primjer dobre prakse

Paus: Savjetovalište za spolno zdravlje mladih u Istri jedinstveno je u cijeloj Hrvatskoj

| Autor: Glas Istre
(Foto Press IDS)

(Foto Press IDS)


Predsjednik IDS-a Dalibor Paus, sudjelovao je u raspravi o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2022.g., te ukazao na primjer dobre prakse iz Istarske županije koji se odnosi na spolno i mentalno zdravlje te problem ovisnosti mladih, a radi se o radu Savjetovališta mladih za spolno zdravlje pri službi za školsku medicinu pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

- Radi se o svojevrsnom nadstandardu, o programu koji zajedno sufinanciraju Istarska županija i gradovi u Istarskoj županiji i koji u ovom obimu ne postoji u drugim županijama, istaknuo je Paus te dodao da je ova usluga besplatna, za nju nije potrebna uputnica zbog čega se djeca i mladi lakše odluče na javljanje, usluga je dostupna u neograničenom broju dolazaka, a istu pružaju liječnici školske medicine koji su i najbliži mladima i fizički, ali i kao osobe od povjerenja.

Dodao je da se u sinergiji navedenog Savjetovališta mladih za spolno zdravlje i drugih programa poput Savjetovališta za pravilnu prehranu te Savjetovalište za mentalno zdravlje, također sufinanciranih od strane Istarske županije, osigurava dostupna, stručna, besplatna i sveobuhvatna pomoć djeci i mladima te da to pokazuje da postoji način da se sustav pomoći mladima uspostavi brzo i efikasno.

Stoga je Paus podsjetio kako je upravo zato Klub IDS-a podnio amandman na državni proračun za 2024. godinu, s tendencijom da se u svim Zavodima za javno zdravstvo, u svim županijama Republike Hrvatske, osigura osnivanje Savjetovališta za spolno zdravlje mladih zapošljavanjem jednog liječnika specijalista školske medicine već u 2024. godini, no naveo je kako je naravno i nažalost Vlada amandman odbila.

Pozvao je pravobraniteljicu za djecu da osnivanje Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u svim županijama uvrsti u preporuke u izvješću za 2024. godinu te da se nada da će to biti jedna od ostvarenih preporuka u tom Izvješću, a za koje je naveo da ćemo, nažalost, slušati tek 2026. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini