ZAJEDNIČKA TEMATSKA SJEDNICA

BOLJUNČIĆ (IDS): Nadam se da će Vlada shvatiti da treba pomoći Uljaniku / JURKIĆ (HDZ): IDS je na vlasti 25 godina i smiješno je da nisu ništa znali

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Prvi put u povijesti u istom će se danu održati tematska i redovna sjednica pulskog Gradskog vijeća. Štoviše, satnica početka redovne sjednice Vijeća nije definirana već je na pozivu naznačeno da počinje po završetku tematske sjednice. Neslužbeno, vladajući su ciljano odlučili obje sjednice Vijeća svrstati u isti datum, no nije jasno koji je razlog

Za utorak ujutro zakazana je zajednička tematska sjednica Skupštine Istarske županije i Gradskog vijeća Grada Pule u pulskoj Gradskoj palači na Forumu na temu Uljanika neće donijeti nikakve epohalne promjene i rješavanje krizne situacije u pulskom brodogradilištu. Možda tek više informacija javnosti i, prvenstveno, samim radnicima, s obzirom da je neslužbeno potvrđen dolazak predstavnika Uprave Uljanika. Jednako tako je neslužbeno potvrđen nedolazak premijera Andreja Plenkovića i ministara njegove Vlade, koja će dva dana kasnije održati svoju sjednicu u Puli, gdje će onda raspravljati o sudbini Uljanika.

Prvi put u povijesti u istom će se danu održati tematska i redovna sjednica pulskog Gradskog vijeća. Štoviše, satnica početka redovne sjednice Vijeća nije definirana već je na pozivu naznačeno da počinje po završetku tematske sjednice. Neslužbeno, vladajući su ciljano odlučili obje sjednice Vijeća svrstati u isti datum, no nije jasno koji je razlog. S druge strane jasno je da vijećnici, pogotovo oporbeni, traže odgovore i odgovornost.

- U Uljaniku sam radio od 1983. do 1994. godine, prije toga bio njihov stipendist, moj otac je bio uljanikovac i emotivno gledam na situaciju u Uljaniku. Očekujem da će se u utorak dati podrška očuvanju Uljanika i da neće biti političkih prepucavanja. Jasno je da treba utvrditi tko što može pomoći i koji su razlozi ovakve krize, ali jednako je tako jasno da Grad Pula ne može osigurati novac za spas Uljanika jer ga nema. Treba još jednom istaknuti pitanje oko zemljišta brodogradilišta gdje Grad prostornim planovima predviđa isključivo brodograđevnu luku i gdje se mogu obavljati aktivnosti isključivo povezane s brodogradnjom, najavljuje Valter Boljunčić, predsjednik pulskog Kluba vijećnika IDS-a.

Politička prepucavanja

Boljunčić posebno ističe da se prostorni planovi unutar Uljanika nisu mijenjali, niti će se to ikada činiti na štetu Uljanika, a iz objavljenog Plana restrukturiranja u medijima vidljivo je da nema nikakve stanogradnje. Smatra da spašavanje Uljanika ima više prednosti nego njegovo gašenje, pogotovo što pulsko brodogradilište za sebe vezuje brojno školovanje kadra, pa čak i na pulskom Sveučilištu koje je uvelo strojarski smjer.

- Pretpostavljam da će oporba napasti IDS, ali ovo je preozbiljna stvar da bi se koristila za politička prepucavanja. Može se reći da svaki građanin Istre u državni proračun godišnje uplaćuje četiri tisuće kuna više nego što mu se vraća. Nadam se da će Vlada shvatiti da treba pomoći industriji jer postoje različiti načini poticanja. Ne treba to više biti kao do sada po brodu, ali zajedničkim naporom može se pronaći način. Uostalom, država je vlasnik 25 posto Uljanika, Europska unija pregovara isključivo s Vladom, ne s Gradom i nadam se da će to Vlada ozbiljno shvatiti. Nadam se, stoga, da ćemo biti ujedinjeni da spasimo Uljanik Grupu jer ako nam Uljanik nestane što nam uopće ostaje, zaključio je Boljunčić.

- Uljanik i radna mjesta treba spasiti i Vlada RH je na sebe preuzela odgovornost i podmetnula leđa i za brodove i za plaće. Stav HDZ-a je da se brodogradnja u Puli i Rijeci treba očuvati, da se radna mjesta trebaju očuvati i isplaćivati plaće radnicima i Vlada čini nužne korake da se to ostvari, kaže Mirko Jurkić, predsjednik pulskog Kluba vijećnika HDZ.

Jurkić ističe da isključivo stručnjacima treba prepustiti izradu promjena, ali da se trebaju svi zajedno, od radnika, sindikata, uprave, lokalne i regionalne samouprave te Vlade, dogovoriti kojim putem brodogradnja treba krenuti. Rezovi su neminovni, smatra Jurkić, kao i promjena vrste brodova koji će se graditi. No, ističe i odgovornost.

- IDS je na vlasti u Istri 25 godina i malo je smiješno da nisu ništa znali o situaciji u Uljaniku. Članovi Uprave Uljanika sasvim sigurno su bliži IDS-u nego HDZ-u jer naši članovi sigurno nisu. Definitivno je Uprava Uljanika najodgovornija za ovu kriznu situaciju, pa čak i zakonski, jer očigledno je da su loše radili. Vlada radi sve što može da spasi Uljanik i brodogradnju i lokalna politika bi trebala biti puno zahvalnija na tome jer najlakše je prebaciti lopticu odgovornosti, navodi Jurkić.

Do ponoć

Nema sumnje da će u utorak SDP-ovci žestoko napasti Upravu brodogradilišta, ali i pulskog gradonačelnika i aktualnog predsjednika IDS-a Borisa Miletića, a još više bivšeg prvog čovjeka IDS-a Ivana Jakovčića.

- Nadam se da će tematskoj sjednici prisustvovati i Jakovčić kao jedini istarski eurozastupnik za kojeg su IDS-ovci često govorili kako je dogovarao plodonosne sastanke s nadležnima iz EU, govori predsjednik pulskog Kluba vijećnika SDP-a Danijel Ferić.

- Na žalost, mislim da je ova tematska sjednica isključivo u funkciji promocije IDS-a. Vjerojatno po prijedlogu Macana i Manjgure jer IDS se propeo na sve četiri noge u cilju saniranja štete. U prošlosti smo već tražili tematsku sjednicu o Uljaniku, a tada nam je gradonačelnik Miletić zahtjev lakonski odbijao i odgovarao da se sami dogovorimo s Upravom Uljanika. Nakon demonstracija radnika i svakodnevnih transparenata protiv IDS-a sada se odjednom može organizirati tematska sjednica o Uljaniku, komentira Ferić, koji smatra da je neozbiljno pozivati premijera i ministre na tematsku sjednicu kada nakon dva dana Vlada ima sjednicu u Puli pa se, shodno tome, tematska sjednica mogla održati u četvrtak kada su svi ministri u Puli. Također, po poslovnicima Skupštine i Vijeća smatra da se sjednica ne može organizirati zajedno jer nije jasno tko će je voditi i po kojem poslovniku. Usto, vijećnici nisu dobili nikakve materijale za sjednicu, a s obzirom da će biti prisutno 25 gradskih i 45 županijskih vijećnika, sjednica bi mogla trajati do ponoć.

- Na žalost, lokalna i regionalna samouprava ne odlučuje o sudbini Uljanika, a tematska sjednica može poslužiti da javnost sazna barem neke informacije. Bilo bi dobro kada bi radnici mogli prisustvovati sjednici jer je riječ o njihovoj sudbini. Ne samo 4 do 4,5 tisuće uljanikovaca već i oko dvije tisuće kooperanata koje je većina zaboravila. Stoga očekujem radnike na Forumu, čak bi im sam Uljanik trebao omogućiti odlazak s njihovih radnih mjesta kako bi iznijeli svoja stajališta, smatra Ferić.

Svi su šutjeli

Predsjednik Kluba vijećnika Živog zida u županijskoj Skupštini Damir Grünbaum kaže da nema namjeru štedjeti nikoga jer već dugo upozorava na situaciju i nepravilnosti u Uljaniku.

- Do takve situacije je i došlo jer su svi šutjeli i Uprava Uljanika neće imati našu podršku jer tražimo da otiđe. Oni su ti koji stvaraju dug, koji izrađuju Plan restrukturiranja koji nitko nije vidio i kunu se da sve čine, a na kraju nisu taj plan niti poslali u EU. Smatramo da se sa situacijom oko Uljanika treba pozabaviti DORH jer i mi neuki iz daleka vidimo da je tu riječ o teškim kaznenim djelima iz gospodarskog kriminala. Pa čovjek je sam javno bahato izjavio da je ugovarao brodove ispod cijene, što je protivno interesu firme i zlouporaba položaja, smatra Grünbaum, koji se pita zašto neki sada "mijenjaju ploču" i odmah odgovara da su se svi političari uplašili radnika i sakrili u "mišje rupe" strahujući da će im kamenje doletjeti kroz prozore njihovih ureda.

- Sramotno je skrivanje nekadašnjih riječi IDS-a i okrivljavanje Vlade RH. Svi su oni hvalili Končara kao najbolje rješenje, tvrdili da je Kermas jedini sposoban riješiti problem Uljanika, a nije niti registriran za brodogradnju. Zar se nitko ne pita odakle tom čovjeku novac? Pa Jakovčić je kao župan već radio u Afarak grupi, ističe Grünbaum, koji ne očekuje neko kvalitetno rješenje na sjednici u utorak.

- IDS je svojim političkim odlukama o Uljaniku uveo Istru u tešku političku i gospodarsku krizu. Kako riješiti situaciju? Uljaniku je potrebna zdrava nova Uprava, politički neovisna, a prije svega poštena i stručna. Kao što u Nadzornom odboru ne smiju biti oni koji samo sjede i šute. Nova Uprava treba revidirati sve ugovore s dobavljačima i naručiteljima i spriječiti isisavanje novca. Živi zid stoji jedino iza Stožera za obranu Uljanika, ali ne politički već im samo dajemo podršku. Radnici su izdani od sindikata i Stožer je jedini glas radnika, zaključuje Grünbaum. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini