KOMENTAR BOJANA ŽIŽOVIĆA

KOALICIJSKA KRIZA U PULI: Politički spin Nezavisne liste Filipa Zoričića i SDP-a - pronašli su krivca za sve. To je Možemo!

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Bojan Žižović, Dušica Radojčić, Filip Zoričić i Sanja Radolović

Bojan Žižović, Dušica Radojčić, Filip Zoričić i Sanja Radolović


Koalicija između Nezavisne liste Filipa Zoričića, SDP-a i Možema! neupitno je izdahnula. Njihova neslaganja kulminirala su na preksinoćnoj sjednici Gradskog vijeća kada nije izglasana prodaja gradskog zemljišta. "Možemovci, to ćete politički platiti", kazao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić i time vjerojatno zadao konačni udarac tom političkom braku u kojem su partneri već duže vrijeme iskazivali međusobnu netrpeljivost. Početni entuzijazam i pregršt ideja zamijenila je okrutna realnost u obliku novca. Ukoliko ne prodaju nekoliko gradskih parcela, godinu će završiti u minusu. Nezavisna lista i SDP vrlo su lako detektirali krivca - Možemo!, odnosno Dušicu Radojčić, koja, smatraju, nije za suradnju, isključiva je i tvrda u politici. Naravno, riječ je o političkom spinu. Možemovci su već na jednoj od prethodnih sjednica jasno poručili da će idući put kad se bude raspravljalo o prodaji gradskih parcela glasati protiv. Oni ističu da nisu protiv prodaje, ali da se mora znati gdje taj novac ide, za što i da mora postojati strategija prodaje gradskog blaga. Rekli bismo, u skladu s onime što je Možemo! govorio i prije izbora.

I dok su Možemovci ostali dosljedni programu kojim su i osvojili vijećničke mandate, za druge bi se političke opcije to teško moglo reći. Nigdje u kampanji, recimo, Zoričić nije rekao da će proračun krpati prodajom zemljišta. Ni Sanja Radolović iz SDP-a nije govorila da će svoje sanjanje Pule financirati licitacijom gradskog blaga. Tko zna, da su to rekli jasno i glasno, možda ne bi osvojili vlast, odnosno vijećničke mandate. Jer po čemu bi se razlikovali od IDS-a, koji sada koristi situaciju i proziva novu vlast za nesposobnost, naglašavajući da je ovo prvi put u 15 godina da će gradska blagajna biti u minusu. U njihovih je 15 godina proračun doista bio u plusu, ali pritom ne spominju koliko su gradskog zemljišta rasprodali da bi taj novac bacili u svoj uhljebnički bezdan, a ne u razvoj grada.

Ovdje se, međutim, nameće logičan zaključak da su za ovu krizu u koaliciji zapravo odgovorni Nezavisna lista Filipa Zoričića i SDP, a ne Možemo!, kako oni pokušavaju prikazati. Naime, ako su vijećnici Možema! na prijašnjoj sjednici nedvosmisleno poručili da idući put neće glasati za prodaju gradskog zemljišta, onda je predlagaču te točke dnevnog reda, gradonačelniku, moralo biti jasno što će se dogoditi na zadnjem Vijeću. Dakle, nije to palo s neba već je bilo najavljeno. Zašto onda koalicijski partneri nisu reagirali, pozvali Možemo! na sastanak, pojasnili im o čemu se radi, iznijeli svoje argumente, pokušali pronaći dogovor? Možda zato jer su htjeli da se ovo dogodi. I to je jedna od mogućnosti. U ovom trenutku djeluje i kao najizglednija. Jer nitko u koaliciji do sada nije htio povući obarač već su sve nesuglasice stavljane pod tepih, a na vani je postojao samo Zoričićev smiješak i mantra da u koaliciji sve fantastično funkcionira.

Zoričić je u međuvremenu uspio na svoju stranu dobiti i vrlo zvučno ime, dojučerašnju Možemovku - Koviljku Aškić. Ona je, naime, napustila pulski Možemo!, ali je ostala na raspolaganju gradonačelniku. Nije ovdje riječ o prebjegu koji se dogodio preko noći, u onom trenutku kad je Možemo! odbio podržati prodaju gradskog zemljišta. Aškić je već duže vrijeme, doznajemo iz pouzdanih izvora, izražavala nezadovoljstvo prije svega Dušicom Radojčić, a zatim i platformom koja ju je politički aktivirala. Rovarila je iznutra da bi zatim u ključnom trenutku otvoreno prešla u naručje koalicijskog partnera.

Možemo! je u ovoj situaciji ispao prilično naivan. No, nije tu bilo puno opcija. Ta si ih je platforma sama suzila svojom principijelnošću, koja ju je dovela na brisani prostor gdje postaje laka meta Zoričića i Radolović. A ovi je političkim spinovima pretvaraju u najvećeg neprijatelja građana, u platformu koja je protiv bilo kakvog razvoja, što bi odgovaralo istini jedino da su u Možemo! odreda poremećene osobe. No, to je klasično prebacivanje odgovornosti sa sebe na drugoga. Dakle, nije Zoričić kriv što će godinu završiti u minusu već je to Možemo! Vrlo jednostavno.

U takvom će političkom okršaju Možemo! svakako loše proći. Teško je stalno dokazivati vlastitu nevinost, pogotovo ako udarci stižu jedan za drugim. Ne bi stoga čudilo da Radojčić sama odstupi s mjesta predsjednice Gradskog vijeća ili da izglasaju njenu smjenu. Da bi to uopće došlo na dnevni red Vijeća, potrebni su potpisi sedam vijećnika. Zoričićeva Nezavisna lista i SDP ih imaju taman toliko. No, za izglasavanje nepovjerenja Radojčić treba im natpolovična većina. Tu su im opcije vrlo sužene - HDZ s jedne i IDS s druge strane. Iz novinarske bi perspektive bio neprocjenjiv gušt vidjeti da recimo Sanja Radolović postane predsjednica Gradskog vijeća zahvaljujući potpori IDS-a.

Što se pak tiče opcije izvanrednih izbora, oni gotovo nikome ne pašu, osim Nezavisnoj listi koja ima gradonačelnika, odnosno izvršnu vlast pa je samim time u prednosti pred drugima. Istarski SDP je, unatoč vijećničkom ekshibicionizmu Radolović, na pazinskim izvanrednim izborima pokazao da uvijek može još gore, ne osvojivši ni mandat. Isto vrijedi i za IDS kojem je zasad bolje da ne iskušava volju birača, dok bi Milan Rašula riskirao da, ukoliko netko bude imao srpskog manjinca na listi, ne bude izabran u Vijeće. Netko će očito, ako se složimo da Zoričić želi nove izbore, morati jako riskirati i poduprijeti ga u tom naumu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater