HERCULANEA SAVJETUJE GRAĐANE

PROMJENA POSUDE ZA OTPAD KOŠTA 200 KUNA!? Odabir manje kante mogao bi poskupjeti ionako visoke račune

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Iz Herculanee skreću pozornost da jedna osoba dnevno proizvede pet do šest litra otpada, iz čega proizlazi da tročlana obitelj proizvede 15 do 20 litara dnevno, odnosno 105 do 140 litara tjedno. Stoga savjetuju odabir većih kani jer njihova zamjena košta 200 kuna bez PDV-a, što bi povećalo ionako paprene račune

Nakon što je prikupila izjave u kojima su se građani izjašnjavali o broju članova domaćinstva, veličini kante za smeće i učestalosti odvoza, Herculanea je uputila dopis u kojem savjetuje građane da odaberu adekvatnu veličinu kante za smeće, u skladu s čime će ovisiti i visina njihovih ionako visokih računa. Naime, u pulskom komunalcu tvrde da su zaprimili i zahtjeve za zaduživanje posuda manjeg volumena. Radi se mahom o korisnicima koji su i dosad koristili individualne kante. U Herculanei, međutim, skreću pozornost da jedna osoba dnevno proizvede pet do šest litra otpada, iz čega proizlazi da tročlana obitelj proizvede 15 do 20 litara dnevno, odnosno 105 do 140 litara tjedno. Iako se ta količina može i umanjiti izdvajanjem korisnih sirovina, trendovi odlaganja otpada na području grada Pule unazad nekoliko godina pokazuju suprotno, tvrde u Herculanei. Naime, udio miješanog komunalnog otpada, dakle onog koji građani bacaju u isti koš, posljednjih godina iznosi oko 70 posto.

Stoga pulski komunalac savjetuje građanima da realno procijene svoje potrebe i odaberu volumen koji će odgovarati njihovim realnim potrebama, odnosno količini proizvedenog otpada. Procjenu je, dodaju, potrebno vršiti na temelju jednog odvoza tjedno koji se planira implementirati do kraja godine, o čemu će svi korisnici pravovremeno biti obaviješteni. Mnogi su se građani, naime, izjasnili da žele odvoz smeća jednom ili dvaput tjedno, odabrali su manje kante, a Herculanea im ovim putem daje do znanja da se kante, koje trebaju biti odgovarajuće veličine, moraju prazniti minimalno jednom tjedno. No, mnogima je teško procijeniti koliko otpada stvaraju dnevno. U svakom slučaju, izdvajanjem korisnih sirovina, poput plastike, papira, metala i stakla, ali i organskih ostataka pogodnih za kompost, moći će značajno smanjiti količinu tzv. komunalnog ili miješanog otpada. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater