PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Pojačanje za EU izbore


Okrupnjavanje Amsterdamske koalicije – koja je potpisana prošle subote između IDS-a, GLAS-a i HSS-a – krenulo je ubrzano. Nije slučajno da je prva stranka koja je odlučila okrenuti leđa potencijalnoj suradnji s HDZ-om i pristupiti političkom savezu ljevice i liberala upravo Hrvatska stranka umirovljenika koja je s tim strankama već dijelila izborne pobjede i poraze. Ulaskom u Amsterdamsku koaliciju HSU ne pokazuje izričitu želju da dospije u Bruxelles, ali stranka ističe da želi pridonijeti uspjehu tog političkog projekta koji je važan za očuvanje demokratskih stečevina što ih nagrizaju krajnja desnica i konzervativni dio vladajućeg HDZ-a.

Važno je primijetiti i da savezom s IDS-om, HSS-om i GLAS-om HSU prestaje biti mogući čuvar parlamentarne većine, jer je očito da od „projektne suradnje” s HDZ-om o kojoj je svojedobno govorio Silvano Hrelja nema ništa. HDZ, ojačan prebjezima iz SDP-a te članovima Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića nema razloga ulaziti u „projekte” zbog jednog saborskog glasa kad podršku spomenutih sabornika dobiva besplatno, samo za saborsku plaću koju dobivaju.

HSU na političkom tržištu – ako se može vjerovati redovitim mjesečnim istraživanjima rejtinga političkih stranaka – vrijedi dva do tri posto glasova. Toliko vrijedi i HSS Kreše Beljaka, kao i IDS. GLAS „vrijedi” manje u pogledu rejtinga, ali ima nekoliko popularnih političara poput Anke Mrak Taritaš koja je prvak u pridobivanju preferencijalnih glasova. Postigne li se sinergija u izbornom programu, odrade li „teren” kako treba u HSS-u, IDS-u i HSU-u, šanse za dostizanje desetak posto glasova na europskim izborima posve su realne. To bi značilo dva europska mandata i, što je bitnije, dobar vjetar u leđa za predsjedničke izbore krajem 2019. godine i parlamentarne u jesen 2020. godine, ako se većina HDZ-a održi do tada.

Prvi ljudi Amsterdamske koalicije (za koju je krajnji čas da promijene biračima potpuno nerazumljivo ime) već su najavili zajednički izlaz na sve spomenute izbore, ali bez preciziranja hoće li na predsjedničkim izborima imati vlastitog kandidata ili namjeravaju podržati zajedničkog kandidata cijele lijeve i liberalne scene. Već se spominje i podrška Zoranu Milanoviću, iako bi bilo nevjerojatno da ga podrži IDS, stranka u kojoj je pokušao izazvati raskol. HSS, saborski zastupnici GLAS-a (nekadašnji HNS-ovci) i HSU možda imaju dugove prema Milanoviću, jer ih je stavio na zajedničku koalicijsku listu za posljednje izvanredne parlamentarne izbore, no IDS s Milanovićem tek ima račun koji valja naplatiti.

Ipak, prvo dolaze europski izbori. Ulaskom umirovljeničke stranke u koaliciju političkog lijevog centra rastu šanse za dobivanje mandata u Europskom parlamentu, iako je upitno hoće li tih mandata biti dovoljno da svi budu zadovoljni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini