SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PULE S GORUĆIM TEMAMA

Burna rasprava oko računa za smeće


Na sinoćnjoj, 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule, tek pred sam kraj petosatnog vijećanja, povela se živa rasprava oko točke koja je izazvala dosta rasprave, a riječ je bila o odlukama o selektivnom prikupljanju komunalnog otpada te o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada. U konačnici su obje prihvaćene većinom glasova pozicijskih vijećnika te uz suzdržane ili usprotivljene glasove oporbe.

Ilegalni otpad

Naime, dosad probno selektivno prikupljanje otpada na nekim područjima Pule i Puljštine, trebalo bi se uskoro početi provoditi na cijelom području grada, a s obzirom na kompleksnost ove ekološke inicijative kojom se Hrvatska usklađuje s europskim zakonima i praksama, oporbeni su vijećnici imali jako puno praktičnih pitanja, od toga gdje će stajati kante za selektivno prikupljanje otpada u višestambenim zgradama, koliko često će se kante prazniti, kako se zaštititi od zlonamjernih osoba koje će možda u ili uz tuđe spremnike odlagati svoje smeće, pa do toga koliko će uopće porasti računi za odvoz smeća građanima i tko će plaćati kazne za nezakonito odlaganje smeća, pogotovo na privatnim parcelama.

SDP je upravo vezano uz ove odluke podnio i amandman s 14 točaka od kojih dio nije prihvaćen, dok ih je nekoliko prihvaćeno na način da će biti inkorporirane u gradonačelnikove slične odluke.

Upravo se o budućim iznosima računa nije razgovaralo na ovoj sjednici i nitko iz gradske vlasti nije želio konkretno odgovoriti na opetovana pitanja oporbenih vijećnika na tu temu, već je rečeno da će se o tome raspravljati kada i to bude točka dnevnog reda već naredne sjednice Gradskog vijeća.

- Mislim da smo na prekretnici kada ćemo konačno morati početi mijenjati svoje životne navike. Do sada su sve bile "škovace", a od sada to neće biti tako. Mijenjamo jedan dugovječni sustav u jedan bolji, ekološki odgovorniji, prema primjerima dobre prakse iz cijelog svijeta, ali dosta toga u našoj zemlji još treba definirati. U Puli postoji između 250 i 300 zgrada koje imaju prostor za smještaj posuda, za sve druge ćemo naći adekvatno rješenje. Svi ističu problem kako će se podijeliti volumen otpada i troškovi odvoza smeća po stanovima u zgradama, ali ljudi se sami moraju dogovoriti i pritom biti iskreni. Imamo tri reciklažna dvorišta, ali građani nemaju naviku odlaganja otpada tu, a sve ono što sada vidite odloženo po našim ulicama je ilegalno. Neminovno idemo prema onome "plati koliko si otpada proizveo", rekao je, između ostalog, više puta prozvani direktor Pula Herculanee Igor Stari.

Podizanje svijesti

Ingrid Buljan istaknula je da je najviše primjedbi građana do sada stiglo u gradsku upravo na račun obujma spremnika, budući da su oni od 120 i 240 litara mnogima bili preveliki, zbog čega će Grad ovih dana krenuti u nabavku manjih spremnika, od 80 i 60 litara. Za sada će i dalje na kućne adrese građana stizati besplatne vrećice za odvajanje otpada, no one će se dugoročno ukinuti. (Patricija SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater