HERCULANEA DIJELI SMEĐE KONTEJNERE

Odvajanje biootpada može bitno smanjiti količine smeća za Kaštijun, više nego odvajanje plastike i papira

| Autor: Jasna ORLIĆ
Do kraja mjeseca dodijelit će se 4.000 kontejnera (Snimio Dejan Štifanić)

Do kraja mjeseca dodijelit će se 4.000 kontejnera (Snimio Dejan Štifanić)


Stanovnici Štinjana, Valdebeka, Verude Porat i Velog Vrha ovih dana dobivaju smeđe kante za bio otpad. Pored postojećih kontejnera za plastiku, papir i miješani komunalni otpad, sada stiže četvrta posuda za razvrstavanja smeća u domaćinstvima. Svrha im je, naravno, umanjiti količinu otpada koji završava na prekrcanom Kaštijunu.

Pulska Herculanea kontejnere planira podijeliti do kraja ovog mjeseca, jer već 29. svibnja započinje s odvozom biootpada koji je do sada završavao u kantama za miješani komunalni otpad.

Posude će dobiti 4.000 domaćinstava (Snimio Dejan Štifanić)Posude će dobiti 4.000 domaćinstava (Snimio Dejan Štifanić)

Radnici Herculanee u petak su obilazili obiteljske kuće na Velom Vrhu i dijelili stanarima kontejnere za bio otpad. Iz razgovora sa stanovnicima koji su preuzimali posude doznajemo da su zadovoljni što imaju dodatnu mogućnost za odvojeno odlaganje, premda neki od njih već imaju manje kućne kompostere u vrtu. Međutim, nismo stekli dojam da točno znaju što se u smeđe kontejnere može pohraniti, a što nije dozvoljeno.

U ovoj prvoj tranši podjele obuhvaćena su naselja s pretežno obiteljskim kućama. Kako doznajemo u Herculanei za početak je osigurano 4.000 posuda, što daje mogućnost dodatnog selektiranja otpada za oko 10.000 građana. Korisnici su već dobili početne upute za korištenje smeđih posuda, u koje treba odlagati kuhinjski otpad, vrtni ili zeleni te male količine ostalog biootpada. Kroz svibanj korisnici će dobiti i dodatne obavijesti s konkretnim uputama i rasporedom odvoza koji kreće s 29. svibnjem.

Gordan Paus jedan od stanovnika Velog Vrha koji je i do sada kompostirao travu i drugi zeleni otpad (Snimio Dejan Štifanić)Gordan Paus jedan od stanovnika Velog Vrha koji je i do sada kompostirao travu i drugi zeleni otpad (Snimio Dejan Štifanić)

- Uz račune koji ovih dana stižu na adrese kućanstava Pule i okolice stiže i kalendar s datumima pražnjenja, pa tako i za smeđe posude. Napravili smo i jednu novinu, a to je prijevod letka s uputama o razvrstavanju otpada na pet jezika tako da bude razumljivo i gostima apartmana, doznajemo od Roberta Fuarta, direktora Herculanee.

Na pitanje kada možemo očekivati narednu tranšu smeđih posuda i podjelu ostalim potrošačima Fuart odgovara da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio novi poziv za nabavku posuda, pa Grad Pula i Herculanea pripremaju dokumentaciju za prijavu na poziv.

Koparska fermentacijska kompostana (Snimila Gordana Čalić Šverko)Koparska fermentacijska kompostana (Snimila Gordana Čalić Šverko)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini