PROSTORNI PLAN ZAMBRATIJA

Nova šetnica u Umagu prolazit će POSRED PLAŽE?


Hoće li šetnica koja je predviđena Detaljnim planom uređenja (DPU) umaškog naselja Zambratija devastirati prostor uz more ili ne, jedno je od pitanja koje muči stanovnike Zambratije koji imaju brojne primjedbe na DPU, a o čemu je Glas Istre u više navrata izvještavao.

U suradnji s povremenim stanovnikom Zambratije, dr. Aleksandrom Ćurkovićem, dobili smo fotografije plaža u Zambratiji s ucrtanom mogućom budućom trasom šetnice. Fotografije ne izgledaju obećavajuće jer se stječe dojam da će dobar dio plažnog prostora izgradnjom šetnice biti nepovratno izgubljen. Ispravnost ucrtane trase provjerili smo sa stručnjacima.

Peticija

Podsjetimo, od 2. - 16. svibnja održana je druga javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja (DPU) naselja Zambratija, koji već osam godina nailazi na otpor stanovnika naselja. Posebno je bilo napeto na javnom izlaganju 8. svibnja, kada je Gradsku vijećnicu ispunio poveći broj revoltiranih stanovnika Zambratije koji smatraju da će Plan omogućiti delikt u prostoru.

Izrađivačice Plana, Ana Topić i Tamara Mihinjač Pleše iz Urbanističkog instituta Hrvatske, pojasnile su da bi buduća šetnica trebala prolaziti preko postojeće plaže koju bi u tu svrhu trebalo izbetonirati, a šetnica bi uz ostalo trebala služiti za prometovanje turističkog vlakića. Na to su mnogi u vijećnici povikali da će se na taj način uništiti život stanovnika u Zambratiji. Nakon završene javne rasprave dio građana iz naselja organizirao je potpisivanje peticije u kojoj su naveli da im Plan nije prihvatljiv.

"Stoga predlažemo da se taj prijedlog da na doradu izrađivačima i prije konačnog prijedloga ispoštuje zahtjev stanovnika navedenih u peticiji. Želimo da se Plan izrađuje transparentno i da nas se uključi u izradu, a nakon toga valja pravovremeno sazvati zbor građana na kojem će se razmotriti primjedbe i tek onda predložiti Plan na usvajanje", napisali su.

Falsifikat i igrokaz

Na sjednici Gradskog vijeća 4. lipnja gradonačelnik Vili Bassanese (SDP) spočitavao je potpisnicima peticije da se radi o falsifikatu jer se neki potpisi ponavljaju, zbog čega je cijelu priču prijavio policiji. (PIŠE Sanja BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of