USUSRET IZBORIMA

Radnička fronta predstavila svog KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA PULE

| Autor: Patricija SOFTIĆ
S jutrošnje konferencije za novinare Radničke fronte (Snimila Patricija Softić)

S jutrošnje konferencije za novinare Radničke fronte (Snimila Patricija Softić)


Goran Matić prvostupnik je komparativne književnosti, programer i IT-evac, politički analitičar i komentator, žestoki kritičar aktualne IDS-ove vlasti te dugogodišnji aktivist u borbi za radnička prava, očuvanje okoliša i demokratizaciju upravljanja, a protiv privatizacije i komercijalizacije javnih usluga i dobara, od visokog obrazovanja do pulskih plaža. Član je Radničke fronte lokalne organizacije Pula od njenog osnivanja 2015. godine, pa će ujedno biti i njihov kandidat za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima.

Svoju kandidaturu objavio je jutros na pulskom Forumu, a podršku mu je tom prilikom pružila i saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, te drugi članovi i članice.

- Za kandidaturu sam se odlučio slušajući svoje srce, ali i zbog osjećaja odgovornosti koji imam kao građanin ovog grada. Smatram da ljevica u Puli mora imati svog kandidata, ne samo zbog svoje bogate i neprekinute tradicije radničkih i lijevih borbi i pokreta, nego i zbog povijesnog trenutka u kojem se nalazimo kao i cijeli svijet.

Očita je velika kriza kapitalizma i mnoge teške odluke i izazovi nas tek očekuju. Usprkos krizi uzrokovanoj koronom, uništenom Uljaniku, turističkoj sezoni koja nije bila ni blizu prijašnjih, a takva će biti i ova, nevjerojatno je da Grad Pula, primjerice, donosi nerealan, najveći proračun ikad. Dakle, to je politički proračun, prava realnost će tek doći na naplatu, i stoga smatramo da je izuzetno važno da radnici i "obični ljudi" Pule imaju svoje predstavnike u gradskim tijelima kad se budu donosile važne odluke.

Od nekih lijevih opcija se očekivalo da izađu na izbore sa svojim kandidatima, no doživjeli smo ne samo da se ne mogu niti odlučiti o svom kandidatu, nego se ne mogu odlučiti uopće jesu li lijeva opcija ili liberalno građanska opcija. Ljevica u 2021. godini ne može ne vidjeti i ne usuditi se reći da je jedan od naših ključnih problema i trenutni ekonomski sustav, rekao je Matić.

Ljevica ne smije kalkulirati, istaknuo je Matić, a Radničkoj fronti nikad nije bio problem stati na pravu stranu i sudjelovati od samih početaka u svim pokretima radničkog ili građanskog otpora u Puli.

Upravo tim smjerom žele nastaviti i dalje, dodaje, i preuzeti odgovornost da u gradskoj vlasti zastupaju građanske i ljevičarske ideje, zadržavajući i dalje svoju otvorenu kritiku kapitalizma. Upravo je to, smatraju u Radničkoj fronti, ono što ih razlikuje od svih drugih političkih opcija koje ne žele otvoreno priznati da je sustav koji opstaje toliko godina, problematičan. Sve dok se to ne prizna i počne popravljati, veli Matić, svaka ponuđena opcija je samo stavljanje lijepe fasade na truleži načetu "zgradu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of