SPOJ SPORTA I EKOLOGIJE

JOŠ JEDNA PLOGGING AKCIJA: Nakon Šijanske šume, pulski trkači očistili park-šumu na Busoleru

| Autor: Marcello Rosanda


Nakon prve ovogodišnje plogging-utrke u Šijanskoj šumi, pulski su trkači danas očistili i dobar dio park-šume Busoler. Inače, utrke pod nazivom Plogging "Natura Histrica" organizira istoimena županijska javna ustanova u suradnji s Gradom Pula, a uz logističku podršku ISTRun i DM - drogerie markt Hrvatska.

Podsjetimo da se na prvu takvu utrku odazvalo pedesetak sudionika koji su prikupili oko 170 kila različitog otpada. Sudjelovanje je bilo besplatno, i to u dvije kategorije - pojedinačno, kao sakupljači-trkači ili u obiteljskom okruženju, kao sakupljači-hodači. Natjecateljima je bio zadatak trčati tijekom 60 minuta i sakupljati otpatke u označenoj zoni.

Oni koji, pak, nisu htjeli trčati, mogli su jednostavno samo hodati i sat vremena sakupljati otpatke. Svima se, valja reći, bile osigurane rukavice i vrećice za otpatke. Sudionici su dobili prigodne poklone, a prvoplasirani u natjecateljskoj muškoj i ženskoj konkurenciji zaslužili su nagrade organizatora i partnera.

Kako smo rekli, danas je održana druga iz serije ekoloških Plogging utrka u park šumi Busoler kojima Javna Ustanova Natura Histrica želi senzibilizirati javnost da prirodu treba doživjeti - poput svojeg dnevnog boravka. Nakon što je prije dva tjedna cilj ove manifestacije bio očistiti Šijansku šumu, na red je došla park šuma Busoler. Nešto skromnija površinom i biljnom raznolikošću, ali nažalost ništa manje zaprljanom. Iako se brojka od 150 kila smeća koja se tada sakupila, u usporedbi sa manjom površinom činila nedostižna, vrijedni sudionici današnje akcije su iznenadili svojom marljivošću.

Sukladno onoj staroj narodnoj 'Kad se male ruke slože' prikupljen je skoro identičan ulov - čak 140 kg smeća! Tridesetak natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji Plogging utrke i desetak članova iz nekoliko obitelji dobro su prošarali cjelokupno područje opsega nekoliko kilometara i uistinu odlično iskoristili nedjeljno prijepodne.

Na ruku im je išlo i prekrasno vrijeme koje kao da je nagradilo sve sudionike. Osim sunca, nagrade za sve sudionike je osigurala i Natura Histrica u vidu medalja za sudjelovanje, dok su svi prisutni koji su sudjelovali u obiteljskom điru dobili poklon paket partnera utrke - DM. Kako bi sve ostalo u ekološkom predznaku pobrinula se Kampanjola, prva eko bira u ovim krajevima, koja je nagradila najbrže u muškoj, a DM sa svojim eko proizvodima najbrže u ženskoj konkurenciji.

Ravnateljica Natura Histrice Silvia Buttignoni zahvalila se svim prisutnima koji su svojim nesebičnim činom pripomogli uspjehu ove, ali i prošle Plogging utrke u Šijanskoj šumi i ponovno apelirala na savjest svih sugrađana da se prema okolišu trebamo odnositi kao prema svojoj kući. Također je najavila da planira organizirati slične manifestacije na ostalim zaštićenim područjima kojim upravlja JU Natura Histrica, te da će na ovaj način najmlađi naraštaji steći naviku stvaranja i očuvanja čistog okoliša.

Inače, riječ plogging označava inovativnu aktivnost nastalu u Švedskoj koja podrazumijeva sakupljanje otpadaka u prirodi za vrijeme trčanja. Pojam plogging skovao je Erik Ahlström, švedski entuzijastični skijaš i trkač, a čini ga kombinacija riječi "plocka upp" (švedska riječ za sakupljanje) i riječi jogging. Ahlström je 2016. godine pokrenuo organizirano sakupljanje otpadaka uz trčanje da bi se pokret globalno zahuktao tijekom 2018. godine, zahvaljujući medijskom izvještavanju i općem podizanju ekološke svijesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of