"Pravac budućnost - 100 posto za djecu i mlade"

ELENA PUH BELCI, KANDIDATKINJA IDS-A ZA GRADONAČELNICU PULE: Jednosmjenska nastava za sve, nova Medicinska škola i subvencije za mlade

| Autor: Roberto RAUCH
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


"Obrazovanje i ulaganje u djecu i mlade poglavlje je bez kojeg niti jedno društvo ne može napredovati, stoga će ono imati važno mjesto u mom mandatu. Zato mi je nevjerojatno pročitati da nekima smeta moj prevelik interes za djecu i mlade, a još jednom imam vijest za njih - djeca i mladi, njihov odgoj i obrazovanje, njihovo fizičko i mentalno zdravlje imalo je i imat će vrlo važno mjesto u mom radu i u ovom idućem mandatu", ustvrdila je kandidatkinja IDS-a za gradonačelnicu Pule Elena Puh Belci na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je predstavila treće programsko područje svog programa pod nazivom "Pravac budućnost - 100 posto za djecu i mlade".

Doba digitalizacije

- U vremenu koje je obilježeno razvojem umjetne inteligencije i digitalizacijom ova tema nam mora biti prioritet, ističe Puh Belci dodajući da se vještine i znanja potrebne za obavljanje elementarnih poslova konstantno mijenjaju te da moramo hvatati korak s tim promjenama. Ulaganje u znanje i obrazovanje uvijek će se višestruko vratiti. Možemo ići po starom ili se okrenuti trendovima i - pravac budućnost, kaže Puh Belci.

Kandidatkinja za gradonačelnicu upitana je da specificira tvrdnje koje je iznijela na posljednjoj konferenciji za novinare, kada je rekla da drugi kandidati obećavaju "tramvaje, metroe i fontane".

- Predstavljaju se neki projekti koji su definitivno neprovedivi. O tramvajima se već pričalo, to je vrlo zahtjevan projekt i mislim da je njegova provedba gotovo nemoguća, kazala je ne otkrivši tko je od ostalih kandidata predložio uvođenje metroa i izgradnju fontana.

Govoreći o ulaganjima u znanje i obrazovanje, napominje da će se dogradnjom osnovnih škola Šijana i Kaštanjer omogućiti svim pulskim osnovnoškolcima nastava u jutarnjoj smjeni, a što se tiče uzrasta predškolske dobi, Puh Belci ističe da joj je cilj širiti kapacitete i modernizirati vrtiće.

- Pula već više od 10 godina provodi jedinstvene upise u gradske i privatne dječje vrtiće i nemamo liste čekanja. Digitalizacijom ćemo još više unaprijediti i ubrzati upise i modernizirati vrtiće sukladno potrebama djece i roditelja, kaže Puh Belci.

Stambeni krediti za mlade

Nadalje, kada je riječ o srednjoškolskom obrazovanju, kandidatkinja IDS-a spominje dovršetak izgradnje Medicinske škole i Regionalni centar kompetentnosti u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

- Grad Pula partner je u projektu KLIK, financiranom bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u sklopu kojeg će Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu postati jedan od šest hrvatskih regionalnih centara kompetentnosti u turizmu te će doprinijeti povećanju kvalitete obrazovanja kadrova u turizmu, kaže Puh Belci i najavljuje uvođenje stipendiranja studenata s invaliditetom da bi im se olakšao financijski teret studiranja.

- Osigurali smo 2 milijuna kuna za sufinanciranje kamate za stambeni kredit prilikom kupnje prve nekretnine za mlade te sufinanciranje kamate za stambene kredite za gradnju ili nadogradnju da bi mladima olakšali rješavanje stambenog pitanja. Uvest ćemo i druge oblike motivacije i pomoći mladima u rješavanju njihovih temeljnih egzistencijalnih pitanja, napominje kandidatkinja IDS-a za gradonačelnicu Pule.

Na upit novinara što misli o svojim protukandidatima i koga vidi kao najozbiljnijeg protivnika, Puh-Belci iskoristila je već poznati odgovor kandidata koji poručuju kako se žele baviti isključivo svojom kampanjom. Ni nakon insistiranja da prognozira tko će od njenih protukandidata dobiti najviše glasova nije odgovorila, već poručila da "neki olako ulaze u ove priče".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater