PIŠE ROBERT FRANK

Želi li odraditi mandat do kraja, pulski gradonačelnik Filip Zoričić morat će se odreći ili Sanje Radolović ili Dušice Radojčić

Robert Frank (Snimio Milivoj Mijošek)

Robert Frank (Snimio Milivoj Mijošek)


Duboko u sebi pulski gradonačelnik Filip Zoričić svjestan je da su minimalne šanse da kraj četverogodišnjeg mandata dočeka s dvjema političkim partnericama, SDP-ovkom Sanjom Radolović i Dušicom Radojčić iz Možemo. Kao dvije suprotnosti, Radolović i Radojčić u postizbornom pobjedničkom ujedinjavanju našle su se na platformi netrpeljivosti prema IDS-u, a ne zbog politički bliskih i ideološki podudarnih stavova. Nakon što je prošao prvi val euforije, na površinu su isplivale razlike. Slavodobitna noć s odmakom od jedva stotinjak dana prerasla je u prilično otvorenu netrpeljivost. Razlike su goleme i nepremostive, unatoč tome što je Zoričić nedavno izjavio da je njihova suradnja – „fantastična“. Možda gradonačelniku i nije za zamjeriti. Očekivano je da zbog mira u nestabilnoj kući od karata prvi čovjek Pule situaciju unutar vladajuće koalicije pokušava prikazati boljom, a sukobe i neslaganja amortizirati do krajnjih granica. Tanka je, međutim, granica čijim će prelaskom negiranje (polu)krizne situacije postati naivno, groteskno i nevjerodostojno. Plasiranje priče rugalice o savršenoj koalicijskoj suradnji je nepotrebno. Kao što i sam gradonačelnik dobro zna da je glupo inzistirati na provaljenoj priči. Njegov su dodatni problem razarajući tračevi koji ovim gradom putuju brzinom svjetlosti. Svaki prenositelj još će nadodati nešto svog, „originalnog“. Curi na sve strane. I zato je začepljivanje velikih rupa malim plutenim čepom beskorisno. Uostalom, i trač i istina uvijek nađu svoj put, probiju se i kroz najmanju pukotinu.

Kohabitacija

   Nesporno je da u trokutu Zoričić-Radolović-Radojčić nema ljubavi, nema pretjeranog međusobnog poštovanja, prioriteti nisu kod svih posloženi istim redoslijedom i svatko u tom odnosu koegzistencije na slabašnim temeljima oportuno traži svoj prostor i priliku. Tercet ne funkcionira na partnerskoj osnovi ni na koaliciji, nego na principima tvrde kohabitacije koja zahtijeva toleranciju i suživot unatoč drugačijim pogledima. Kohabitacija zahtijeva posebnu vještinu, iskustvo i strpljivost. Ona je za pulskog gradonačelnika definitivno otegotna okolnost.

Zoričićev je problem što opredjeljivanjem za čvršću vezu s jednom od njih, gubi drugu. Ili dobiva Radolović, a gubi Radojčić, ili se oslanja na Radojčić, a eliminira Radolović. On pak treba obje. Bez samo jedne, gubi Vijeće. Sa svojim vijećnicima one mu drže slabašnu, ali dovoljno većinu. Zasad je pokazao dovoljno spretnosti da ih drži uz sebe, ali je pitanje ima li mudrosti da ih održi na okupu.

Donošenje proračuna za 2022. godinu prvi je pravi, veliki politički ispit njihove zrelosti, dokument koji će pokazati smjer razvoja i hrabrost odlučivanja, spremnost na kompromise i sposobnost upravljanja Vijećem i Gradom. Jedno pitanje dosad se iskristaliziralo kao mogući casus belli. Valkane. Na toj lokaciji zamišljena su dva projekta koja bi trebala povećati vrijednost tog područja. Sadržajima nepovezana, suštinski imaju neku svoju zajedničku priču. Iako se mogu realizirati u paketu, egzistirati mogu i potpuno odvojeno. Jedna je investicija vezana za gradnju hotela, druga za modernizaciju postojećeg nogometnog igrališta. U pristupu tim projektima vidljiva je sva različitost promišljanja i funkcioniranja Sanje Radolović i Dušice Radojčić. Prva je ZA, druga PROTIV. Prva rezonira moderno, otvoreno i bez predrasuda, druga je sumnjičava, zarobljenik vlastitih stavova, krutih i nepopustljivih. NE gradnji. NE investicijama. Radojčić svugdje vidi sukobe interesa, pogodovanja, lopove, kriminalce i muljatore. U svemu prepoznaje korupciju. Nitko pametan ni za koga u politici neće staviti ruku u vatru. Nitko normalan neće a priori tvrditi da toga nije bilo, da toga nema i da toga neće biti. No time se bave Uskok, odvjetništvo i policija. Svaki grad, pa tako naravno i Pula, mora funkcionirati neovisno o eventualnim istragama koje se provode. Život zbog toga ne smije stati pa tako djeca nogometnog kluba Uljanik imaju pravo na igralište na Valkanama. Hrvatski nogometni savez napravio je što je morao, sada se čeka samo da Grad u proračunu za 2022. planira sredstva potrebna za pripremu terena prije polaganja travnjaka, kao i za neke dodatne, ali minimalne intervencije u prostor na toj lokaciji. Radojčičino kategorično NE tom projektu otvara prostor otvorenom sukobu s Radolović, a vjerojatno i s gradonačelnikom.

Hipotetski rasplet

Sve je vjerojatnije da će se Zoričić uskoro morati opredijeliti između dvije dame. Osim ako Radojčić ne popusti jer će zauzvrat, u klasičnoj političkoj trgovini što je po nekim interpretacijama eufemizam za kazneno djelo trgovine utjecajem, dobiti nešto do čega joj je stalo i što joj je važno za održavanje imidža.

     U svemu tome paradoks nad paradoksima bila bi, naprimjer, IDS-ova podrška projektu igrališta i njihovo izglasavanje ZA financiranje takve investicije. Obzirom na stav koji je zauzeo naspram IDS-a, zadnje što Zoričiću treba je da mu vijećničku većinu kod potencijalnog glasanja o Valkanama osigurava mrski, „korumpirani, klijentelistički IDS“. Samo se može nagađati što bi na ovakav hipotetski rasplet Filip mogao reći Dušici ili Dušica Filipu. U politički civiliziranom svijetu kohabitacija bi se u trenu raspala i svako bi otišao na svoju stranu.

Manevarski prostor Filipa Zoričića, koji iz kancelarije na Forumu čeznutljivo razmišlja o Zagrebu, Saboru ili diplomaciji, skučen je koliko i garsonijera od 30 četvornih metara. Gdje god da se okrene, u nešto će udariti. Stalno se za nekoga ili nešto mora pridržavati ako ne želi izgubiti ravnotežu. A to troši, umara. Doslovno preslikana je situacija u Vijeću. Konstelacija snaga u kojoj je ovisan o vijećnicima SDP-a i Sanje Radolović te Možemo i Dušice Radojčić. Ona, inače, nakon fotelje predsjednika Gradskog vijeća sada traži i svoj ured na Forumu. Situacija je za Zoričića takva da se mora suzdržati od bilo kakve žešće reakcije kad ga, prije svega Dušica Radojčić, želi stjerati u kut traženjem nečeg nemogućeg. I tako danima. Neizostavno, to je proces koji se ponavlja, kao neki perpetuum mobile.

Što, onda, Zoričiću preostaje? Čekati u ovom obliku kraj mandata? Hm, teško. Svjestan je i sam da je to rizik, teško provediv projekt u kojem će zbog pretjeranih sumnji i pretjeranog birokratiziranja gubiti vrijeme i energiju te se beskrajno iscrpljivati oko odluka koje stabilan, čvrst, dosljedan i u ispravnost onoga što zagovara uvjeren gradonačelnik donosi dok u punoj brzini prolazi gradskim hodnicima. Stalno preispitivanje rada prethodnika i nesigurnost kad treba zaključiti neku priču te otvoriti vrata operativnoj provedbi loša su poruka prema zaposlenicima gradske uprave, ali i prema zainteresiranoj javnosti.

Početničke greške

Što se, dakle, Zoričiću nameće kao moguće rješenje? Jesu li to novi izbori za Gradsko vijeće? Nije ta tema tabu. Osim za političke neznalice. I one koji u njoj pogrešno prepoznaju tendenciozan pokušaj destabiliziranja pulske vlasti i aktualnog gradonačelnika. O toj temi se unutar političkih krugova sve otvorenije spekulira. Posebno nakon što je Možemo potvrdio svoj pobjednički status u Pazinu.

Unatoč brojnim nedostacima koje je pokazao u prvih stotinjak dana, Filip Zoričić i dalje je u političkom usponu. Osobno je, imenom i prezimenom, pobijedio IDS koji je na izborima bio puno negativnije percipiran nego što je bilo tko mogao predvidjeti. Upravo zbog zasićenja tom strankom, kao i zbog raznih aluzija na njen način vladanja, gradonačelnikov je kredit velik, javnost će mu još neko vrijeme istrpjeti početničke pogreške, (pre)česta nesnalaženja pa i sumnjičavost koja ponekad vodi u paranoju i prepoznavanje neprijatelja iza svakog ugla, projekta i mišljenja koje se ne slaže s njegovim. Teško je to precizno procijeniti, no temeljem nepisane političke kulture Zoričić sigurno ima pravo „godine dana“ u okviru koje će građani na krive poteze reagirati odmahivanjem ruke. Oprostit će mu se i tolerirati ono što se u drugačijim okolnostima ne bi ni oprostilo ni toleriralo. Oprostit će mu se i tolerirati jer je novo rješenje, svježe i drugačije, ali prije svega zato što je pobijedio IDS. No i to ima vijek trajanja. Ne predug, ali dovoljan da kroz to limitirano vrijeme prvi čovjek Pule osnaži poziciju i prestane ovisiti o dobrom ili lošem danu pojedinaca iz koalicije.

Političar koji razmišlja dugoročno u njegovoj bi situaciji legitimno tražio model učvršćenja svoje vlasti. Realno, IDS je u padu i šanse da na ponovljenim izborima za Gradsko vijeće Pule osvoji sadašnjih 8 vijećnika ravne su vjerojatnosti da Hrvatski dragovoljac pored Osijeka, Hajduka, Dinama i Rijeke osvoji nogometno prvenstvo. IDS je kao njemačka vojska razbijena pred Staljingradom. Vojnici padaju kao na traci. Sada već i bratoubilački rat uzima svoj danak. Pojedincima iz te stranke je trenutno važnije demolirati Miletićevu ostavštinu nego konsolidirati redove i napasti Zoričića. SDP je u još dramatičnijoj situaciji: Peđa Grbin nije stranku prepolovio nego temeljito razmontirao do najsitnijih dijelova. Bizarno je da će uskoro svaki građanin Hrvatske imenom i prezimenom znati svakog člana SDP-a. Toliko će ih ostati. Sanja Radolović bi na takvim izborima mogla biti kolateralna žrtva Partije koja je na izdisaju. Dakle, Zoričiću od SDP-a i IDS-a, do koljena potučenih i u Pazinu, (trenutno) ne prijeti nikakva opasnost. Uz apstinenciju njihovih birača, a uz animiranje svojih, Zoričićeva bi lista mogla brojnije nego dosad popuniti Gradsku vijećnicu. Nema sumnje da se sve birače sklone Zoričiću može motivirati za izlazak na izbore puno lakše nego potrošene i nezainteresirane IDS-ovce, SDP-ovce, ali i one koji su prigrlili filozofiju platforme Možemo koja se u Zagrebu suočava s vlastitom nespremnošću upravljanja gradom i svim njegovim povezanim društvima. U kratkom vremenu pokazat će se, i u Puli i u Zagrebu, koliko je Možemo samo korektiv onih na vlasti, a koliko stvarno u njoj mogu aktivno i kreativno participirati. Jednog dana o tome će iz osobnog iskustva, s cigarom u ustima i dobrim konjakom u desnoj ruci, svjedočiti Filip Zoričić...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater