ekološka katastrofa

FOTOGALERIJA / Ogromna naftna mrlja u Premanturi. Sve službe na terenu, održana izvanredna konferencija za medije U premanturskom auto kampu Stupice, jutros je došlo do ozbiljne ekološke katastrofe, kada je u moru jedne od uvalica uočena velika količina nafte. U tijeku je pokušaj sanacije i utvrđivanja stanja.

Županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac, kapetanica Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko-Škerjanc, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac i ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Slobodan Belević održali su izvanrednu konferenciju za medije povodom onečišćenja u AC Stupice. 

Kapetanica Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko-Škerjanc obavijestila je javnost kako je Lučka kapetanija odmah po zaprimanju informacije o prisutnosti ugljikovodika u moru unutar AC Stupice uputila službu na teren, aktivirala Županijski obavijesni centar nastavno na iznenadno onečišćenje mora, te obavijestila sve nadležne institucije.

Lučka kapetanija je također odmah naložila prelet službenog aviona kako bi se utvrdili razmjeri zahvaćenog područja. Ono što je za sada poznato i utvrđeno je slijedeće: riječ je o onečišćenju ugljikovodikom nepoznatog porijekla. Poznato je da je onečišćenje dospjelo s mora, točnije s južne strane. Glede saznanja što je uzrok onečišćenja, isto je predmet postupanja nadležnih institucija.

Također, Lučka kapetanica naglasila je kako je obaviješteno i Državno odvjetništvo. Prvi korak pri dolasku na teren bio je postavljanje upijajućih brana koje su najbolje sredstvo za sanaciju onečišćenja ovakvog tipa.

Županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac izjavio je kako je trenutno na terenu 80 vatrogasaca, 20 vozila i 5 plovila, od čega je jedno vatrogasno plovilo, jedno plovilo Lučke uprave Pula, a preostala tri su plovila mještana. Nadalje, na terenu su prisutni djelatnici Lučke kapetanije i Lučke uprave, djelatnici Općine Medulin, Javne ustanove Kamenjak, Med eko servisa d.o.o., te da je izdan nalog svim vatrogasnim postajama Istarske županije. Istaknuo je kako su sve službe na terenu pristupile postavljanju upijajućih brana (cca 800m) te čišćenju obale.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac izjavio je kako je Općina Medulin odmah po dobivanju informacije izlašla na teren i obavijestila sve nadležne službe. Zahvalio se svim službama na hitnoj i promptnoj intervenciji, svim privatnim poduzećima i osobama koje su jutros kontaktirale i pružale opremu i pomoć djelatnicima Općine i svim službama na terenu. Naglasio je kako sve službe postupaju žurno i predano kako bi se onečišćenje što prije otklonilo. Sve službe ostati će na terenu do daljnjeg.

Ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Slobodan Belević potvrdio je ranije navedeno te nadodao kako će stručne službe JU Kamenjak i u narednim danima pratiti i sudjelovati u svim aktivnostima čišćenja i sanacije obale i mora.

Zaključno, sutra, 10.06.2024. godine u 12:00 sati održati će se ponovna konferencija za medije na kojoj će isti govornici upoznati javnost i medije o svim novijim saznanjima koje budu dobili do sutrašnjeg dana. Konferencija će se održati na istoj lokaciji kao i današnja, u AC Stupice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter