PULSKO VIJEĆE

Ako uspije rušenje Dušice Radojčić, što nakon toga? OČEKUJE SE HITNO STVARANJE PREDUVJETA ZA IGRALIŠTE NA VALKANAMA

| Autor: Marcello ROSANDA
Igralište na Valkanama (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Igralište na Valkanama (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Pitanje svih pitanja vezanih uz pulsku političku situaciju je - osim onog oko hotela na Valkanama - hoće li sadašnja izvršna vlast utjelovljena u gradonačelniku Filipu Zoričiću uspjeti zgotoviti projekt proširenja nogometnog igrališta za omladinski pogon NK Uljanika, također na Valkanama, samo s druge strane skulpture Gualtijera Mocennija. Jer, na sljedećim sjednicama Gradskog vijeća nisu uvrštene točke dnevnog reda koje bi to omogućile, a maknula ih je predsjednica pulskog parlamenta Dušica Radojčić (Možemo!), što iz neslaganja oko lokacije i planiranog kredita, što poradi kalkulacije da će tako politički naštetiti gradonačelniku koji, eto, nije sebi omogućio većinu u Vijeću. Kako bilo, Radojčić je odlučila da se o tome neće ni raspravljati, a kamoli glasovati.

Ipak, izgleda da će se na drugoj od dvije sjednice, u ponedjeljak, stvari preokrenuti u korist onih koji već neko vrijeme žele smijeniti Radojčić i aktivno rade na tome. Naime, na prekjučerašnjem večernjem sastanku pulskih gradskih vijećnika - Zoričićevih, SDP-a, HDZ-a, Milana Rašule i dvije vijećnice s liste IDS-a, okupljenih u svojevrsnu "anti-Radojčić" koaliciju - dogovoreno je da se na skorašnjoj sjednici detronizira Radojčić koju bi, potom, trebala naslijediti Marija Marković Nikolovski iz Istarske stranke umirovljenika ( koja je za sada još uvijek dio koalicije s IDS-om).

Na sastanku nije bilo, očekivano, predstavnika pulske platforme Možemo!, ali ni IDS-ovaca koji još uvijek podržavaju rad predsjednice Vijeća i ne žele sudjelovati u njenom opozivu. Leđa su im pritom okrenule dvije, po svemu sudeći bivše koalicijske parterice - vijećnice Gordana Ferenčić iz Zelenih i već spomenuta Marković Nikolovski.

Za one koji političku zavrzlamu nisu pomno pratili podsjećamo da je sve počelo, odnosno puklo, na razilaženju u stavovima oko hotela na Valkanama, pa je ubrzo nakon toga vijećnik srpske manjine Milan Rašula skupio deset potpisa vijećnika za glasanje o smjeni Dušice Radojčić. Ta je točka stavljena na dnevni red 1. kolovoza kada će se odlučivati o prijedlogu njenog opoziva. Budući da je za to potrebno 12 ruku, "anti-Radojčić" koalicija će, ako u međuvremenu ne dođe do iznenadne promjene stava Marković Nikolovski i/ili Ferenčić, koje od trenutka prikupljanja potpisa trpe velik pritisak sa svih strana, uspjeti u svom naumu. Usput, njih dvije se već neko vrijeme ne javljaju na telefon i namjerno ignoriraju medijske upite. Međutim, treba istaknuti da do sada nisu demantirale ni riječ koju smo napisali, tako da se njihova namjera može jasno iščitati.

Štoviše, rušenje Radojčić nije sve što je ta nova družina naumila u skoro vrijeme. Naime, nakon 18. točke na kojoj će se, kako stvari stoje, smijeniti predsjednicu Vijeća, ta "anti-Radojčić" i "spasimo igralište" grupa u potrazi je za svim raspoloživim pravnim mogućnostima da bi što prije izglasali novu predsjednicu parlamenta, vjerojatno Marković Nikolovski, te nakon toga, na novoj sjednici, žurno izglasali točke koje su potrebne da bi se počelo proširivati igralište za "nogometne brodograditelje", odnosno njihov omladinski pogon.

Poslovničke mogućnosti su im, međutim, relativno sužene, i upitno je hoće li nova većina uspjeti u svojem naumu prije silnih godišnjih odmora i rokova koje je zadao Hrvatski nogometni savez, koji za igralište donira travu. Naravno, za očekivati je da se Radojčić neće predati bez borbe.

Iz Možemo! o cijeloj ovoj situaciji imaju, naravno, drugačije razmišljanje i smatraju da je povod zahtjeva za smjenu isključivo političke prirode. Nazivaju tu inicijativu okupljanje "antireferendumske koalicije", pa poručuju da je riječ o sukobu oko toga hoće li politike prostornog planiranja u Gradu Puli biti u javnom ili privatnom interesu.

S druge strane, IDS je u ovom slučaju pragmatičan i paše mu kaos i politička nestabilnost koje je stvorila "anti-IDS" koalicija okupljena, prije i poslije posljednjih lokalnih izbora, s ciljem njihova rušenja, ali bez jasne vizije i, bar zasad, značajnih rezultata i stabilnosti odlučivanja. Jer, ako je situacija u njihovo vrijeme bila "previše stabilna" i glasovalo se po stranačkom ključu, sada je pak na djelu već jednogodišnji kaos i paraliza odlučivanja.

Na koncu, kako će 1. kolovoza Ferenčić i Marković Nikolovski glasati na Vijeću, hoće li dati glas za smjenu Dušice Radojčić ili će pak dignuti ruku za njen ostanak, isključivo je pitanje njihove odluke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater