UOČI DANA NEOVISNOSTI

VIKTOR KANCIJANIĆ - TERORIST ILI RODOLJUB? U Tinjanu postavljanje spomen obilježja hrvatskom emigrantu ubijenom 1972. KAD JE HTIO RUŠITI JUGOSLAVIJU


Radi se o protujugoslavenskom gerilcu zaduženom za duhovnu potporu, članu paravojne "Bugojanske skupine" sastavljene od pripadnika emigrantske nacionalističke organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo, koja je u ljeto 1972. ušla naoružana na teritorij Jugoslavije s ciljem dizanja ustanka koji bi srušio tu državu i uspostavio neovisnu hrvatsku državu. Kancijanić je ubijen u oružanom okršaju s mnogobrojnim pripadnicima policije, vojske i Teritorijalne obrane

Za nedjelju je u 15.30 sati, dan prije Dana neovisnosti, na mjesnom groblju u Tinjanu najavljeno otkrivanje spomen obilježja Viktoru Kancijaniću (Kocijančiću) rođenom 1945. u Peljakima kraj Tinjana. Radi se o hrvatskom političkom emigrantu i protujugoslavenskom gerilcu, kako ga je okarakterizirala Istrapedia, članu paravojne "Bugojanske skupine" sastavljene od pripadnika emigrantske nacionalističke organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo, koja je u ljeto 1972. ušla naoružana na teritorij Jugoslavije s ciljem dizanja ustanka koji bi srušio tu državu i uspostavio neovisnu hrvatsku državu. Kancijanić je ubijen 2. srpnja 1972., kao i većina od 19 pripadnika grupe, u oružanom okršaju s mnogobrojnim pripadnicima policije, vojske i Teritorijalne obrane, a u nekim izvorima spominje se da je u akciji bilo angažirano čak 30.000 jugoslavenskih vojnika. Sraz se dogodio na zemljopisnoj razmeđi Hercegovine i Bosne, na planini Raduši i okolici, nedaleko Ramskog jezera, Prozora i Uskoplja. Četvero članova je uhićeno pri čemu su trojici dosuđene smrtne kazne, a jednom 20-godišnja robija.

Precizan broj poginulih sa strane jugoslavenske vojske i policije još uvijek nije posve jasan. Na internetskim se portalima pojavljuje broj od 15 smrtno stradalih, negdje 13, a negdje šestero ubijenih pripadnika snaga reda. Zna se da je u sukobu poginuo 19-godišnji vojni policajac Branko Blečić iz Lovrana, koji i danas ima svoju ulicu u Rijeci, na Podmurvicama.

Planinska lisica

Inače, uloga 27-godišnjeg Viktora Kancijanića u "Bugojanskoj skupini" nije bila diverzantska, već duhovna potpora skupini, tvrdi se na internetskim portalima, a pseudonim kojim se koristio bio je Veli Jože. Naime, Kancijanić je 1965. godine maturirao na pazinskom sjemeništu, a 1969. napustio studij teologije u Rijeci te otišao studirati filozofiju u Salzburgu gdje je uskoro postao član spomenutog Hrvatskog revolucionarnog bratstva. Paravojna "Bugojanska skupina" poznata je i pod imenima "Planinska lisica" i "Fenix skupina". (PIŠE Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of