Postavljeno 960 solarnih panela

Gradski bazeni, Dom sportova Mate Parlov, Boćalište i stadion na Verudi električnu energiju dobivati će od solarnih panela

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Pula)

(Foto Grad Pula)


U Domu sportova Mate Parlov danas je izvršena je primopredaja solarne elektrane snage 400 kW. Primopredaji su prisustvovali gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, direktor Pula sporta Mario Peruško i član Uprave Goran Pereša kao predstavnici investitora, predstavnik izvođača radova Solar Green Technology iz Fažane Diego Gambaleta, predstavnik nadzora El-put iz Pule Marino Drandić i predstavnik Udruženje inženjera Pule, ujedno i član nadzornog odbora Pula sport, Davor Mišković.

- Ovaj je projekt ponos Grada. Mali projekt za velike iskorake. Idemo s ovakvim projektom na naše osnovne škole, na Društveni centar Karlo Rojc. U zadnje dvije godine mandata ove gradske uprave promoviramo upravo zeleni grad i zelene politike. Ovo je dobra poruka prema domaćim mladim snagama iz Pule i Istre koji su bili uključeni i znaju raditi svoj posao. Mi ćemo kao Grad biti potpora. Ušteda je jako važna, posebice energenata. A mi i dalje nastavljamo s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić zahvalivši svima na velikom trudu.

Dobavu i montažu solarnih ploča izvršila je tvrtka Solar Green Technology u ugovorenom roku. Nakon probnog rada, 3. srpnja 2023. godine ishodovana je dozvola za trajni pogon.

Diego Gambaleta rekao je da je sva potrebna oprema isporučena na vrijeme i projekt izvršen u skladu s nadzorima.

Pokrivenost solarnim pločama na oko 90 posto površine krova, kroz 960 panela približne površine oko dva četvorna metra. Time se ukupna površina krova pretvorila u pogon za proizvodnju električne energije.

(Foto Grad Pula)(Foto Grad Pula)

- Ovo je najveća elektrana u vlasništvu Grada Pule i prva elektrana toga tipa koja je je postavljena. Radovi su bili dosta brzi i intenzivni. Vodilo se računa o statici postojećeg objekta gdje su pokrivene sve moguće situacije koje su bile uz postojeću statiku i konstrukciju. Zamjenom hidroizolacije kompletno krovište objekta je osigurano na duži period i ne bi trebalo biti više troškova, rekao je predstavnik nadzora Marino Drandić.

Predviđeni vijek trajanja elektrane je više od dvadeset godina, a rok povrata investicije je uz ovu cijenu energenata oko sedam godina.

- Elektrana će štedjeti energiju na samom objektu. Gotovo sva električna energija koja bude proizvedena potrošit će se na objekte, a manji dio će ići u mrežu. Elektrana će pokrivati jednu trećinu potreba za električnom energijom Gradske bazene, Dom sportova Mate Parlov, Boćalište i stadion na sportskom kompleksu na Verudi. Planirana godišnja proizvodnje električne energije je oko 500 MW, rekao je direktor Pula sporta Mario Peruško.

Vrijednost izvedenih radova je 471.717,08 eura, uvećano za PDV, od čega je 70.000 eura za hidroizolaciju za 2885 m2 krova. Elektrana je financirana dugoročnim kreditom u iznosu od 60 posto i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto ukupnih sredstava.

Davor Mišković iz Udruge inženjera Pula čestitao je svima da je objekt napravljen u roku.

- Investicije Pula sporta su uglavnom pasivne i treba samo ulagati u njih. Ovo je aktivna investicija koja će samu sebe isplatiti, a projekt bi trebao biti stimulans Gradu da se što više slijedi ovaj primjer, rekao je Davor Mišković.

Nakon primopredaje solarne elektrane i prezentacije, organiziran je razgled krovišta i elektrane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater