SDP

Moguće je da Grbin neće biti jedina žrtva izbornog poraza: "Ibler treba ozbiljno provjetravanje"

| Autor: Tihana Tomičić
(Snimio: Davor Kovačević)

(Snimio: Davor Kovačević)


Sve se više "steže obruč" oko predsjednika SDP-a Peđe Grbina – nakon što je u ponedjeljak faktički priznao izborni poraz i potvrdio da nema šanse da ljevica formira vlast, suočen je sa sve više kritika iz vlastite stranke.

Neki ga, poput predsjednika splitskog SDP-a Davora Matijevića, pozivaju na ostavku, a drugi traže potpuni restart stranke i prozivaju cijelo Predsjedništvo koje je kumovalo odlukama koje su završile kao izborni poraz.

Među takvima je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

– Treba ozbiljno provjetravanje Iblera. Vjerujem da će se to i dogoditi. Proći će izbori za EP, pa će se to dogoditi. Ova ekipa se nije pokazala, očito priča "oni tamo su lopovi" ne prolazi kod ljudi, izjavio je Bosilj.

On je dubinski analizirao rezultate i zaključio da je manevar s Milanovićem potjerao centrističke birače, umjesto da ih privuče SDP-u na izborima 17. travnja.

"Za ovo je odgovorno rukovodstvo stranke koje nije uspjelo dobiti centrističke birače. Zaista me strah kako će ovo izgledati ako HDZ ode s DP-om. Mi ne trebamo biti stranka ljevice, nego lijevog centra, moramo biti prihvatljivi većem broju ljudi", poručio je.

Po njemu, nije toliko problem uloga Milanovića, iako mu je bilo iznenađanje kad je vidio na što se predsjednik odlučio, nego sve ostalo što se događalo.

"On se odlučio ući u to jer je vidio da je to jednosmjerna cesta. Da se Zoran nije uključio, mislim da bi rezultati i za SDP i oporbu bili i daleko gori i da ne bi bila ovakva izlaznost, ali rezultat nije ono što je vrh stranke očekivao", rekao je.

Stranka u problemima

Splitski SDP, koji mjesecima kuha jer je otpočetka bio nezadovoljan zbog koalicije s Centrom Ivice Puljaka, kojem su u Splitu u Gradskom vijeću opozicija, traži pak ostavku Grbina. I to – zbog ponude Domovinskom pokretu da zajedno budu u anti-HDZ koaliciji, što se pokazalo nerealnim i još je SDP u tome izigran.

Predsjednik SDP-a Split Davor Matijević objavio je status u kojem podsjeća kako je svojedobno Davor Bernardić odmah nakon poraza dao ostavku.

– Ne treba se zavaravati, SDP je stranka u problemima. SDP je primio jak udarac na posljednjim izborima. Naša stranka je zapuštena, u izazovnoj financijskoj situaciji i mnogi su naši ljudi njome razočarani. Ako te probleme ne počnemo rješavati, Hrvatska nas sigurno neće čekati – riječi su to Peđe Grbina nakon što je Restart koalicija osvojila mršavi 41 mandat 2020.godine, napisao je Matijević. "Bernardić je, uz sve njegove mane, korektno iste večeri najavio ostavku, a nije proglasio pobjedu, zaplesao pred svima i najavio formiranje vlade sa Domovinskim pokretom. To je, nažalost, Grbin napravio nakon osvojena 42 mandata", kaže Matijević.

– Nakon izbornog ciklusa, ali i četverogodišnjeg mandata, jasno je svima da Peđa Grbin mora odmah dati ostavku. Najvažnije je da pripremimo stranku za EU izbore. Ali bojim se da je sa ovako lošim rezultatima nakon 8 godina kriminalnog HDZ-a, neprincipijelnim koalicijama, a u konačnici i pregovorima sa DP-om, Grbin duboko kompromitirao i sebe, rukovodstvo, ali i cijelu stranku. Tek danas je shvatio da je DP samo desno krilo HDZ-a, iako su ga mnogi upozoravali da sa DP-om nemamo što raditi.

Žalosno je da se najveći skok rejtinga stranke, nakon 8 godina u opoziciji i ovakvog kriminalnog HDZ-a, dogodio tek micanjem Peđe sa pozicije kandidata za premijera. Još gore je što smo svi bili svjesni njegovih slabosti pa smo ipak imali neke članove rukovodstva koji su bespogovorno podržavali njegovo liderstvo i time štitili svoje osobne interese, kaže on. Po njemu, dolazak Milanovića u igru donio je malu nadu, ali pritom se gazio statut i cijela stranka je obezvrijeđena. Stoga, SDP-ov problem nije samo Peđa Grbin, on je samo produkt stanja u kojem se nalazi SDP i u tome odgovornost snosimo svi – od članova Predsjedništva do nas u Glavnom odboru, kaže Matijević

– Ono što najviše brine jest činjenica da samo galamimo o HDZ-u. O njima svi sve znamo, oni su bili spremni za smjenu. Građani su ih spremni smijeniti, ali SDP nije spreman voditi, kaže splitski SDP-ovac.

U Predsjedništvu šute

Ovih dana održano je nekoliko sjednica Predsjedništva SDP-a, no odluke o pokušaju sastavljanja vlade s Mostom i DP-om bile su – jednoglasne. Svi u Predsjedništvu s kojima smo pokušali razgovarati zasad uglavnom šute, jer čekaju europske izbore 9. lipnja, a tek tada će možda biti spremni progovoriti o odgovornosti Peđe Grbina, ali i samih sebe, jer i sada kao i ranije iza Grbina stajale su odluke Predsjedništva.

Doduše, kad je Milanović izašao sa svojom kandidaturom za premijera i upustio se u izborni proces, Predsjedništvo je bilo samo obavješteno, a odluku su donijeli sam Grbin i Milanović, uz znanje svega nekoliko ljudi. Zato je upitno kako stranka unutar sebe uopće demokratski funkcionira. Ali o svemu tome će se očito razgovarati tek u lipnju – ako na europskim izborima SDP prođe slabije od HDZ-a, Grbin će očito morati razmisliti o tome da odmah podnese ostavku, a ne da mirno pričeka redovne izbore u stranci, koji se moraju održati najkasnije u listopadu, odnosno šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora.

To zapravo u svojoj izjavi i potvrđuje jedan od članova Predsjedništva, Riječanin Željko Jovanović, koji se u izjavi novinarima prošlog tjedna jasno očitovao da za njega DP nije bio prihvatljiv partner.

– Ja pozivam sve u SDP-u da energiju usmjerimo u podršku našoj listi za Europarlament i provedemo konstruktivnu kampanju, što će biti suvisli odgovor na sve što se događa u parlamentarnom preslagivanju u kojem pobjeđuje ne model Andreja Plenkovića, nego model Tomislava Karamarka, što je dugoročna katastrofa za Hrvatsku. Naša prepucavanja u ovih nekoliko tjedana ništa nam dobro neće donijeti. Nakon 9. lipnja imamo dovoljno vremena za analize i izbore, koji su ionako statutom propisani, kaže Jovanović.

– Raditi paralele s ostavkama koje su ranije davali Zoran Milanović i Davor Bernardić isto je besmisleno, jer tada nisu slijedili još jedni izbori. Dakle, idemo odraditi EU izbore, a onda u miru, bez zle krvi, izabrati novo rukovodstvo koje će SDP voditi u vremenima koja će za ljevicu sigurno biti izazovna, zaključuje.

Komadina: Priznanje Milanoviću, ali vodstvo će morati otići

Zanimljivu izjavu o stanju u SDP-u dao je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je rekao da treba cijeniti Milanovićevu "samoubilački misiju" koju je odradio za SDP, te da mu to treba vratiti podrškom za još jedan mandat predsjednika države.

No, to ionako nije ni upitno, barem dok je Grbin u vodstvu stranke. A Komadina kao i drugi najavljuje promjene u stranci.

– Imat ćemo izbore za rukovodeća tijela, položit će se račune stranci i članovima. Teško da će se izabrati ista ekipa. Ova ekipa je vodila, ali nije dovela – kaže Komadina.

Upitan hoće li se kandidirati za predsjednika, kaže da neće jer su ta vremena prošla. Ali za potpredsjednika, očito, moguće i hoće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater