu. Na puno stvari ne možemo utjecati, ali moramo odraditi one na koje možemo! Tu, naravno, očekujem punu suradnju Puležana koji su svo ovo vrijeme bili izuzetno strpljivi i disciplinirani. Ona markica 'zeleno' na Covid karti je njihova zasluga! Mi ćemo s naše strane pripremiti sve što javni sektor može napraviti da spremno dočekamo goste čim se za to ostvare uvjeti. Tu prije svega mislim na to da moramo imati spremne punktove za testiranje, da smo spremni na brzu reakciju u slučajevima sumnje u zarazu i da imamo intenzivnu komunikaciju i suradnju sa zemljama iz kojih nam dolaze gosti. Bitno je da smo proaktivni i da smo spremni na sve scenarije. Imamo iskustvo prošle godine i znamo što nam je činiti!

- Otpad, promet i parking su uvijek visoko na listi tema. Mislite li se time bavite u svom mandatu?

- Tako je, visoko su na listi tema, a najviše na listi mojih prioriteta i tome se planiram odmah posvetiti. U prvih 100 dana napravit ćemo završnu analizu potencijalnih lokacija za izgradnju garažne kuće. Donijet ćemo konačnu odluku o tome koja je lokacija najoptimalnija i krenuti s realizacijom što prije! Osim toga, u planu je cijeli niz zahvata koji će unaprijediti prometnu infrastrukturu u gradu, što je tema prvog poglavlja mog programa. Što se tiče otpada, riješene su sve prostorno planske pretpostavke za realizaciju novih reciklažnih dvorišta. Svi znamo da su ona izuzetno važna karika u sustavu gospodarenja otpadom. Zato odmah krećemo s pripremnim aktivnostima, što podrazumijeva izradu projektne dokumentacije kao i ishođenje potrebnih dozvola. Dio pripremnih aktivnosti već je gotov, ugrađuju se podzemni spremnici, digitalizacija je spremna i tako dalje. Uglavnom, Pula će biti prvi veliki grad u Hrvatskoj koji će omogućiti obračun usluge po odloženoj količini otpada za sva domaćinstva na području grada!

- Ukoliko pobijedite, koji će vam biti prvi potezi u prvih 100 dana?

- Uz teme koje sam već spomenula, a to su mjere pomoći gospodarstvu, aktivnosti vezane uz promet, parking i otpad, izdvojila bih još dvije stvari. Prva je pokretanje izrade projekata kojim će se dograditi Osnovna škola Šijana. Cilj nam je omogućiti da i 180 djece nižih razreda škole Šijana pohađaju nastavu u jednoj, jutarnjoj smjeni. U prvih 100 dana ispitat ćemo i mogućnosti proširenja kapaciteta vrtića. Drugo će biti jačanje programa za pomoć starijim osobama kojima se pružaju pomoć i njega u kući, te ubrzavanje projekta dogradnje Doma za starije osobe Alfredo Štiglić. A onda na jesen, kad završi sezona, krećemo s uređenjem grada! Sve u svemu, neće biti puno vremena za odmor - idemo raditi!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini