NA VIDIKOVCU

PULA DOBIVA SVOJ CSI! Nije kao onaj iz američkih serija, nego svemirski! Sunčani sat, planetarna šetnica, virtualna stvarnost… Otkrivamo sve DETALJE FASCINANTNOG PROJEKTA!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

U drugoj fazi učenici i mentori u atriju unutar škole izradit će vjernu kopiju Mjesečeva/Marsova krajolika na površini od 60 četvornih metara te tamo postaviti svoje "nebeske izaslanike". Kad sve bude gotovo, svi zainteresirani prošetat će Mjesecom, odnosno Marsom, u okružju maketa niza tehnikalija koje čovječanstvo tamo šalje

Simboličnim postavljanje 3D printanog logotipa pulske Industrijsko-obrtničke škole u betonsko postolje Sunčanog sata okončana je prva faza radova na vanjskim instalacijama budućeg Centra za istraživanje svemira Pula. Jedinstven centar na ovim prostorima formira se u školi koja se nalazi na Vidikovcu, u suradnji, partnerstvu i prema idejnom rješenju Astronomske udruge Vidulini.

Centar za istraživanje svemira Pula zamišljen je i kao vizualno-doživljajni skup instalacija s edukativnom zadaćom te svakodnevnom praktičnom ulogom. Vanjski kompleks CSI Pula čine četiri edukativno-informativne instalacije koje se mogu slobodno posjetiti, vidjeti, doživjeti u neposrednom okolišu škole. Sunčani sat centralno je mjesto odakle sve počinje, baš kao u svemiru i Sunčevom sustavu čiji smo i mi dio. U prvoj fazi postavljeno je postolje Sunčanog sata, sustav satnog mehanizma znatno je zahtjevniji a bit će postavljen naknadno, u drugoj fazi. Na Sunčani sat nadovezuje se planetarna šetnica u mjerilu pa je tako, primjerice, 150 milijuna kilometara između Sunca i Zemlje na šetnici predstavljeno udaljenošću od jednog i pol metra. Do Jupitera ima skoro milijardu kilometara a na šetnici nepunih deset metara. Pluton, koji po aktualnoj definiciji nije planet već planet patuljak, tako je udaljen 65 metara, a u svemiru bi to bilo šest i pol milijardi kilometara.

Do planeta se stiže puteljcima, brižljivo odabranim smjerovima a svakom planetu pridodat je mali puteljak izvan glavnog smjera koji predstavlja isječak njegove orbite oko Sunca. Izuzev Merkura, Venere i Zemlje koji su preblizu Suncu, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton predstavljeni su sadnicama stabala.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter