8. pješačka manifestacija

Ove godine "Hoditi i zdravi biti" po prvi puta u Šijanskoj šumi

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


U Puli je danas održana 8. pješačka manifestacija u Istri "Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando". Ova je manifestacija ponajviše posvećena zdravstvenom opismenjavanju građana. Osnovna intencija Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, organizatora ove manifestacije, jest promocija zdravih životnih stilova, a osim pravilne prehrane željeli su staviti u fokus i tjelesnu aktivnost. I uspjeli.

Ove godine Pula je imala izmijenjenu stazu za pješačenje, nakon što se već tradicionalno, godinama hodalo uz more, ali bez obzira na izmijenjenu stazu, interes za nju ne jenjava. Izbor je pao na Šijansku šumu, jednu od omiljenih mjesta za rekreaciju naših sugrađana i njenu pješačku stazu Orhideja. U ovoj je manifestaciji i inače uključena Udruga umirovljenika, koja ima svoje aktivne članove, ali to ne znači da nije bilo i jako puno djece.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Zbog sudionika različite dobi, Šijanska je šuma doista ove subote bila jedinstveno mjesto. Ovogodišnja boja majica je ona lavande, jer svake godine majice budu drugačije boje. Po njima su vrijedni hodači bili uočljivi već iz daljine. Upravo te majice, ali i vodu, dobili su sudionici na samom startu pješačenja. Nakon prohodanih, uglavnom, 4,6 kilometara, jer su neki sudionici mogli izabrati i dulju stazu, učenici srednje medicinske škole svima zainteresiranima su mjerili tlak i šećer u krvi, a članovi Gradskog društva Crvenog križa i Društvo kineziologa vodili vježbe istezanja.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Na kraju staze sudionike je dočekao odličan, topao fažol, kako su nam ga pohvalili oni koje smo zatekli dok su marendali. Danas nas je bilo 200-tinjak, različite životne dobi, od djece do umirovljenika. Grad Pula i inače aktivno sudjeluje u ovoj manifestaciji. Ruta kroz Šijansku šumu, koju je vodila Udruga kineziologa, nije bila jako zahtjevna, premda je imala nešto uzbrdica i nizbrdica. Mislim da nam je jako dobro došla, budući da već godinama pješačimo uz more, a sada smo u našoj Šijanskoj šumi, koja su pluća našeg grada i mislim da je ta novina jako lijepo prihvaćena od pješaka.

Nekad je potrebno i napraviti promjenu", rekla nam je zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, koja je i sama pješačila, a zatekli smo je upravo dok je uživala u toploj marendi. Za marende su, na potpuno volonterskoj bazi bili zaduženi kuhari Kristina Hudak, Mauricio Peruško, Gabrijela Tomašić iz OŠ G. Martinuzzi, a ono što je još jedna lijepa stvar, proizašla iz ovogodišnjeg pješačenja, jest to da su dva lonca fažola, koja su ostala nakon marende, poslana na adresu pulskog prenoćišta za beskućnike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater