PULSKI MMA KLUB "TROJAN" IZNUTRA

FRANKO KLIMAN, TRENER NAJMLAĐIH: "Naša misija s djecom je stvaranje pravih boraca i šampiona, ali prije svega dobrih i čestitih ljudi"

S djecom u toj dobi jako puno radimo na motorici, kretanjima, rekao bih i osnovama gimnastike, ali prije svega ih postupno učimo i uvodimo u svijet borilačkih sportova. Naša je osnova stand up borba, taekwondo i kick boxing. Svako dijete je svijet za sebe, svako je specifično, poseban svijet, sa svojim karakteristikama, sklonostima i razmišljanjima. Njima je MMA ono nešto najzanimljivije, no potrebni su brojni treninzi, kao i nužni faktor odrastanja, da bi snažnije i do kraja ušli u to, naglasio je Kliman

| Autor: Robert FRANK
Kroz ovaj sport i ovaj klub ona stječu svoje uzore, ističe Franko Kliman

Kroz ovaj sport i ovaj klub ona stječu svoje uzore, ističe Franko Kliman


"Trojan", fight klub bivšeg izuzetno uspješnog MMA borca Zelga Galešića, osim što u njemu trenira niz trenutno atraktivnih i iznimnih boraca, prije svega Ivan Vitasović, Daniel Bažant i Andi Vrtačić, čije su karijere pod njegovim vodstvom u konstantnom usponu prema najvećim europskim i svjetskim pozornicama, ujedno ima i sve jaču školu za dječake i djevojčice u rasponu od 7 do 11 godina.

Nju pak vodi također nekadašnji borac kick boxing i MMA borac Franko Kliman s kojim je pulski "Trojan" na proteklom prvenstvu Hrvatske u Bujama i potom prvenstvu Istarske županije u Pazinu, upravo u ovoj dobi od 7 do 11 godina, ostvario niz rezultata koji ga smještaju u sam nacionalni vrh.

Franko Kliman, inače i čovjek iz kuta Zelga Galešića kojeg je pratio u nizu borbi održanih u Japanu, Koreji i Indiji, kao i Hrvatskoj, kaže da djeci od samih početaka treniranja pokušavaju usaditi ljubav i poštovanje prema borilačkim sportovima, razvijaju njihovu kompetitivnost, no više i iznad svega, osim stvaranja budućih šampiona i prvaka, djeci žele pomoći da postanu kvalitetni i dobri ljudi.

Kako izgledaju treninzi pogledajte u videu:

"Naravno da su na ljestvici ambicija visoko postavljeni rezultati imperativ za sve nas. Takva filozofija i težak rad u konačnici proizlaze iz Zelgovog promišljanja ovog sporta i načina na koji se on borio, trenirao i funkcionirao. Tu filozofiju provodimo svakodnevno i po tome smo poznati.

No ništa manji cilj nam je da toj djeci, u dugotrajnom trenažnom procesu i odrastanju kroz ovaj klub, pomognemo u njihovom formiranju u zdrave i poštene osobe, pri tom, nadamo se, i buduće osvajače prestižnih borilačkih nagradaW, kaže Kliman.

Na njemu je velika odgovornost: među zaigranom mlađarijom koja se tek uči osnovama borilačkih sportova i vještina mora prepoznati talent i karakter. Od njega sve kreće, on je taj koji radi prvu selekciju, posao koji se u sportskom i trenerskom svijetu ne cijeni dovoljno i ne priznaje se koliko je njegova zasluga velika i golema kad sportaši počinju ostvarivati velike rezultate. Prvi koraci su važni i tu je njegova misija značajna. On mora imati osjećaj, njuh i instinkt za prepoznavanje talenata.

Foto

Mali "Trojani" treniraju tri puta tjedno po sat vremena

Kao digresija, u Rijeci je ovih dana preminuo Vjekoslav Sardelić, vrhunski rukometni trener specijaliziran upravo u onom dijelu posla kojim se bavi i Franko Kliman. A to je prepoznavanje one djece koja talentom, motorikom i pristupom odmah, od najranije dobi, odskaču od ostalih, pri čemu se ne zanemaruju ni ostala djeca. U Sardelićevoj rukometnoj školi, koju je prakticirao kao profesor tjelesnog odgoja u osmoškolki istog naziva kao što je i taj riječki, rukometni prvoligaš, "Zamet", odrastali su budući rukometni olimpijci, europski i svjetski prvaci: Alvaro Načinović, Valter Matošević, Renato Sulić, Mirza Đomba. Samo po sebi to govori o važnosti ozbiljnog i sustavnog rada s djecom koja pravilno valorizirana, usmjeravana i vođena s vremenom dostižu sportske vrhove.

Foto

Ashlee Galešić, Teo Šverko i Josipa Pejković s trenerom Frankom Klimanom

"Zelg Galešić, kao jedan od najboljih hrvatskih MMA boraca, postavio je, kao svojedobno pred sebe, sada i pred nas, visoke standarde. Kao treneri, u "Trojanu" usvajamo njegov način i filozofiju borbe i to prenašamo na djecu. Poznato je da je Zelgu taekwondo bio osnova, zato s tim vještinama danas djecu upoznajemo i vodimo ih kroz tu disciplinu. Svi skupa želimo opravdati snagu, prepoznatljivost i karizmatičnost Zelga i njegovog imena, te se zato maksimalno trudimo prenijeti djeci znanje koje je on nama prenio. I pristup treninzima, što je možda još važnije. Tu su bitni i neizostavni elementi: ozbiljnost, predanost, ustrajnost, upornost i stav da nema odustajanja", kaže Kliman.

Objašnjava da među tridesetak djece u njegovom trenažnom procesu, koji se odvija tri puta tjedno po sat vremena, često i vani, na Lungomareu, ima i one koja se, zasad, ne žele boriti. I to se, naravno, maksimalno respektira. No više ih je, očekivano, koji žele na mečevima isprobati ono što se uči i usavršava na treninzima.

Foto

Nekad borac, danas učitelj najmlađima - Franko Kliman

"S djecom u toj dobi jako puno radimo na motorici, kretanjima, rekao bih i osnovama gimnastike, ali prije svega ih postupno učimo i uvodimo u svijet borilačkih sportova. Naša je osnova stand up borba, taekwondo i kick boxing. Svako dijete je svijet za sebe, svako je specifično, poseban svijet, sa svojim karakteristikama, sklonostima i razmišljanjima. Njima je MMA ono nešto najzanimljivije, no potrebni su brojni treninzi, kao i nužni faktor odrastanja, da bi snažnije i do kraja ušli u to. Djeci, u svakom slučaju, pristupam individualno. Neovisno što je trening u većoj grupi, kontinuiramo pratim svako dijete i procjenjujem ga. Tražimo neke njegove granice, no sve se zbog njihove dobi radi jako oprezno. Velika je stvar kad kroz naš sport i "Trojan" uspijemo udaljiti djecu od mobitela, tableta i laptopa te ih iz tog virtualnog svijeta, za koji će u životu imati i previše vremena i koji ih neminovno čeka, vraćamo tamo gdje im je mjesto: u igru, treninge i nadmetanje. Djecu učimo časti, pravilima fer i korektnog ponašanja što je njima važno usvojiti zbog onog dana kad će doista ozbiljnije ući u svijet MMA borbi", podvlači Kliman.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini