OVE NAS GODINE OČEKUJE PET POMRČINA MJESECA I SUNCA

U Istri vidljiva samo potpuna pomrčina Mjeseca usred ljeta


Iako se ove godine događaju dvije potpune pomrčine Mjeseca i tri djelomične pomrčine Sunca, samo će potpuna pomrčina Mjeseca, u noći sa 27. na 28. srpnja, biti vidljiva iz Istre, doznajemo od Marina Tumpića iz Astronomske udruge Vidulini.

Kako pojašnjava, pomrčine Mjeseca nastaju kada se Sunce, Zemlja i Mjesec, tim redoslijedom, nađu u ravnini. Da bi došlo do pomrčine Sunca, redoslijed mora biti Sunce-Mjesec-Zemlja. Pomrčine Mjeseca zanimljiva su nebeska pojava i potpuno sigurna za gledanje golim okom, dalekozorom ili teleskopom, za razliku od pomrčine Sunca koju se mora gledati isključivo uz korištenje specijalnih filtara kako ne biste oslijepili.

Uvijek u paru

- Dana 31. siječnja u vremenu od 11.51 do 17.08 dogodit će se prva ovogodišnja potpuna pomrčina Mjeseca. Kako je Mjesec u to vrijeme ispod linije horizonta, ona neće biti vidljiva iz Istre. Doduše, zadnje trenutke pomrčine Mjeseca Zemljinom polusjenom vidjet će svi oni koji se nalaze istočno od linije Slunj-Knin-Split. U ovoj će pomrčini moći uživati svi koji se zateknu na Grenlandu, sjevernoj Americi, Pacifiku, Australiji te cijeloj Aziji. Polovicom veljače, točno 15., od 19.55 do 23.47 dogodit će se prva od tri ovogodišnje djelomične pomrčine Sunca. Ona neće biti vidljiva iz naših krajeva, Sunce je ispod horizonta, a nebeska mehanika razveselit će samo krajnji jug planeta - Antarktiku, Čile, Argentinu, Urugvaj i Brazil te dijelove Atlantika i Pacifika. Trinaestog dana srpnja slijedi druga djelomična pomrčina Sunca u vremenu od 03.48 do 06.13. Ona će biti vidljiva samo s dijela južne obale Australije, u vodama dvaju oceana i dijela sjeverne obale Antarktike, pojašnjava Tumpić.

- Kako se pomrčine Mjeseca i Sunca uvijek događaju u paru, s vremenskim razmakom od petnaest dana, napokon dolazimo do potpune pomrčine Mjeseca u noći sa 27. na 28. srpnja, koja će gotovo u cijelosti biti vidljiva iz naših krajeva. Propustit ćemo samo početak pomrčine, ali će zato izlazak već dijelom pomračenog Mjeseca biti pravi bonus za gledatelje. Pomrčina počinje 27. srpnja u 19.14 sati, a završava 28. srpnja u 01.28. Posluže li nas tada vremenske prilike, bit će to savršena ljetna večer uz poneku zvijezdu padalicu, pomrčinu Mjeseca i ugodno društvo na obali mora, veli Tumpić.

Organiziraju prijenos

Ponekad se događaju i tri pomrčine za redom, što će biti slučaj ovog ljeta. Posljednja ovogodišnja djelomična pomrčina Sunca dogodit će se tako 11. kolovoza u vremenu od 10.02 do 13.30, no ona neće biti vidljiva iz naših krajeva već samo iz nordijskih zemalja, Mongolije, Kazahstana, središnjeg i sjevernog dijela Rusije, Kine, na krajnjem sjeveru Kanade te s Grenlanda.

Ovisno o stanju, onečišćenosti atmosfere, položaju Mjeseca u prostoru, njegovoj aktualnoj udaljenosti od Zemlje, on za vrijeme pomrčine obično poprimi zagasito tamno-crvenu boju, ali bilo je slučajeva i da se primijete druge nijanse boja, poput smeđe ili čak zelenkaste.

- Budu li nam za vrijeme ljetne potpune pomrčine Mjeseca meteorološke prilike povoljne, Astronomska udruga Vidulini organizirat će putem interneta live praćenje, o čemu ćemo javnost obavijestiti na vrijeme, zaključuje Tumpić. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom